שתף קטע נבחר

 

5 שנים לצונאמי: "לפחות 40 שנות שיקום"

בשעה 14:46 נשמעה אזעקה ברחבי יפן לזכר 20 אלף הרוגי האסון. ניקוי פוקושימה עלול להימשך עוד 100 שנה, המונים עדיין גרים בדיור זמני - אבל ביפן בכל זאת אופטימיים: "עץ האורן הקסום" שרד

 

 

5 שנים לצונאמי: עץ האורן שרד    (צילום: רויטרס)

5 שנים לצונאמי: עץ האורן שרד    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חמש שנים עברו מאחד האסונות הגדולים ביותר בעת המודרנית, והשיקום עדיין נמשך: תושבים ומבקרים ביפן נאספו היום (ו') ב"עץ האורן הקסום" ששרד את הצונאמי הקטלני של 2011 ועמדו דקת דומייה, בדיוק ביום שבו גל הענק פגע במדינה, לפני חמש שנים. רעידת אדמה בעוצמה 9.0 פגעה אז בעיירת החוף ריקוזנטקטה, 500 ק"מ צפונית לטוקיו. גל בגובה של 10 מטרים הגיעה מיד אחר כך, שטף את העיר והביא למותם של 1,554 איש. 205 עדיין נעדרים. בסך הכול, כ-20 אלף איש נהרגו באסון הצונאמי.

 

הצונאמי גם החריב את יער האורן המפורסם, שבמשך מאות שנים הגן על העיר מסערות ומגלי צונאמי קודמים. מתוך 70 אלף עצי אורן, אחד שרד - והפך לסמל של תקווה וחוסן ביפן. לאחר מכן היה צורך להעביר את עץ האורן בן ה-250 שנה, לאחר ששורשיו מתו מחשיפה למי מלח. בהמשך הוצב במקום שלד מתכת והוספו ענפים, כך שהעץ הושב למצבו הכמעט מקורי והוחזר למקומו בחוף הים.

העץ היחיד ששרד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
העץ היחיד ששרד(צילום: EPA)

טקסי זיכרון ביפן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טקסי זיכרון ביפן(צילום: EPA)

הפגנה נגד גרעין בפוקושימה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד גרעין בפוקושימה(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

קינוקו טקנו, בת 66, איבדה את ביתה לא הרחק מהמקום שבו היה העץ. היא עזבה את העיר לטוקיו, וחזרה כדי להשתתף בטקס הזיכרון. "זו הפעם הראשונה שאני חוזרת לעיר הולדתי אחרי האסון. העובדה שהעץ עומד ואילו הבית שלי נשטף מפעימה". יסונו קנדה מסייטמה שליד טוקיו, בן 33, הגיע אף הוא ואמר: "רק להסתכל על זה בהחלט מעורר תקווה". בעת שהאזעקה נשמעה ברחבי יפן, בשעה 14:46 שעון מקומי, עשרות התאספו סביב העץ בשתיקה.

     

חומה בת 15 מטרים הוקמה מאחורי העץ השורד הבודד, ופרויקט בנייה אדיר שינה את פני האזור, כדי להגן על מרכז העיר מגלי ענק שאולי עוד יגיעו. עם זאת, 3,040 איש - יותר מעשירית מתושבי העיר - עדיין גרים בדיור זמני, חמש שנים אחרי האסון. בסך הכול, יותר מ-160 אלף פונו מבתיהם אחרי אסון הצונאמי, ו-10% עדיין גרים בדיור זמני באזור פוקושימה. "תרמתי כסף דרך ארגונים שונים, אז קשה לי לראות שיש קשיים בבנייה מחדש", אמר יוקו ואטאנאבי, פנסיונר בן 75.

 

לצד הצונאמי, יפן סבלה גם מאסון גרעיני - הנזק האדיר לכור בפוקושימה. על פי לוח הזמנים הממשלתי, ניקיון מוחלט של האתר לא צפוי להתרחש ב-40 השנה הקרובות. אחרים סבורים כי זה ייקח לא פחות מ-100 שנה. בכל מקרה, פוקושימה עדיין פגיעה. "השאלה היא אם יש תוכנית ב' להתמודדות עם רעידת אדמה או צונאמי", תהה פרופ' טצוג'ירו סוזוקי.

 

אבל ביפן בכל זאת מנסים להישאר אופטימיים. 600 כרטיסים עם האות הפנית "וא" - המסמלת שלום וסולידריות חברתיות, הוצגו מחוץ לחנות הכלבו וואקו בטוקיו. עוברי אורח רבים עצרו כדי לצלם את המסרים לתקווה ולבחון אותם מקרוב. "אני מקווה שהשורדים נשארים חזקים והולכים קדימה, במקום לחשוב דברים שליליים", סיכמה רייקו קווגוצ'י, תושבת טוקיו בת 74.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים