מעצמאי לשכיר: כך תשרדו את המעבר
רבים מנסים את מזלם בהקמת עסק עצמאי - אך כשהוא לא מצליח כמצופה, לרוב לא יודעים איך לנווט בחזרה אל עולם השכירים. ונאלצים להתמודד עם מעסיקים הססנים וקשיים פוליטיים. איך יוצאים מזה? מדריך
הכתבה בשיתוף AllJobs
תשלומים לספקים, שוטף פלוס אף פעם, דאגה לעובדים ונדודי שינה - לא חסרות סיבות לרצות לשוב לחיק המעסיקים. יחד עם זאת, החזרה לעולם השכירים אינה קלה לביצוע - קשה להסביר מדוע רוצים לשוב, במיוחד כאשר הדבר נובע ממקום אישי רגיש שלעתים קרובות כולל תחושת כישלון והחמצה. והמעסיקים? הם לא נלהבים לגייס עצמאיים לשעבר.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
מדוע נרתעים מגיוס עצמאים לשעבר?
במהלך ליווי אישי של מחפשי עבודה שהיו עד לא מזמן בעלי עסק, אנו מתמודדים לרוב עם המכשול העיקרי שניצב בדרכם - רתיעה של המעסיקים מלהעסיק עצמאיים לשעבר. החשש נובע מכמה סיבות עיקריות:
חשש מניהול עובד שהיה בעל עסק וכרגע מגיע להיות איש צוות ומנוהל, מבחינת קבלת מרות וכיוצא בזאת.
חשש שהעובד מגיע למשרה ממקום של פשרה ולא מתשוקה אמיתית לעסוק בתפקיד.
אז איך עצמאי לשעבר יכול להציג את חוויית העסק?
חני הגיעה לראיון עבודה לאחר מספר שנים בהן עסקה באופן עצמאי כמאמנת אישית. כשהמראיינת שאלה אותה מדוע היא מעוניינת לחזור ולהיות שכירה, היא השיבה: "אהבתי לאמן, אך לא אהבתי לנהל עסק".
מועמדים רבים חוששים להצטייר בעיני המראיין כמי שנכשלו, פתחו עסק ולא הצליחו ו"נאלצים" לחזור למעמד של שכיר, אך תשובתה של חני מצוינת, שכן היא אותנטית ויש בה כדי להרגיע את חששותיו העיקריים של המגייס.
כמו כן, הקמת עסק אינה דבר קל; רוב העסקים הקטנים נסגרים, ולרוב גם מי שמצליח הוא מי שיש לו הון התחלתי שנותן לו אורך רוח ומרווח נשימה. סביר להניח שהמראיין מבין את זה, ומעריך את מי שניסה. ומי יודע, אולי גם לו יש איזה חלום לא ממומש לפתוח בית קפה.
"למה אתה רוצה את התפקיד?"
השאלה "למה אתה רוצה את התפקיד?" עולה בראיונות עבודה רבים, ובמקרה של שכיר שהיה עצמאי היא תעלה בוודאות. איך מציגים את המצב בצורה הטובה ביותר?
בנוסף, דרך מצוינת להציג את חוויית העסק היא באמצעות האמירה שהיתרון שיש לעבודה כשכיר היא היכולת להתמקד בצד המקצועי. תוכלו לעשות זאת באמצעות הבלטת היתרונות שיש לעבודה כשכיר - כלומר דגש על ההנאה מהצד המקצועי (תוך הדגשת מה שקשור לתפקיד אליו אתם מתראיינים) לצד הקושי בניהול העסק שאינו קשור ישירות לנושא המקצועי.
כך תציגו את המעבר בקורות החיים
ברוב המקרים מחפש העבודה לא יודע איך להציג את המעבר בקורות החיים. כדאי לשמור על עמימות, ולנסות להצניע את נושא העצמאות ככל האפשר. במידה והעסק לא נשא את שמכם, ציינו את שמו, ללא ציון התפקיד. תחתיו פרטו בתבליטים את העשייה הרלוונטית שלכם ביחס לתפקיד אליו אתם מגישים מועמדות. רצוי לפרט יותר תפקידים הנוגעים ואשר עשויים לתרום לתפקיד אליו אתם מגישים מועמדות. כשתגיעו לראיון, תסבירו בפירוט מה בעצם קרה.
אך לא די בקורות החיים, שתפקידם הוא להביא אתכם לראיון. שם, יהיה עליכם לשכנע את המגייס שאינכם מגיעים ממקום של פשרה. חשוב שיהיה ברור מדבריכם שאינכם מחפשים עבודה שתהיה מעין 'תחנת עצירה להתאוששות' עד העסק הבא, והכי חשוב - שאינכם מגיעים לראיון הזה ממקום של פשרה. כדי להביע מוטיבציה, הוסיפו במילים שלכם גם תובנות מניהול העסק שהובילו אתכם להבין שאתם מעוניינים להיות שכירים ולעסוק בתפקיד המדובר. זה עשוי לעזור.
הכותבת היא מנהלת מקצועית, ויועצת תעסוקתית ב-AllJobs