שתף קטע נבחר

 

מחקר: מי שלא גירש יהודים - מרוויח כיום

500 שנה עברו, אבל ההשפעות נותרו: הערים שבהן היהודים שגשגו בתקופת הרנסנס עדיין מרוויחות מכך כלכלית. אלו שגירשו אותם - מפסידות

יותר מ-500 שנה עברו מאז, אבל מחקר חדש מגלה כי הערים שאפשרו לקהילות היהודיות לשגשג עדיין קוצרות את הרווחים בימינו אנו. לפי המחקר, לקהילות היהודיות הייתה חשיבות רבה בהקמת הבנקים הראשונים בתקופת הרנסנס והאפקטים מכך עדיין נראים היטב בכלכלה המודרנית.

יהודים מלווים בריבית. הכנסייה הקתולית אסרה על כך ()
יהודים מלווים בריבית. הכנסייה הקתולית אסרה על כך
פרופ' לואיגי פסקאלי, כלכלן באוניברסיטת וורוויק בבריטניה ובאוניברסיטת פומפאו פברה בברצלונה, גילה כי הנוכחות של היהודים המלווים בריבית והמשכונאים באותה תקופה הובילה לכך שלרשויות המקומיות היה אשראי גדול יותר. התזרים הכספי הבטיח שהפרודוקטיביות וההכנסה יעלו.

 

במאמר, שפורסם במגזין "כלכלה וסטטיסטיקה" וצוטט ב"דיילי מייל", בחן פרופ' פסקאלי את הנוכחות של הקהילות היהודיות בערים איטלקיות בתקופת הרנסנס. ב-1503 חלק גדול מדרום איטליה, ובכלל זאת נאפולי, נפל לידי השלטון הספרדי - שרק עשור לפני כן גירש את היהודים מספרד. הספרדים הכריחו את היהודים שהתגוררו באיטליה להתנצר או גירשו אותם.

נדידת היהודים, בימי הביניים ()
נדידת היהודים, בימי הביניים
 

לעומת זאת, בצפון המדינה, שנותר בשליטה צרפתית או עצמאית, היהודים יכלו להישאר. הם ביססו עסקי הלוואה בריבית, אחרי שהכנסייה הקתולית אסרה על כך. "יהודים במרכז איטליה, שעסקו בסחר במהלך ימי הביניים, צברו הון רב והיה להם גם את הממון וגם את המומחיות כדי להיות מלווים בריבית", אמר פרופ' פסקאלי. בעקבות זאת, במשך יותר ממאה שנה היהודים בצפון ובמרכז איטליה נהנו ממונופול על הלוואות לעניים ולמעמד הבינוני.

 

רבים כבר אמרו שלגירוש היהודים מדרום איטליה היה אימפקט שלילי על השגשוג של האזור באותו הזמן, ופרופ' פסקאלי סבור כי את ההשפעות ניתן לראות עד היום. ל"דיילי מייל" הוא אמר: "בערים שבהן הקהילות היהודיות במאה ה-16 הובילו להתפתחות מוקדמת של הסנטור הבנקאי יש יותר בנקים כיום - ולכן הן יותר מפותחות".

 

לדבריו, יש קורולציה חזקה בין נוכחות של קהילות יהודיות בתקופת הרנסנס לבין המצב הכלכלי הנוכחי של הערים. לפי הערכתו, אם היהודים לא היו מגורשים מהשטחים בשליטה ספרדית, התל"ג בדרום איטליה היה גבוה ב-7%. לדבריו, גירוש היהודים מסביר 10% מפערי ההכנסה בין הדרום העני באיטליה לבין הצפון העשיר. בנוסף אמר החוקר כי מגמות דומות נראו גם במדינות אחרות באירופה שמהן גורשו יהודים בימי הביניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליהודים היה מונופול על הלוואה בריבית לעניים
מומלצים