דילמת חיזבאללה של ערביי ישראל: ארגון טרור או התנגדות לכיבוש?
למרות התנגדות המפלגה הערבית המשותפת להגדרת חיזבאללה כארגון טרור, במגזר יש גם דעות אחרות. איש חינוך מטמרה מכנה את הח"כים "פרובוקטורים", ואפילו בפלג הצפוני מגדירים את נסראללה פושע ששוחט את העם הסורי. אבל בבל"ד מתעקשים: ישראל כובשת בלבנון ובסוריה, ההתנגדות אליה שם אינה טרור
בחברה היהודית בישראל נוטים לחשוב שרוב מכריע של האוכלוסייה הערבית בארץ, ולבטח הקיצוניים שבתוכה, תומכים אוטומטית וכמקשה אחת בארגון חיזבאללה. אתמול (יום ה') הביע השייח כמאל חטיב מהפלג הצפוני של התנועה האיסלמית דעה שעשויה להפתיע.
בהתייחסו להחלטת מדינות המפרץ להכריז על חיזבאללה ארגון טרור, על רקע מעורבותו במלחמת האזרחים בסוריה, אמר חטיב ל-ynet: "בעבר אכן תמכנו בחיזבאללה ובמאבקו למען לבנון. ראינו בו ארגון שהצליח להוריד את האף של ישראל לאדמה. אבל כשהתבררו לנו העמדות שלהם בשנים האחרונות, ובמיוחד לגבי האביב הערבי, עמדתנו היא שמדובר בארגון פושע. הוא תומך בארגוני הרוצחים בסוריה ובעיראק ומשתתף עם בשאר אסד בשחיטת העם הסורי".
עם זאת, חטיב מן הסתם לא הפך בן לילה לחובב ציון, והוא ממהר לציין: "נתניהו רוכב על החלטת מדינות המפרץ אבל הוא מבצע פשעים לא פחות מחיזבאללה. הוא האחרון שיכול לדבר על הטרור והטרוריסטים".
השייח חטיב והפלג הצפוני לא לבד בנושא הזה. רבים במגזר הערבי תקפו בימים האחרונים את מפלגות בל"ד וחד"ש שהודיעו שהן מתנגדות להחלטת מדינות המפרץ. בינתיים חברי הכנסת שלהן מתעקשים להנמיך פרופיל ומסרבים להתייחס לנושא בתקשורת העברית, אבל בחברה הערבית מדובר בוויכוח ער וסוער.
נאאל זועבי, מנהל בית ספר יסודי טמרה העמק, ופעיל החברתי למען קיום משותף ואזרחות פעילה, טוען שהתנהלות חברי הכנסת הערבים בנושא מהווה פרובוקציה לשם הישרדות פוליטית. "יש אנשים שהעשייה שלהם היא רק פרובוקציות", הוא אומר. "בפנים הם יודעים את האמת, אבל בשביל לנסות לשרוד הם מנסים לככב בכותרות. זה דבר מסוכן מאוד. חמור שאנחנו רואים שיש אנשים שעוסקים בליבוי טרור. לצערי יש אנשים שרוצים להבעיר את הבית כדי להתחמם".
זועבי סבור שחלקים בהנהגה הערבית הנוכחית לא מתגמלים את הציבור שהם מייצגים: "אין להם מה להציע. הם לא טורחים לטפל בבעיות שלנו, כמו הטרור הפנימי, אלימות פנימית ובעיות חינוך. זאת הנהגה שמסוכנת לציבור. הם אחראים לסטיגמה רעה על ערבי ישראל. ההתנהגות שלהם הופכת אותנו לחשודים. אני מתבייש במנהיגות כזאת".
לא ברור עד כמה מייצגת הדעה של זועבי את הרוב בקרב ערביי ישראל. על פי מדד שפרסם לאחרונה פרופ' סמי סמוחה, מהחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, ב-2015 תמכו 49.5% מערביי ישראל בכוח חזק, ערבי או מוסלמי, שיעמוד בפני ישראל ויפגע בה אם יהיה צורך בכך. ב-2012 תמכו 53.7% בהתחזקות כוחו של חיזבאללה ו-52.9% תמכו בהתבססות חמאס ברצועה.
ד"ר תאבת אבו ראס, מנכ"ל שותף של יוזמות קרן אברהם ומרצה באוניברסיטת בן גוריון, מסביר: "ללא שום קשר לישראל, הערבים אזרחי המדינה הם חלק מהעולם הערבי והאיסלמי ויש להם עמדות לכאן ולכאן. רובם רואים שחיזבאללה עומד בצד הנכון בסוגיה הסורית. דווקא במדינות המפרץ כמו סעודיה - שהן מקור הרדיקליות, הסכסוכים והתמיכה בארגונים הפונדמנטליסטיים - נתניהו רואה מדינות מתונות".
- אתה יכול להבין איך תמיכה בחיזבאללה נתפסת בציבור היהודי?
"אין ספק שהצהרתן של בל"ד וחד"ש פוגעת ביחס בין יהודים וערבים. אנחנו האזרחים הערבים חלק מהחברה הישראלית, ואם אנחנו רוצים להשפיע כאן, עלינו להיות יותר רגישים בהצהרות שלנו".
"חיזבאללה נאבקים בכיבוש"
הצעד שהובילו סעודיה ומדינות המפרץ הוא עוד קרב פוליטי-דיפלומטי בשולי המלחמה בסוריה. רג'א זעאתרה, חבר הלשכה המדינית של חד"ש, טוען שמדובר בניסיון של ריאד לקבוע עובדות בשטח על רקע הפסקת האש. מטרתה, לדבריו, היא להשיג הכרה לארגון המורדים ג'בהת א-נוסרה כשחקן לגיטימי במו"מ של אחרי המלחמה.
"מדובר בעוד אחד מפרפורי הגסיסה של העידן הסעודי בהנהגת האזור, במיוחד לנוכח ההתפתחויות בסוריה, הסרת הסנקציות מאיראן וכישלון התוקפנות שלהם בתימן", הוא אומר. "סעודיה היא היצרנית הרעיונית של הטרור הפונדמנטליסטי באזור. היא נותנת לו חסות מדינית וכספית.
"היה צפוי שנתניהו, שכרת ברית דמים מסוכנת עם המשטרים הכי אפלים במפרץ, לא יאהב את עמדת חד"ש. ממשלת ישראל משתפת פעולה עם ג'בהת א-נוסרה בגולן".
יו"ר בל"ד, הח"כ לשעבר ואסל טהא, מוסיף שהתמיכה בחיזבאללה באה על רקע "הכיבוש הישראלי", כפי שהוא מגדיר אותו, בחלקים של לבנון וסוריה: "יש לנו עמדה עקרונית: אנחנו נגד הכיבוש. כל האמנות הבינלאומית מצדיקות מאבק של מי שחי תחת כיבוש. כל התנגדות לכיבוש מבחינתנו היא לגיטימי. חיזבאללה הוא חלק מממשלת לבנון. להגדיר אותו כארגון טרור זאת אומרת שלבנון והעם הלבנוני נמצאים תחת טרור".