בלונדינית או שחרחורת? מתכונים לבלונדיס ובראוניז
כולם מכירים את הבראוניז השחומים והנימוחים שהפכו לחלק מהמורשת הקולינארית האמריקנית, אבל מה עם אחיותיהן הבלונדיניות? רותי קינן רוצה שתכירו גם את הבלונדיס, הבראוניז הבהירות, שההיסטוריה מלמדת שהן שהיו כאן הרבה לפני חברותיהן הכהות
הדעה הרווחת מייחסת לבהירות השיער זוהר, הצלחה והידור יותר מאשר לאחיותיהן הברונטיות, אולם על מדף העוגות העניין, כך נראה, הפוך: העוגיות (או יותר נכון ריבועי העוגה) המכונות בלונדיס לא זוכות לפופולריות המתקרבת לזו של אחיותיהן, הבראוניז הכהות. שמען לא יצא למרחוק והן לא הפכו לאחד מסמלי המטבח האמריקני, למרות שההיסטוריה מלמדת שהן היו שם קודם.
אני מודה שלא ידעתי על קיומן עד שנקראתי להכין את הבראוניז המסורתיים שלי, שמתפקדים על תקן עוגות יומולדת, לחגיגת יום המשפחה בבית הספר. חיפשתי גיוונים לברונטיות – וגיליתי על הדרך, לגמרי במקרה, את הבלונדיניות.
מתברר שהבלונדיס היו מצרך פופולרי במזווה הממתקים האמריקני במאה ה-19, הרבה לפני שבראוניז דחקו את רגליהן, בתחילת המאה הקודמת. עד אז נהנו מהבכורה נתחי העוגה הזהובים - שהתבססו על שני מרכיבים עיקריים: חמאה וסוכר חום, ואפילו זכו ליום חג בשנה שהוקדש רק להן.
אף אחד לא זוכר מי היה זה שהגה את הרעיון להמיר חלק מהקמח בתערובת הבלונדיס בקקאו ולאחר מכן אף להשתמש בשוקולד מומס, אבל יש הנוקבים את שנת הופעתן ב-1906. והיתר - היסטוריה.
כמו אחיותיהן הפופולריות, גם הבלונדיס הן עוגות דחוסות ולחות, אלא שהן מבושמות בווניל, והטעם השולט הוא מעין טופי, בזכות החיבור בין הסוכר החום לחמאה.
הגרסאות השונות מתבססות על סוגים שונים של סוכר, אבל תמיד חום – ממוסקובדו החום כהה דרך דמררה, ועד חום בהיר – או תערובות שלהם. וכמו בבראוניז השחומות, גם הן מקבלות באהבה תוספות – בעיקר של אגוזים ושבבי שוקולד. והכי כיף - זוהי בהחלט עוד עוגה לממהרים, שכל מה שצריך לעשות בה הוא לערבב את כל המצרכים בקערה, להעביר לתבנית ולשלוח לתנור. ואין מצב לכישלונות.
מחמת הסקרנות, הכנתי את שתיהן – בלונדיס ובראוניז. הבראוניז הלכה לבית הספר. אנחנו נשארנו עם הבלונדיס – ומה זה נהנינו! הנה המתכונים.
בלונדיס
האחיות הבוגרות של הבראוניז אמנם בלונדיניות, אבל אינן מפורסמות וזוהרות כמו הבראוניז האלמותיות. אבל אם נמאס לכם מכל השוקולד הזה – זוהי בהחלט אלטרנטיבה טעימה וקלה.
המרכיבים:
175 גר' חמאה
1/2 1 כוסות סוכר חום
2 ביצים
1 כפית תמצית וניל
3/4 1 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
100 גר' אגוזי מלך או פקאן, קלויים וקצוצים גס
100 גר' שוקולד לבן קצוץ גס (או נטיפי שוקולד לבן)
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים בחמאה תבנית רבועה בגודל 20 ס"מ בערך.
- ממסים את החמאה במחבת, בסיר או במיקרוגל, מעבירים לקערה ומצננים מעט. מוסיפים את הסוכר והביצים וטורפים היטב. מוסיפים גם את תמצית הווניל ומערבבים.
- לקערה אחרת מנפים את הקמח עם אבקת האפייה והמלח. מוסיפים את התערובת לתערובת החמאה, ביחד עם האגוזים והשוקולד. מערבבים היטב.
- משטחים את התערובת בתבנית ואופים 20 - 22 דקות, או עד שפני העוגה יציבים. מוציאים מהתנור, מצננים וחותכים לריבועים. אפשר לאחסן בצנצנת סגורה, כמו בראוניז.
בראוניז
ריבועי עוגת השוקולד העסיסיים הם הנציגים הבולטים ביותר של מדף העוגות האמריקאי. כמו כל מתכון עממי – יש להם אינסוף גרסאות. זו הגרסה שאני הכי אוהבת.
המרכיבים:
200 גרם שוקולד מריר
200 גרם חמאה
1/2 1 כוסות סוכר
4 ביצים
1/2 כפית תמצית וניל אמתי
1/2 1 כוסות קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
100 גרם אגוזי מלך קצוצים
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים תבנית רבועה (25X35 ס"מ).
- מניחים את השוקולד, החמאה והסוכר בסיר בינוני ומחממים תוך בחישה עד שהשוקולד והחמאה נמסים ומתקבלת תערובת אחידה. מסירים מהלהבה ומצננים מעט.
- מוסיפים את הביצים, אחת אחרי השנייה ובוחשים היטב אחרי כל הוספה עד שהביצה נבלעת היטב בתערובת. מוסיפים את תמצית הווניל ומערבבים היטב.
- מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה ומוסיפים לתערובת השוקולד.
- קוצצים חצי מכמות האגוזים ומוסיפים לתערובת. מערבבים היטב ומשטחים על תבנית האפייה.
- מסדרים על פני התערובת את האגוזים שנותרו.
- אופים כ-25 דקות, או עד שפני העוגה נראים יציבים.
- אפשר לחתוך לריבועים ולאחסן בקופסה סגורה.
בראוניז לפסח: מחליפים את הקמח שבמתכון ב-4 כפות קמח מצה ו-2 כפות קמח תפוחי אדמה.