שתף קטע נבחר
 

פייסבוק עוזרת לעובדים לנצח את המנהלים

בעבר הבוסים היו כל יכולים אבל היום כוחם נחלש מעט. איך זה קורה? הרשתות החברתיות מסייעות לעובדים להפיץ את העוולות שנעשות בחברות ויחד עם התקשורת וחברות הפרסום יחסי הכוחות במגמת איזון

פעם יכולת להיות אגואיסט ולהצליח לגמרי. מספיק היה להיות בעמדת כוח, כדי לנצל אותה ולצבור נקודות בתחרויות השונות בחיים. אם היית דמות סמכות, יכולת להשתמש באנשים בקלות. כוח היה כוח. והתנהגות אנוכית קידמה אותך בצורה בטוחה להשגת המטרה שלך. אבל העניינים השתנו כשהגיעו הרשתות החברתיות. בסדרה החדשה של הטורים, נדבר על שיתוף פעולה בימינו - שיתוף פעולה בין אנשים בעלי אינטרסים מנוגדים.

 

 

מרד

בטור זה אני שמח לארח את נעם מנלה מרצה, יועץ וחוקר רשתות. נפתח בסיפור מקרה:  ביוני 2015, החדרים באתר ההודעות הענק reddit.com התחילו להתנהג בצורה מוזרה. החדרים (למעשה לוחות הודעות גדולים) הפופולריים שמופעלים על ידי אנשים פרטיים (כמו בקבוצות דיון בפייסבוק) החלו להיסגר. עשרות אלפי גולשים שניסו להיכנס ללוחות האהובים אליהם לא הצליחו, ועזבו את האתר מתוסכלים.

 

הנהלת החברה לא הבינה מה הולך: האם מדובר בתקלה טכנית? אבל התעלומה נפתרה די מהר. שביתה! מפעילי הקבוצות, אותם אנשים פרטיים שהקימו אותן מסיבות אישיות, החליטו לשבות. מסתבר שמנכ"לית החברה החדשה אלן פו (Ellen Pao) פיטרה עובדת שיקרה לליבם של מפעילי החדרים "המתנדבים". אותם מפעילי חדרים (שאינם שכירים בחברה) פתחו בשביתה,  אבל זו הייתה רק ירית הפתיחה.

 

עובד מפוטר נוסף חשף באתר סיפור כואב: לטענתו, הוא פוטר על ידי המנכ"לית, בגלל שלא החלים "בזמן" ממחלת הסרטן שלו. השביתה התעצמה כשיותר ויותר חדרים הוחשכו ויותר ויותר משתמשי אתר רדיט עזבו אותו מתוסכלים. אבל אנחנו רק בהתחלה - קבוצה של משתמשי האתר יצרה עצומה הקוראת לפיטורי המנכ"לית. מוזר? הלקוחות יחליטו מי ינהל את החברה שממנה הם קונים? מסתבר שכן. תוך זמן קצר חתמו על העצומה כמה עשרות אלפי משתמשים. יומיים שלושה לאחר מכן, הודיעה המנכלית החדשה על התפטרותה מהתפקיד, "לטובת החברה".

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

מה הלקח?

יחסי הכוחות שהתקיימו במשך שנים בין נקודת סמכות לבין קהל ההמונים השתנו עם בואן של הרשתות החברתיות. אופן ההתנהלות של "הפרד ומשול" לא מספק יותר את הסחורה. אנחנו, האנשים שמרכיבים את "הקהל", מחוברים זה לזה ויוצרים משקל נגד משמעותי לעצמתה של נקודת הסמכות. אם בעבר יכלו המנהלים, כמו מנכ"לית אתר רדיט, לעשות בתוך החברה שלהם כרצונם, הרי היום, הם עומדים מול חזית נפרדת, חזית שמורכבת ממליוני נקודות מתקשרות - אנחנו. הדבר מחייב את גורמי הכוח לשנות תפישה, לשנות מדיניות ולשנות התנהגות.

