למה להסתפק בשוויון? צריכות להוביל
האפליה מובנית כבר בשנים הראשונות של הילדים במערכת. צריך להפנות בנות למקצועות טכנולוגיים ומדעיים, כי דור העתיד יוכיח שבנות יכולות יותר
משחק התפקידים הקבוע לקראת יום האישה הוא להשוות את שכר הנשים לזה של הגברים, לדבר על חוסר השוויון במטלות הבית, גידול הילדים ולהמשיך ולקוות לשוויון בין המינים בכל התחומים. כבר יש חקיקה, ומשום מה היישום פשוט לא קורה.
כמו רוב המהפכות שקרו, גם זו לא תבוא מן החקיקה. היא צריכה לבוא מאתנו, הנשים. אנחנו צריכות לעשות ככל שניתן על מנת להוביל מהלכים, לא להיגרר. להיות במקום הראשון ובכך להוכיח את המהפכה האמתית, כזו שתקרה במציאות ולא ככותרת לחוק או לדיון אקדמי/תקשורתי.
התהליך מתחיל ויבוא למימוש אמתי רק מהחינוך. מהמקום בו הבנות יונקות את הערכים והעקרונות להמשך החיים הבוגרים.
כמי שעוסקת בחינוך, אני רואה את האפליה המובנת כבר בשנים הראשונות של הילדים במערכת. יותר בנים מופנים למדעים, יותר בנות מופנות למקצועות הומניים. שני סוגי המקצועות הם חשובים ומהותיים לנו כחברה, אך אם כבר בגיל צעיר אנו מרגילים את הבנות לכיוון מוגדר מראש, איך נצפה מהן בגיל 20 לראות עצמן במקום הראשון?
הכלכלה המודרנית פועלת על בסיס המקצועות המדעיים, ולכן, כל מי שרוצה להוביל, צריך לבחור במקצועות שמאפשרים את זה. כל הסטטיסטיקות מראות שמקצוע בתחום ההנדסה או המדעים מאפשר יותר בהמשך החיים, הן מבחינת מקצוע ובוודאי שמבחינת שכר.
בשנתיים האחרונות הצלחנו ברשת עמל לשלש ואף יותר את מספר הבנות במקצועות המדעים. אנחנו משקיעים המון משאבים להעניק לבנות רשת של ביטחון עצמי, להאמין בעצמן שהן יכולות לעשות כל דבר ולהשיג כל מטרה.
אחד הפתרונות שהוכחו בשטח הוא תגבור החשיפה של בנות למקצועות המדעיים. חשיפה נכונה, עם הגישה הנכונה מצד צוות ההוראה, הביאה לשיפור של מאות אחוזים במספר הבנות שנרשמו למגמות המדעיות.
בשנתיים האחרונות רשת בתי הספר של עמל מפעילה תוכנית "בנות למדעים", ובה לוקחים חלק בתי ספר בדימונה, פ"ת, רמלה, נהריה ועוד. התקיימו סדנאות לצוות המורים, שכללו תצפיות על התנהגות תלמידים בשטח, מהן גילינו עד כמה הבנים תחרותיים יותר בעוד הבנות מעדיפות לעבוד בקבוצות, תוך הקטנת אלמנט התחרות.
מהרגע ששינינו את צורת החשיבה שלנו והפנמנו עד כמה חשוב לחשוף את הבנות למקצועות טכנולוגיים ומדעים, הנתונים הראו עליה דרמטית בהשתתפות בנות במקצועות אלו.
מדובר בתהליך איטי ועמוק, אך בלעדיו לא נזכה לראות תוצאות. אם כך נמשיך, בעקביות וללא פשרות, אני בטוחה שדור העתיד יוכיח שבנות יכולות יותר. כי הן פשוט יכולות.
עו"ד רוית דום היא מנכ"לית רשת החינוך עמל