שתף קטע נבחר

הייצוא לטורקיה צנח ב-40% ב-2015

נתונים עגומים לענף הייצוא בישראל: ב-2015 צנח הייצוא בעשרות אחוזים לטורקיה, ספרד, איטליה ומדינות נוספות באירופה. מהן הסיבות לירידה ואיפה נקודות האור?

שנת 2015 הייתה שנה קשה ליצוא הישראלי והגרועה ביותר מאז משבר האשראי (הסאב-פריים) העולמי. כך על פי ניתוח מיוחד שערכה היחידה הכלכלית במכון היצוא. על פי הנתונים שמתפרסמים הבוקר, היו בשנת 2015 ירידות ביצוא לחמש מתוך עשרת יעדי היצוא העיקריים של ישראל.

 

מדוע צנח היצוא החקלאי מישראל לעולם?

הנשים שמוכרות לעולם את המוח הישראלי

 

הייצוא לטורקיה צנח בכ-40%, ירידות חדות בספרד ואיטליה עם כ-26%, ו-23% בהתאמה, בגרמניה ירד ב-16% ובהולנד ירד ב-14%, לדברי המכון, בין הגורמים שהביאו לירידה החדה הם צלילת מחירי הנפט וירידת ערך האירו מול הדולר.

 

הירידה ביצוא לטורקיה נבעה ברובה מהירידה החדה בערך הדולרי של יצוא מוצרי הכימיקלים וזיקוקי נפט - זאת בעקבות נפילת מחירי האנרגיה. אך לא רק. מניתוח הנתונים עולה כי גם בנטרול השפעה ירידת מחירי הנפט, התקבלה ירידה חדה של כ-18% ביצוא המצרפי של כל יתר הענפים, תוך ירידות בולטות כמעט בכל ענפי היצוא העיקריים. הדבר מצביע על המשך ההרעה בפעילות העסקית של החברות הישראליות הפועלות בטורקיה.

 

הייצוא הישראלי פונה מזרחה

אך יש גם נקודות אור ביצוא הישראלי למרות השנה הקשה. ליעדי היצוא המרכזיים של ישראל באסיה נרשמו עליות - בעיקר בשווקי הודו וסין. היצוא לסין, גדל בכ- 21% והסתכם בכ-3.1 מיליארד דולר וזאת למרות הירידה החדה ביצוא הכימיקלים בשנה החולפת.

 

ענף היצוא העיקרי של ישראל לסין הוא ענף הרכיבים האלקטרונים, הנשלט בחלקו הגדול על ידי חברת אינטל. יצוא הרכיבים שהסתכם בשנת 2015 בכ-1.6 מיליארד דולר, רשם זינוק חד של כ-53% בהשוואה לאשתקד והוא מהווה כיום למעלה ממחצית מסך היקף היצוא של חברות ישראליות לסין (כ-52% מסך היצוא).

 

ענף ייצוא נוסף אשר בזכותו נרשם גידול חד ביצוא לסין הינו ענף המכשור הרפואי. מבין ענפי הייצוא לסין זהו הענף בעל קצב הגידול המהיר ביותר בשנים האחרונות ומהווה כיום את הענף השלישי בגודלו, המהווה כ-8% מסך היצוא למדינה. במהלך 2015 גדל היקף הייצוא הענפי בשיעור של 14% לכ-260 מיליון דולר, כאשר בין השנים 2011-2015 צמח בשיעור מצרפי של כ-160% ובשיעור שנתי ממוצע של כ-27%.

 

הייצוא להודו הסתכם בשנת 2015 בכ- 1.3 מיליארד דולר, עלייה דומה לעלייה בסין - עם כ- 21% לעומת 2014. בשנים האחרונות, על רקע ההאטה במשק ההודי נכחנו בנסיגה מגמתית ומתמשכת בביקושים של הודו לסחורות מישראל. אולם, עם ההתאוששות הכלכלית המרשימה ועם כינון הממשל החדש והידוק היחסים חל שיפור ניכר בהיקפי הסחר בין המדינות המתבטא בגידול חד גם בהיקפי היצוא.

 

"שנת 2015 הייתה שנה קשה ליצוא הישראלי, במהלכה נאלצו היצואנים הישראלים להתמודד עם קשיים ואתגרים רבים מבית ומחוץ", אומר עופר זקס, מנכ"ל מכון היצוא. עם זאת, לדבריו, יש סיבה לאופטימיות זהירה ולהערכת המכון בשנת 2016 תהיה התאוששות בסחר העולמי ובהתאם גם ביצוא הישראלי. "כבר בשנה זו נוכל לראות גידול ביצוא לארה"ב, התאוששות מתונה ליעדי היצוא באיחוד האירופי והמשך צמיחה מואצת למדינות אסיה המובילות".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים