כך נראה הרופא הישראלי: שמן, ישן מעט ובלי רופא קבוע
סקר שערכה ההסתדרות הרפואית בין אלפי רופאיה מצא נתונים עגומים לגבי מצבם הבריאותי של מי שאמור להיות אחראי על בריאותנו. כשליש מהרופאים סובלים מהשמנת יתר, מרביתם אינם מעשנים, ישנים מעט ורובם נעזרים ברפואת מסדרון ללא רופא אישי מסודר
הרופא הישראלי לא ממש מקפיד על בריאותו: סקר חדש של ההסתדרות הרפואית בישראל בקרב אלפי רופאים, מצא נתונים לא מעודדים באורח חיי הרופאים: כשליש מהם סובלים מהשמנת יתר, ישנים מעט, נעזרים ברפואה מזדמנת לא מסודרת. עם זאת, מרביתם דווקא נמנעים מעישון.
הסקר כלל 4,832 רופאים ורופאות שהדגים תמונה די עגומה של אורח החיים של רופאי ישראל: הרופאים ישנים הרבה פחות ממרבית הישראלים. רבע ישנים עד 5 שעות, מחצית ישנים 6 שעות בממוצע בלילה. זאת על אף ההמלצות לשינה של 7 שעות לפחות ביממה.
רופאים מתמחים בלטו בשיעור גבוה של לחץ נפשי ניכר בהשוואה למומחים: 50% מהמתמחים דיווחו כי הם נמצאים בסוג של סטרס, בהשוואה ל-34% מהמומחים. המתמחים נטו גם לבצע פחות פעילות גופנית, לעשן יותר, לאכול פחות בריא ולישון פחות בהשוואה למומחים.
מה חושבים הרופאים על העבודה?
סקר: הרופאים בישראל מדוכאים מהעבודה
"ליוויתי את בתי לרופא. נחרדתי מהיחס". טור של רופא
ומי מטפל ברופאים? מי שמזדמן: רק 43% מכלל המשיבים, ו-38% מרופאי בתי החולים, דיווחו כי יש להם רופא מטפל קבוע. השאר נעזרים במה שנקרא "רפואת מסדרון", כלומר מסתייעים בחברים רופאים או קולגות מהקהילה הרפואית לצורך ביצוע בדיקות ומירשמי תרופות.
ומה בנוגע לעישון? לפחות כאן עולה כי הרופאים נמצאים יחסית במצב טוב כאשר הסקר מגלה כי רק 8.5% מהרופאים דיווחו כי הם מעשנים.
סקר קודם: הרופאים הכי מרוצים היו רופאי הילדים
סקר קודם שערכה הר"י, מגלה שהרופאים בישראל מדוכאים מעבודתם: רופאים צעירים, בני 30-40, מרוצים פחות מעמיתיהם המבוגרים והמבוססים יותר. הם עובדים קשה וחשים שלא נותר להם די זמן פנוי ולכן נוטים פחות לומר שימליצו לילדיהם לעסוק ברפואה.
רק 49% מהרופאים הצעירים ציינו כי הם מרוצים מעבודתם. רק 16% מצליחים ליהנות מזמן איכות בחיק המשפחה, ורק רבע מהרופאים הצעירים ימליצו לילדיהם ללמוד רפואה.
רוב הרופאים (67%) ציינו כי הגורם המפריע להם ביותר בעבודה הוא השכר הנמוך ביחס להשקעתם הרבה. בעיה נוספת עליה מתריעים הרופאים היא העומס הרב של חולים בהם הם נדרשים לטפל. 60% אומרים שהעומס הזה מונע מהם לתת למטופלים את מלוא תשומת הלב.
55% מהרופאים מוטרדים גם מהצורך לעסוק במהלך העבודה במטלות פקידותיות. רופאים כירורגים מתלוננים יותר מאחרים על הצורך לבצע מטלות פקידותיות בנוסף על הפרוצדורות הרפואיות.
מבין ההתמחויות שנבדקו, חשים הגינקולוגים והרופאים הפנימאים את השיעור הגבוה ביותר של אי שביעות רצון מעיסוקם. המרוצים ביותר היו רופאי הילדים - 68% מהם דיווחו על שביעות רצון מהעבודה כרופא בישראל.
הרוב המכריע של הרופאים (87%) בכל תחומי ההתמחות ציינו כי הדבר המספק ביותר בעבודתם הוא היכולת לרפא ולהיטיב עם החולים. רק 8% מהרופאים ציינו גורמים כמו מעמד או הכנסה כנקודות המספקות ביותר בחייהם המקצועיים. 5% ציינו את הסיפוק מהעיסוק במחקר.