שתף קטע נבחר

 

מזמינה ערעור: שראפובה בקרב על הקריירה

אחרי שהודיעה כי נכשלה במבחן סמים והיממה את כולם, רצף ההתרחשויות האחרון בגזרתה של המדורגת מספר 1 בעולם לשעבר מתחיל להעלות ספקות באשר לסיכוייה להינצל מעונש חמור. בין אם היא תחמוק ממנו ובין אם לא, עושה רושם שהנזק לטניס הנשים כבר נעשה

יממה אחרי שהודיעה מריה שראפובה בגרון חנוק כי נכשלה בבדיקת סמים, לתקשורת הספורט העולמית היו הרבה שאלות מטרידות על הפרק. אחת מהן נגעה לסיכוייה לשים את הבלגן מאחוריה בזמן כדי להשתתף באולימפיאדת ריו, שתצא לדרך בעוד כחצי שנה.

 

אם לבחון על פי כל הסימנים הנראים לעין, המדורגת 1 בעולם לשעבר תחמיץ את הפסטיבל בברזיל. אם אתם שואלים את נשיא איגוד הטניס הרוסי, שאמיל טרפישצ'ב, אין סיכוי שזה יקרה. "אני חושב שהכל שטויות", סינגר, "ספורטאים לוקחים את מה שהפיזיותרפיסטים שלהם מייעצים להם. אני מאמין שלשראפובה עדיין תהיה הזדמנות לשחק באולימפיאדה".

 

 

בגרון חנוק. שראפובה במסיבת העיתונאים המדוברת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בגרון חנוק. שראפובה במסיבת העיתונאים המדוברת(צילום: AFP)

 

טרפישצ'ב אולי שידר ביטחון בחפותה, והוא גם כנראה לא אובייקטיבי במיוחד, אבל רצף ההתפתחויות האחרונות בגזרתה אמור להדאיג אותה מאוד וכנראה שגם אותו. מי שהספיק להיכנס לעובי הקורה בעניינה מבין כי לא מדובר רק באנשי מקצוע שהתרשלו בתפקידם ונרדמו בשמירה, אלא בהתנהלות מלאה באורות אדומים ומוזרה מאוד של טניסאית ותיקה ומעוטרת. עד הדיון שייערך בעניינה ויתקיים בהמשך היא מושעית מכל פעילות ועל פי הערכות אנשי המקצוע צפויה למצוא את עצמה בחוץ לתקופה ארוכה. השאלה המרכזית היא לכמה זמן בדיוק, והאם היא תקבל את האפשרות לפתוח דף חדש ולעשות קאמבק. לפי הלך הרוח הנוכחי, התשובה לכך קרובה יותר להיות שלילית מאשר חיובית, וזו לא בשורה מעודדת גם עבור המעטים ששמחו לראות אותה נופלת (אם בכלל היו כאלה).

 

ההתייצבות של שראפובה אל מול המצלמות ביום שני האחרון הייתה מלאת כנות, אומץ לב ורגש, וצריך להעריך אותה על כך. לא כל ספורטאית, לא כל שכן ברמתה, מעמדה ודירוגה, הייתה מסוגלת לכנס "מסיבת עיתונאים מיוחדת" בעלת נופך דרמטי כל-כך, לגולל בצורה כה שקולה ורגועה התרחשות מסעירה שכזאת ועוד לעורר כלפיה אמפתיה. היה הרבה יותר נוח – אבל גם הרבה פחות חכם ונועז ובטח שפחות נכון ציבורית – לשחרר הודעה לקונית ומתנצלת בכתב, או לשלוח את מקורביה לחזית מצוידים במסרים הנכונים.

 

בד בבד ברור שלהתכנסות הזאת הייתה מטרה, וצריך לזכור אותה: לצמצם למינימום את הנזק התדמיתי-ציבורי שהיא ידעה שייגרם לה, ואולי גם להמתיק את הגלולה בכל הקשור לעונש צפוי. סביר להניח שאנשי יחסי הציבור סביבה, וכנראה שגם היא בעצמה, בנו על ההופעה המרשימה, האנגלית המצוינת וההתנסחות הרהוטה שלה שיעשו את העבודה בשבילה וישכנעו את הקהל ההמום (שציפה לשמוע ממנה הצהרה אחרת לגמרי) שבסך הכל נעשתה כאן טעות בתום לב. כיאה לאדם העסקי, המחושב והאינטליגנטי שהיא, שראפובה ידעה שלא הייתה לה באמת אופציה אחרת.

 

התנהלות מלאה באורות אדומים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התנהלות מלאה באורות אדומים(צילום: EPA)
 

 

טעתה בכל מקרה

חמישה ימים עברו מאז ההכרזה המפתיעה ועולם הטניס כמרקחה, מסרב להירגע. זוהי שעתם של המומחים, הפרשנים, אנשי התרופות והשחקנים עצמם לתפוס צד ולומר את שלהם. בחלוף הזמן התברר לרובם שיהיה קשה ואולי אפילו בלתי אפשרי לפטור את שראפובה מאחריות לפשלה, בטח שלא לעשות לה הנחות.

