כך תמצאו פרטים על הנכס הבא שלכם
משיטוט באתרי האינטרנט אפשר למצוא מידע רב על שוק הנדל"ן בישראל. אספנו כמה מאגרי מידע וניתחנו את היתרונות והחסרונות שלהם. סקירה
שוק הנדל"ן בישראל הוא תזזיתי, מרובה עסקאות ונתונים ורווי שחקנים. לכולם - קבלנים, יזמים, מוכרים, רוכשים, מתווכים וסתם סקרנים - נדרש מידע חיוני אודות נכסי מקרקעין לפני ותוך כדי ביצוע עסקאות מקרקעין. בדקנו כמה מקורות מידע שיכולים לסייע לכם בתהליך רכישת הדירה, מה הערך המוסף שלהם ומה החסרונות.
למאגרי מידע נוספים אודות נכסי מקרקעין לחצו כאן
אתר לשכת רישום מקרקעין (טאבו)
אתר לשכת רישום המקרקעין במשרד המשפטים מאפשר להנפיק את תעודת הזהות של נכס נדל"ן - נסח טאבו. הנסח מרכז נתונים שונים לגבי נכסי נדל"ן, ובהם נתוני גוש או חלקה, תת-חלקה במקרה של בית משותף, שטח הנכס, שטח החלקה ותיאור הצמדות שונות לנכס (מרפסת, גן, חניה או מחסן). כמו כן, מופיעים בנסח הטאבו הערות שונות, כגון הערות אזהרה על עסקאות שבוצעו ביחס לנכס, הערות בדבר הליכים משפטיים שונים הקשורים בנכס (עיקולים, שעבודים, כינוס נכסים), משכנתאות ועוד.
יתרונו של האתר בקלות התפעול שלו, במהירות קבלת המידע ובעלות הסמלית של הנסח - 10 שקלים בלבד. עם זאת, לאתר מספר חסרונות. למשל, נסח הטאבו לא מכיל מידע בדבר כתובת הנכס. בנוסף, לא ניתן להשיג באמצעותו מסמכים חיוניים הקשורים בנכס שביחס אליו מבוקש המידע, כגון תשריט בית משותף, תקנון בית משותף, הסכם שיתוף בין בעלי זכויות משותפות בנכסי נדל"ן וכיו"ב.
אתר רשות מקרקעי ישראל
האתר של רשות מקרקעי ישראל מכיל מידע עצום בנושאים שונים, כגון מידע ספציפי לגבי נכס נדל"ן הממוקם על אדמת מינהל (בעבר נקראה הרשות מינהל מקרקעי ישראל, ועד היום אדמות של הרשות מכונות אדמות מינהל). המסמך המקביל של נסח טאבו באתר של רשות מקרקעי ישראל הוא מסמך אישור זכויות, המונפק על ידי הרשות.
עוד מכיל האתר מידע בדבר תוכניות מתאר ארציות ותוכניות בניין עיר (תב"ע) שונות, מידע בדבר תשלומים שונים כגון דמי חכירה השנתיים ותשלומי היוון. דמי חכירה הם התשלום שמשלם החוכר לרשות מדי שנה עבור שימוש במקרקעין; ותשלום היוון הוא תשלום חד פעמי מראש של דמי החכירה השנתיים העתידיים, עד לתום תקופת החכירה. עוד ניתן למצוא באתר מידע בדבר מכרזים והקצאת מגרשים, מידע אודות ביצוע שינויים במקרקעין, העברת זכויות בקרקע עירונית או בקרקע חקלאית, חידוש חוזי חכירה ועוד.
האתר נוח לשימוש, מפורט ומכיל ידע שימושי וכן פרטי קשר למחוזות השונים, טפסים וחוזים שונים המשמשים בעבודה מול הרשות. אבל אחד החסרונות הוא חלקיות המידע: האתר כולל אינפורמציה רק ביחס לחלק מהנכסים המנוהלים על ידי הרשות, וכפי שמצוין בו מידע לגבי יתר הנכסים יתפרסם רק בעתיד. מעבר לכך, אישורים, בקשות והליכים שונים ביחס לנכסי הרשות מצריכים, במקרים רבים, פנייה פיזית למחוז שבתחום סמכותו נמצא הנכס.
אתר מפ"י ואתר GIS
אתר מפ"י (המרכז למיפוי ישראל) הוא המרכז הלאומי הישראלי למיפוי והוא מספק נתונים אודות אזורים בישראל שיכולים לסייע בהחלטה האם כדאי לקנות דירה באזור מסוים. האתר מציג מפות של כל האזורים בארץ המחולקות לשכבות ובהן ניתן לאתר מידע לגבי אנטנות, תחנות אוטובוס, גני ילדים, בתי ספר, אטרקציות וכדומה.
אתר GIS, קיצור של Geographic Information System, הוא מערכת מידע גיאוגרפי המהווה ממשק אינטראקטיבי אשר בדומה לאתר מפ"י, מרכז שכבות מידע מכל משרדי הממשלה, כך שניתן לקבל מידע אודות נכס נדל"ן, כהשלמה למידע המתקבל מלשכת רישום המקרקעין באמצעות נסח טאבו.
הממשק מאפשר לקבל מידע על נכס לפי נתוני גוש או חלקה, יישוב, תוכניות מתאר ארציות, מחוזיות ומקומיות. גם באתר זה ניתן לעיין במפות ערים, אזורים חקלאיים ושמורות טבע ולקבל מידע גם בהיבט המוניציפלי, כגון חיתוכי קרקע, מיקום הנכס ביחס לחלקות או גושים אחרים בסביבה, ותיאור של קווי מתאר של הנכס.
מערכת מידע נדל"ן של רשות המסים
לפני כשנה השיקה רשות המסים את מערכת מידע נדל"ן - מאגר מידע אינטרנטי פתוח לציבור הרחב, המאפשר קבלת נתונים על מכירות של זכויות במקרקעין לפי חתכים שונים, כגון סוג הנכס, גוש וחלקה, תאריך מכירה ושווי מוערך. המערכת משלבת עם מאגר המידע גם יישום עזר לאיתור גושים בשטח יישוב נבחר, ולאיתור יישוב שבתחומו נמצא גוש נבחר.
על פי פרסומי הרשות, בעתיד צפוי המאגר לכלול גם מידע על נתונים פיזיים של הנכסים הנמכרים, בהתאם לדיווח שהעבירו הצדדים בעסקה. מאגר המידע והשימוש בו מבוססים על חוק מיסוי מקרקעין ותקנות מיסוי המקרקעין.
אחת הבעיות היא שהמידע במערכת זמין רק לגבי עסקאות משנת 1998 והוא תלוי בדיווחים של מבצעי העסקאות לרשות המסים - אך לעתים מבצעי העסקאות מעדיפים שלא למסור את מלוא הנתונים על העסקה. גורמים אלה עלולים ליצור תמונה שאינה תמיד מהימנה לגבי מחירי השוק.
לסיכום, היקף המידע והנתונים הקיים ברשת הוא רחב, ואם משקיעים זמן וסבלנות ניתן להפיק כמות נתונים משמעותית ביחס לנכס מקרקעין בישראל.
הכותב הוא שותף במשרד עוה"ד שיפמן, ספיר, שטורם ושות', המתמחה בדיני מקרקעין, ביצוע עסקאות נדל"ן, תמ"א 38, פינוי-בינוי ודיני תכנון ובנייה