"זה קרב קיומי" / המאבק של כדורסל הנשים
בליגת העל לנשים, המושבתת כבר חמישה ימים, אין היום סיבה למסיבה. הפגשנו שלוש מהדמויות הבולטות בענף לשיחה על המצב העגום ועל המאבק לשוויון
את יום האישה הבינלאומי יציינו בכדורסל הנשים הישראלי בצורה עגומה למדי. השביתה בליגת העל נכנסה ליומה החמישי, ומשחקי חצי-גמר הפלייאוף, שהיו אמורים להיערך אתמול, כמובן שלא התקיימו. השחקניות של רמה"ש ורמת־חן אמנם הגיעו לאולם זיסמן, אך לא עלו לפרקט במדי משחק וכמו בשבוע שעבר ירדו ממנו מיד אחרי כדור הביניים הראשון.
למען האמת, גם משחקי חצי־גמר הגביע, אירוע השיא של הענף, שתוכננו לשבוע הבא, בספק. זאת לפחות עד שמשרד הספורט, שהבטיח סכום של 2.4 מיליון שקל לתקצוב הליגה ועדיין לא העביר אותו, "יעמוד במילתו", כך טענו ראשי הענף. אתמול התכנסה מינהלת הליגה לישיבה שלא מן המניין, בה דנו במתווה שהוצע על ידי משרד הספורט ואיגוד הכדורסל לפיתרון המשבר.
כבר ביולי 2015 הבטיח משרד הספורט לתקצב את הליגה, רק שהכסף עדיין לא הגיע ליעדו. ביום חמישי האחרון, ואחרי אולטימטום שהציבו למשרד, ראשי הליגה והקבוצות החליטו: עד כאן. הליגה הראשונה בענף הכדור הבכיר בארץ לנשים הושבתה. יש שיגידו שמדובר ברגע היסטורי.
אולי בשל כך היה לנו קל להפגיש אתמול שלוש נשים מהמובילות והמוכרות בענף, כל אחת בתחומה. יו"ר מינהלת הנשים איריס שטרק, מאמנת רמה"ש אורנה אוסטפלד ושחקנית נבחרת ישראל (לפחות עד לפני שנפצעה) נעמי קולודני. שמענו מהן למה ביום החג של ההעצמה הנשית, הן לא יכולות לחגוג. "זה לא מרד", מבקשת שטרק לציין כבר בפתיחת הראיון המשותף, "אף אחת לא רוצה להרוס את הליגה, כולנו רוצות לשחק, אבל לא נסכים לפיתרון זמני מצד משרד הספורט. אין לנו שום מלחמה אישית נגד השרה מירי רגב, כל מה שרצינו זה לקבל את מה שמגיע לנו".
"אי אפשר להתנהל בצורה כזאת", מוסיפה אוסטפלד, "משרד הספורט לקח גוף כמו מועצת ההימורים. גוף כזה צריך לתמוך בספורט, היום הוא מתנהל בצורה שמדירה נשים". "עצם העובדה שאנחנו ב־2016 ועדיין צריכות להילחם על דברים שמגיעים לנו, זה לא בסדר", מסבירה קולודני, "חשבתי שהדברים האלה עברו מהעולם, לפחות במדינה מתוקנת, כביכול. אף אחת לא רוצה לשבות, פשוט הגענו למצב הזה כדי שישמעו אותנו, כדי שיבינו כמה הקיום של הענף נמצא כרגע בסכנה. אנחנו רק רוצות את מה שהבטיחו, אנחנו לא באות ומבקשות שיורידו כסף מהגברים, אלא רוצות שוויון".
קולודני: "הליגה שלנו יותר תחרותית משל הגברים"
שטרק (54), למי שלא יודע, היא לא רק יו"ר המינהלת, אלא אחת מרואות החשבון הבכירות בארץ. היא אף מכהנת כסגנית נשיא לשכת רואי החשבון, כיו"ר ועדת הקשר למגזר המלכ"רים בלשכת רואי החשבון וכן כדירקטורית במספר חברות במשק. אוסטפלד (63) היא אחת הדמויות הבכירות וכמובן הצבעוניות בענף. שם נרדף לכדורסל הנשים הישראלי. לפני שבועיים היא חזרה לקדנציה נוספת כמאמנת רמה"ש, הקבוצה אותה הקימה והובילה לזכייה בשש אליפויות, שישה גביעים ועלייה לגמר גביע רונקטי האירופי. קולודני (34), הצעירה שבחבורה, היא אחת הכדורסלניות הוותיקות בליגה והעונה משחקת אצל אוסטפלד ברמה"ש. השלוש, כמובן, לא ממש מאושרות מהמצב, אך לרגע לא חושבות לזוז מעמדתן. "אנחנו לא משחקות פה, זה קרב קיומי", מודיעה שטרק.