 

בניגוד למה שהיה אפשר להניח תחילה ובהתחשב בהתפתחויות האחרונות, צריך לומר בזהירות שמדובר כאן במחדל גדול במיוחד שחתום באופן כמעט בלעדי על שמה, גם אם הצוות שעטף אותה לא עשה מספיק כדי למנוע אותו בזמן. בזירה המשפטית הקו המרכזי ששראפובה צריכה לדבוק בו הוא ברור: עליה לשכנע את הרשויות שהייתה כאן תאונה שנבעה מאי קריאת האותיות הקטנות, או מחוסר תשומת לב מספקת אליהן. הבעיה היא שהרושם המתגבש מאז התפוצצות הפרשה הוא שהאותיות לא היו כל-כך קטנות כפי שהיה נדמה בתחילה, ושהיא, או מי מטעמה, טמן ראש בחול והתעלם בצורה שיטתית מהכתובת הענקית והבוהקת על הקיר.

 

אלה שעוד בחרו לחשוב כי כל העניין מסתכם בתקלה טכנית קיבלו מאז כמה סיבות טובות לחשוב שזה לא ממש ככה, ולערער באמינות גרסתה הראשונית. זה התחיל מחברת התרופות שאחראית על ייצור המלדוניום והייתה הראשונה שסדקה את קו ההגנה שהוצג במלון עם השטיח הלא אופנתי בלוס אנג'לס; בהודעה רשמית מטעמה נמסר כי זמן השימוש המקובל בתרופה הוא ארבעה-שישה שבועות, ובכל מקרה לא יכול לעלות על יותר מ-12 חודשים. במסיבת העיתונאים הודתה שראפובה שנטלה אותה בקביעות ובהוראת רופא משפחה לתקופה של עשר שנים.

 

גם חברת התרופות העלתה בעיות בגירסתה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם חברת התרופות העלתה בעיות בגירסתה(צילום: AFP)

 

שראפובה אמנם הסבירה כי לא היה לי מושג שהשימוש במלדוניום אסור, אך בפועל הדבר הובא לידיעתה על-ידי כל הגופים הרשמיים ויותר מפעם אחת; לפחות לפי הפרסומים. מתחילת 2016 היא קיבלה מספר הודעות רשמיות מהתאחדות הטניס הבינלאומית ומה-WTA בנוגע לשינויים ברשימת התרופות האסורות לשימוש. גם התאחדות הספורטאים של רוסיה התערבה והתריעה. בין אם היא ידעה והתעלמה או הקטינה ראש, בין אם הדבר לא הובא לידיעתה ובין אם לא עשתה מספיק כדי לדעת (ולפעול בהתאם) - בכל אחד מהתרחישים הנ"ל השגיאה שהיא עשתה חמורה.

 

גם אם נצמדים לדברים ששראפובה אמרה בשני האחרון ומניחים שהם הם האמת, קשה לברוח מכך שקיבלה מכתב מפורט ב-22 בדצמבר עם כל המידע העדכני והרלוונטי בנושא – ואפילו לא טרחה להסתכל עליו. קרוליין ווזניאקי, עוד טניסאית שלא מיהרה לתת גב לקולגה, התייחסה לכך בריש גלי: "כל פעם שלוקחים תרופה בודקים אותה פעמים-שלוש. אנחנו חייבים לוודא שדברים כאלה לא יקרו". זה מתחבר גם לכתף הקרה שקיבלה שראפובה מחברותיה וחבריה בעולם הטניס אחרי היוודע המקרה. על אף לקיחת האחריות המוצדקת והלא מובנית מאליה והניסיון להסביר כי מה שקרה נבע מתמימות, מבין השחקניות הבולטות סרינה וויליאמס הייתה בין היחידות שהשמיעה את קולה ונעמדה לצידה ("היא הראתה הרבה אומץ לב ותעוזה ").

 

ג'ניפר קפריאטי תקפה אותה בטוויטר, רפאל נדאל ביקר והאשים ברשלנות ("היא צריכה לשלם את המחיר"), אנדי מארי עקץ ("ברור שהיא צריכה לקבל השעייה רצינית"), היתר הבינו לאן נושבת הרוח ושתקו. הספונסרים הראשים כמו נייקי ופורשה נבהלו ומיהרו לנתק קשר. יש לכל זה משמעות לטווח הקרוב, אבל גם לטווח הארוך. אם בהתחלה עוד היה נדמה כי שראפובה עוברת את הסופה שפקדה אותה בשלום, מורידה ראש ונותנת לגל לעבור מעליה, לדיווחים האחרונים הצטרף גם מידע חדש אודות המלדוניום - שהתברר כמשפר ביצועים, מגביר סיבולת, עוזר בהתאוששות אחרי מאמץ גופני ועוזר להתגונן גם מפני מתח – ודחק את שראפובה עוד יותר לפינה. מיום ליום הסיטואציה הפכה למסובכת יותר בעבורה.

