שתף קטע נבחר
 

כאוס בשווקים אם בריטניה תצא מהאיחוד

בעוד כשלושה חודשים ייצאו אזרחי בריטניה להצביע בשאלה הגורלית - האם לפרוש מהאיחוד האירופי. הבנקים באנגליה ובאירופה בלחץ לקראת ההחלטה הדרמטית וסקטור הפיננסים צפוי להיות הראשון שיחטוף מהלומה. כך פרישת בריטניה עלולה להיות המשבר הבא שיזעזע את השווקים כשלונדון תאבד את מעמדה כבירה הפיננסית של אירופה וכשבורסת לונדון תיחלש באופן משמעותי

ב-23 ביוני יכריעו אזרחי הממלכה בסוגיה הגדולה שמטרידה כרגע את אירופה - האם בריטניה עושה את האקזיט הענק ופורשת מהאיחוד האירופי (Brexit). הסיכוי לניצחון העמדה שתומכת ביציאה מהאיחוד הוא לא נמוך וככל שהסקרים מאותתים על אפשרות ריאלית כזו, החששות מהמהלך הדרמטי שעלול לזעזע את השווקים, מרימים ראש.

 

לכתבות נוספות בנושא:

הקרב על הממלכה: ראש העיר לונדון קורא לפרוש מהאיחוד

מפחיד: ללא חילוץ, בנקים באירופה יקרסו

110 אלף מהגרים באו לאירופה מתחילת 2016

 

מה הביא את בריטניה למחשבות על פרישה? אומנם בריטניה שמרה על מטבע עצמאי אך לחברותה באיחוד האירופי יש השפעה כלכלית עצומה. על רקע האטה כלכלית במדינות האיחוד ומשבר הפליטים שמכביד עוד יותר, הבריטים לא יכולים להימלט מהמחשבה שהחברות באיחוד רק פוגעת בבריטניה ועולה לה יותר מדי.

 

בריטניה היא מהמדינות המייסדות של האיחוד, הצטרפה לשוק האירופי המשותף עוד בשנות ה-70 ועם החתימה על אמנת מאסטריכט, שהולידה את האיחוד האירופי ב-1992אישרה את חברותה בהתאגדות האירופית.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

  

בריטניה, שמבחינה כלכלית חזקה מחברותיה באיחוד, נאלצת להוציא סכומים גדולים מאוד כדי להיות חלק מהאיחוד האירופי ומשלמת אגרה נטו של כ-6.5 מיליארד פאונד - המהווים כ-50% מהתקציב של משרד הפנים האנגלי, כך מסביר אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.

 

המחיר של הישארות בריטניה באיחוד הוא גבוה אך האזרח הבריטי הממוצע זועם על כך שלא רק שבריטניה לא רואה תמורה אלא החברות באיחוד כיום רק גוררת אותה להאטה כלכלית. הצרות שאליהן נקלע האיחוד האירופי עם המשבר הכלכלי העולמי ב-2008 דחפו אותו למיתון ועד היום האיחוד עדיין לא חזר למסלול של צמיחה.

 

הבנקים הזרים עלולים לברוח

הצרות הכלכליות דחפו חלק נכבד מהבריטים להעדיף את העזיבה, להיות עצמאיים כמו שוויץ ונורבגיה ולהשתחרר מהאיחוד האירופי. אולם, אם בריטניה תלך בקו הזה, צפויה לה פגיעה כלכלית לפחות בטווח הקצר שכן ההשפעה על הסקטור הפיננסי צפויה להיות חזקה מאוד כאשר מרכזי הבנקים יעברו למדינות אחרות באיחוד האירופי או ייצאו לחלוטין מאירופה. כך לונדון עלולה לאבד את מעמדה כבירה הפיננסית של אירופה.

 

לונדון היא מוקד פיננסי עולמי ענק המושך אליו חברות מכל העולם, עיני המשקיעים ובעלי החברות נשואות כיום בדריכות רבה לעבר הסקרים המצביעים על סיכוי לפרישת בריטניה מהאיחוד ועל רקע הלחץ, המטבע הבריטי הולך ונחלש.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

תעשיית הפיננסים בבריטניה אחראית ל-12% מהתמ"ג הבריטי ומשלמת מסים למדינה בהיקף של כ-93.75 מיליארד דולר מדי שנה – מה שהופך את הסקטור הפיננסי הבריטי למניב ביותר מבחינת הממשלה.