 

על הפיל והיתוש

באחד הפרקים בסדרת הטלוויזיה הוותיקה "מרלין", הקוסמת נלחמת בקוסם אויב. שניהם מחליפים צורה ולובשים צורה: האיש הרע הופך לפיל עצום. מרלין בסכנה, אבל היא הופכת ליתוש. מי ינצח? הפיל הענק או היתוש הקטן?

 

ובכן, היתוש הקטן לא מצליח לחסל את הפיל, אבל הוא יכול לשגע את הפיל ולהוציא אותו מדעתו. והנמשל: אנחנו לא יכולים לגמרי על הפילים; על חברות הענק, אבל נחיל יתושים בהחלט יכול לשנות משהו. רשת אנשים יכולה לתת פייט לעדר פילים. אנחנו יכולים להטות את הכף לטובתנו.

 

הנה עוד מקרה - הסיפור המטורף על הבורות בכבישים בפנמה סיטי. ובכן, מסתבר שהכבישים בעיר במצב קטסטרופלי. אלפי בורות קטנים הורסים בהדרגה את המכוניות של התושבים. תושבים מתלוננים, אבל שום דבר לא עוזר.

 

והנה, לתמונה נכנסת חברת פרסום לתמונה שמשתפת פעולה עם תוכנית טלוויזיה. החברה מזמינה חיישנים מיוחדים. כל חיישן יונח בתוך מהמורה בכביש ויופעל על ידי מכונית שדורכת עליו. והעוקץ: כל הפעלת חיישן שולחת ציוץ תלונה לחשבון טוויטר יעודי שנפתח.

 

המבצע יוצא לדרך, מאות חיישנים מוכנסים לבורות בעיר. אלפי מכוניות דורכות על החיישנים, והטוויטר של החברה מוצף באלפי ציוצים מגוחכים. מיד אחר כך נוצרות מאות בדיחות פייסבוק בנושא, ונרשמים אלפי שיתופים. לבסוף גם העיריה מתעשתת ויוצאת למבצע סתימת בורות.

 

מה קרה פה? החיישנים על הכביש היו מעין הזמנה ליתושים להתארגן. והיתושים הצליחו להזיז את הפיל.

 

אז מה זה אומר ולאן ממשיכים?

גופים בעלי כוח נשארו בעולם שלנו ויש להם אינטרסים. הדבר הזה לא השתנה. מה ששונה הוא הכוח שצובר הציבור המאוחד ברשת. הכוח הזה מאפשר לציבור לייצר משקל נגד לכוח של הגופים החזקים. השאלה עכשיו היא "מה הלאה". האם אנחנו צועדים לקראת עולם של מאבקי פיל ויתושים או שאנחנו בונים מודלים לשיתופי פעולה?

 

בטורים הבאים אציג מודלים של שיתופי פעולה מיוחדים; שיתופי פעולה שמתקיימים לא מסיבות אלטרואיסטיות; של אהבה ומתן לזולת, אלא מסיבות אנוכיות. תודה לכותב האורח, נעם מנלה.

 

על סקס, סמים וחיים טובים  

אני מזמין אתכם להכנס לפודקסט החדש והחינמי שלי "קטע פילוסופי" מבית "קטעים בהיסטוריה", ולהאזין לפרק השלישי (בן עשרים דקות) שעוסק בחיים טובים. האם חיים טובים הם חיים של הנאות פיזיות? האם כדאי לקחת תרופות פסיכיאטריות? או אולי להתמודד ולסבול? על עולם חדש ומופלא, הדוניזם פסיכיאטרי, סקס אוכל וביטול החרדה.

 

ד"ר אושי שהם קראוס , מומחה לפילוסופיה של הכלכלה. מעביר הרצאות וסדנאות לקהל פרטי ולחברות. מוזמנים להאזין לתכנית הרדיו שלי "בעקבות הזהב" המשודרת בימי רביעי ב-12:05, ברשת א' של קול ישראל, ולהציץ בספר המבוא לפילוסופיה שלי "החור שבבייגל - מבוא ידידותי לפילוסופיה" .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צילום: AFP
צילום: דנה בר און
אושי שהם קראוס
צילום: דנה בר און
מומלצים