 

סרינה הייתה היחידה מהטניסאיות שתמכה בשראפובה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סרינה הייתה היחידה מהטניסאיות שתמכה בשראפובה(צילום: gettyimages)

 

נזק בלתי הפיך?

שראפובה תלתה את השימוש בחומר בהיסטוריה של סוכרת במשפחה ומחסור במגנזיום, אך ההסברים שסיפקה התקבלו בספקנות גדולה אצל חלק מהמומחים. הקרדיולוג אריק טופיק הגדיר בפני אתר "VOX" את הדברים שאמרה כ"חסרי כל היגיון". סוכנות הידיעות AP דיווחה כי התרופה, שצברה פופולאריות במדינות כמו לטביה, אוקראינה ופולין, הייתה נפוצה בעיקר בקרב חיילים רוסים. הם נהגו ליטול אותה כדי לשפר את הכושר הגופני שלהם בעת הלחימה באפגניסטן. בארה"ב התרופה בכלל לא אושרה להפצה, ובאירופה הוחרמה על-ידי סוכנות התרופות האירופית.

 

באבחת מסיבת עיתונאים אחת, שהפכה ל"דרמטית" מהסיבות הלא נכונות, הספורטאית הרווחית היותר בעולם בעשור האחרון נותרה כמעט לבדה במערכה מסובכת, קשה ומלאה בסימני שאלה. היא יצאה אליה מעמדת מוצא גרועה ועם מלאי טיעונים והסברים שנפחו הולך ומצטמצם. עם צבא של עורכי דין ויועצים משפטיים ומעט תמיכה פומבית מבחוץ היא ניצבת לקראת שבועות גורליים באשר להמשך הקריירה שלה, שבמובן מסוים גם ישפיעו על האופן שבו נזכור את שראפובה הספורטאית בעוד עשר שנים. השבוע היא גם מצאה זמן לפנות למעריציה בדף הפייסבוק, להודות על התמיכה שקיבלה  וההאשטגים שהוקדשו לה ולקוות, כמו כל חובב טניס אופטימי, שהיא עוד תשוב.

 

את המכה האנושה היא עוד עלולה לספוג בהמשך (צילום: AP) (צילום: AP)
את המכה האנושה היא עוד עלולה לספוג בהמשך(צילום: AP)

 

בהמשך עלתה להתקפה והכחישה את הדיווח לפיו הוזהרה שלא לצרוך את המלודניום: "זה לא נכון ולא קרה, אלא עיוות של התקשורת". באותו פוסט הסבירה שההודעה שקיבלה בנושא הייתה עמוסה במידע ולכן פספסה את השינוי בתקנות, הוסיפה שלא לקחה את התרופה כל יום "אלא רק במינונים הנמוכים המומלצים" והדגישה: "אני גאה באיך ששיחקתי את המשחק".

 

את המכה האנושה היא עדיין לא ספגה, וכל עוד הפור לא נפל התקווה לשקם את הקריירה קיימת. אבל עם כל הכבוד לגורלה ולמלחמתה האישית, מימדי הנזק שנגרמו לענף (שנמצא במצב בעייתי ממילא) יתגלו במלוא היקפם רק בעוד כמה חודשים. אחרי שהעשן יתפזר, נגלה שהם עלולים להיות קשים משחשבנו.

 

מריה שראפובה היא לא רק המדורגת שביעית בעולם וממש לא עוד שחקנית טופ 10 "סטנדרטית". בסבב שלא שופע בכוכבות ולא מתהדר ביותר מדי פנים מוכרות, שסובל מחוסר יציבות ותחלופה מהירה מדי של שחקניות, היא עוגן, גורם משיכה ומודל להצלחה עבור אוהדים וטניסאיות מתחילות שרוצות להיות כמוה כשיהיו גדולות. טניסאית בסדר הגודל שלה שנתפסת על חם ומתנהלת בחוסר אחריות יכולה לא רק לפגוע באמינות המוצר, אלא להכתים ענף שגם ככה התלכלך לא אחת בזמן האחרון עם פרסומים מטרידים על נגע הימורים מתפשט. פרשן BBC, אנדרו קאסל, היה הרבה יותר נחרץ. "זו מכה לענף, מכה לספורט", אמר. "טניס הנשים כבר לעולם לא יהיה אותו דבר". רק הזמן יגיד אם הוא צדק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
מריה שראפובה
צילום: gettyimages
מומלצים