 

הבנקים האנגלים מעוניינים מאוד בהישארותה של בריטניה בתוך האיחוד ורוצים לבלום את הזעזועים הגדולים שצפויים לממלכה. גם הבנקים האמריקניים כמו גולדמן זאקס וג'י פי מורגן שותפים לקמפיין להשארת בריטניה בתוך האיחוד ומזהירים מההשלכות של פרישה.

 

בורסת לונדון תתייבש?

"הרבה מאוד חברות נכנסו לאיחוד האירופי דרך בריטניה, אם היא תצא מהאיחוד האירופי ההשקעות בבריטניה ירדו באופן משמעותי וסקטור הפיננסים בבורסות הוא הראשון שיחטוף ויוביל את הירידות החדות הצפויות בשווקים", מעריך יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס.

 

שוק ההון הבריטי צפוי להיפגע משמעותית מהמהלך כאשר הבורסה בלונדון עלולה לאבד את מעמדה כבורסה המרכזית של אירופה. "מדינות האיחוד ימשכו בחזרה את הנהלות הבנקים והבנקים להשקעות, ובמקביל החברות יעדיפו להיסחר בבורסות אחרות. בבורסה בלונדון הנפיקו עשרות חברות ישראליות בתחומים שונים, אבל אם הבורסה תיחלש זה עלול לייבש את ההנפקות שם ולהוריד את היקף המחזורים", כך מעריכים כלכלני "הון- מדריכים פיננסיים".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

למרות החששות מהפגיעה הפיננסית בבריטניה, בוריס ג'ונסון, ראש עיריית לונדון, שנמנה עם התומכים ביציאת בריטניה מהאיחוד, מבטל את איומי הבנקים מהתוצאות ההרסניות שעלולות להיות לצעד זה ורואה בפרישה מהאיחוד כהזדמנות הזהב של בריטניה.

 

זה יהיה המשבר הבא

אם העם הבריטי יבחר באופציה של פרישה, לא רק בריטניה תספוג פגיעה אלא כל השווקים באירופה ובעולם צפויים לעבור טלטלה גדולה והבורסות הגדולות יגיבו בירידות שערים חדות. החלטה שכזו תסמן את המשבר הבא של גוש האירו כאשר הפעם זו לא תהיה יוון במוקד משבר אלא דווקא בריטניה, מי שנתפסת כמדינה היציבה והחזקה והבסיס האיתן של האיחוד האירופי.

 

הפחד הגדול בשווקים הוא מפני זעזוע קשה שעלול לגרום להתפרקות של כל גוש האירו, "ההשפעה של עזיבה אם תהיה, יכולה להיות הרסנית לאיחוד האירופי. בצרפת יש תמיכה הולכת וגדלה לעזוב את האיחוד וגם דנמרק עלולה להחליט על עזיבה. יש סיכון שהגוש יתפרק לגמרי או יהפוך למצומצם מאוד ובמצב כזה יהיה סוג של ארגון מחדש של אירופה כאשר בדרך יהיו מדינות שלא יצליחו להתגבר על הזעזוע", מסבירים ב"הון - מדריכים פיננסיים".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

יציאה של בריטניה עלולה להוביל לטלטלה בשערי החליפין של המטבעות ולשינויים ביחסי הסחר בין המדינות, השווקים צפויים להגיב לכל ההתרחשויות האלה בירידות שערים. בן טופור, שותף בבית ההשקעות קוקירמן, טופור מזכיר כי גרמניה, הכלכלה החזקה של אירופה המהווה את הקטר הכלכלי ביבשת, עלולה להיפרד מהשותפה המרכזית שלה שהייתה יכולה לסייע לה בכל האתגרים ביבשת.

 

איך המהלך צפוי להשפיע על ישראל? ההשפעה עלולה להיות בעיקר מכיוון המטבע הבריטי שעלול לפגוע ביצואנים. על רקע האי ודאות כרגע מטבע הליש"ט הולך ומאבד גובה ומתחילת השנה ירד בכ-12%, אם תתקבל ההחלטה לפרוש המטבע צפוי עוד לצלול. ירידת ערך של הלירה שטרלינג עלולה לפגוע ביצואנים הישראלים (היקף הייצוא מישראל לבריטניה הוא כ-4 מיליארד דולר).

 

בהנחה שבריטניה אכן תפרוש ותותיר את גוש האירו חלש יותר, מעריך טופור כי יש בכך הזדמנות גדולה מבחינת ישראל. "ייתכן שהחולשה הזו של האיחוד האירופי תאפשר לישראל להצטרף אליו תוך דרישת תנאים עדיפים".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים