שתף קטע נבחר

הקנס הגבוה אי פעם בישראל למפעל מזהם

חברת פז בתי זיקוק אשדוד תיקנס בידי המשרד להגנת הסביבה ב-18.6 מיליון שקל, בגין זיהום הים. זהו העיצום הכספי הגבוה ביותר שהמשרד הטיל על חברה מזהמת, אולם ייתכן שלאחר השימוע הסכום יופחת

פז (צילום: רועי צוקרמן) (צילום: רועי צוקרמן)
פז(צילום: רועי צוקרמן)
 

המשרד להגנת הסביבה הודיע על כוונתו לקנוס את חברת פז בתי זיקוק אשדוד, מקבוצת פז, ב-18.6 מיליון שקל בגין זיהום הים - מדובר בעיצום הכספי הגדול ביותר שהטיל המשרד על חברה. המשרד שלח לחברה הודעה על כוונת חיוב בעיצום כספי לפי חוק מניעת זיהום הים. יחד עם זאת ייתכן שבהליך שימוע יופחת הסכום.

 

קנס לבעלי אונייה שזיהמה בשמן את נמל אשדוד 

קנס של 15 מיליון שקל לתנובה על זיהום הים

תנובה זיהמה ונקנסה - מה עם מוטי מהמכולת?

 

במשרד להגנת הסביבה נוהלה בשלוש שנים האחרונות חקירה פלילית נגד החברה ובעלי תפקידים בכירים בה, בגין עבירות על החוק ובמיוחד חריגות מהיתר הזרמת שפכים לים. לאחרונה החליטו במשרד למצות את ההליכים נגד החברה באמצעות הטלת עיצומים כספיים. זאת במקום הגשת כתב אישום פלילי כנגד החברה ונושאי משרה בכירים בה.

 

על פי חקירת המשרד, החברה הזרימה שפכים החורגים מאמות המדה שנקבעו לה. בין היתר נתגלו חריגות בשפכים בערכי האמוניה, חנקן קילדל, חנקן כללי ומוצקים מרחפים. בדיגומים שבוצעו עלה כי הערכים חורגים ב-20% מאמות המידה המרביות. שפכים כאלה פוגעים בשיווי המשקל האקולוגי של הים התיכון, עם סיכוי גבוה להרעלת דגים בסמוך למקום ההזרמה.

 (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים) (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
(צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
 

בנוסף, החברה לא טיפלה בתקלות כנדרש, ולא פעלה להפסקת הזרמת שפכים למתקן הטיפול הביולוגי שלה. החברה אף לא עמדה בדרישות הניטור להם נדרשה, לא ביצעה בדיקות מעבדה בתדירות הנדרשת, ואף לא החזיקה נהלי עבודה סדורים לניטור.

 

ב-2012 נקנסה תנובה ב-15 מיליון

לפי הוראות החוק, סכום העיצום הכספי להפרה בידי תאגיד אשר מחזור המכירות השנתי שלו עולה על 500 מיליון שקל עומד על סך 2.6 מיליון שקל. במשרד מבקשים להטיל 7 עיצומים כספיים נפרדים בסך כולל של 18.6 מיליון.

 

כאמור, זהו העיצום הכספי הגבוה ביותר שהמשרד השית על חברה מזהמת. כך לדוגמא בשנת 2012 הטיל המשרד עיצומים בסך למעלה מ-15 מיליון שקל על תנובה בגין זיהום הים. באפריל 2015 הטיל המשרד על נמל חיפה עיצום כספי בסך 3.6 מיליון שקל בשל פריקת אוניות בניגוד להוראות חוק אוויר נקי.

 

בסוף שנת 2015 הרשיע בית משפט השלום בחיפה את חברת בתי זיקוק לנפט בע"מ (בז"ן) ובכירים בחרה בעבירות של זיהום מקורות מים וגזר על החברה ומנהליה קנס כולל בסך 750 אלף שקל. גם נמל אשדוד קיבל עיצום כספי בסך 2.7 מיליון שקל בעקבות זיהום מי הים בגופרית.

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, מסר: "המזהם חייב לשלם. לא ניתן לפגוע בבריאות תושבי ישראל. אנחנו מגבירים את האכיפה נגד כל מי שפוגע בסביבה ומפקחים על התעשייה באופן הדוק יותר".

 

מחברת פז בתי זיקוק אשדוד נמסר: "המשרד הודיע לחברה על כוונתו ונציגנו הוזמנו להציג בפניו את טענותינו בטרם תתקבל הכרעה. אנו מאמינים כי לא בוצע החריגה מתנאי ההיתר וכי לא בוצעה כל עבירה, כפי שנציג בפני המשרד".

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, בירך על המהלך ואמר בתגובה: "אכיפה נחושה תרתיע חברות שמתעשרות על חשבון משאבי הטבע של הציבור". בארגון הדגישו כי על מנת להבטיח את ההגנה המירבית על הים יש להמשיך ולקדם בחקיקה את הקמתה של הרשות לניהול הים, אשר תגבש חזון לאומי לעתיד הים ותרכז סמכויות ניהול ואכיפה בים, אשר כיום מפוזרות בין גופים רבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי צוקרמן
פז
צילום: רועי צוקרמן
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מומלצים