המלחמה שלכן כנראה צודקת, אבל תסתכלו לרגע על ליגת העל. רמה נמוכה, שמונה קבוצות, מועדונים שבקושי מתקיימים כלכלית.
אוסטפלד: "הייתי רוצה לעשות את ההפרדה, כי תקציבים ציבוריים הם לא תלויי רייטינג. גם כשאת תומכת בפריפריה לא בטוח שתראי יותר הישגים. בדרך לכאן דיברתי עם נעמי, היא הרי עשתה קורס מאמנות. היא אמרה לי: 'למה שאני איכנס לזה? אין פה עתיד'. אנחנו ראינו את הספורט הזה בתור ילדות ורצינו ללכת לשם. עכשיו יכוונו ילדות קטנות למקום אחר, אולי להיות מעודדות".
שטרק: "צריך בסך־הכל 800 אלף שקל כדי לעלות לליגת העל, אבל קבוצות לא מסוגלות להגיע לזה. בגלל זה יש לנו רק שמונה קבוצות ולא עשר כמו שהיה ראוי. ללא כסף, לא יכולה להתקיים ליגה מקצוענית. לשרת הספורט יש כאן הזדמנות יוצאת דופן לעמוד מאחורי מה שהיא הבטיחה".
קולודני: "למה לא מגיע גם לנו? הטענה של חוסר עניין זו שטות גמורה. יכניסו כסף, אפשר יהיה לשווק את הליגה, תהיה רמה ותחרות. הליגה שלנו יותר תחרותית משל הגברים כבר כמה שנים טובות".
אוסטפלד: "לבוא לתקוף אותנו על זה שאין קהל, זה טיעון לא רלוונטי. יש הרבה מגרשי כדורגל שיש בהם 100 אוהדים, והקבוצות עדיין מקבלות כסף".
שטרק: "נתנו למשרד הספורט פיתרון כמו סעיף הישראליות. הגברים מקבלים כבר כמה שנים יותר כסף על העובדה שיש פחות זרים. יש מענק ישראליות, מהרגע הראשון אני נאבקתי על זה. נשים לא קיבלו, למרות שהורדנו את כמות הזרות לשלוש. אורנה עד היום לא אוהבת את זה שהפחתנו".
לא הפחיד אתכן לצאת למאבק הזה? זה אולי יהרוס את המעט שיש.
שטרק: "אני לא זוכרת את עצמי במהלך כל הקריירה שלי עומדת בסיטואציה כזאת, שאני צריכה להתחנן בשביל מה שמגיע לי".
אוסטפלד: "יש שביתה ויהיה לזה מחיר, אבל רואים שיש פה נשים שנלחמות על הזכויות שלהן. זרה שלא תרצה לבוא לפה בשנים הבאות כנראה לא ראויה לכך. הבעיה היא שאנחנו כל הזמן מסבירות ומותקפות".
קולודני: "זכורות לי התקופות היותר טובות, ובזכותן אני חושבת שאם ישקיעו בנו, יהיה לאן לקחת את זה. כדי ליצור עניין צריך להשקיע כסף. מאוד עצוב לנו כשחקניות שאנחנו לא מקבלות את הדברים שאצל הגברים הם מובנים מאליהם".
ממשרד הספורט נמסר בתגובה: "על פי הסיכום בין מנכ"ל המשרד, יוסי שרעבי, לבין יו"ר האיגוד, עמירם הלוי, סוכם כי משרד הספורט יעמיד לטובת המינהלת סכום של 1.148 מיליון שקל, מתוכם 600 אלף באופן מיידי. זאת בנוסף לסכום של 500 אלף שקל מהמועצה להימורים בספורט. לאור הסיכום, משרד הספורט בראשות השרה מירי רגב ואיגוד הכדורסל לא רואים שום מניעה לחידוש המשחקים. המשך ההשבתה יהיה מעשה חסר אחריות שיפגע בענף הכדורסל ובספורט הנשים בפרט ואין לו שום בסיס עובדתי להישען עליו ולהצדיק אותו".