שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

הטפה במסגד זה פאסה. אנשי הדת שהפכו לכוכבים ברשת

"בראד פיט של המטיפים", "האישה המטיפה" ו"המטיף המגניב": מלך סעודיה מגדיר את עצמו "מגן מולדת האיסלאם" ולכן אין זה מפתיע שהכוכבים הגדולים ברשתות החברתיות בממלכה הם אנשי דת. הכירו אותם

ארבעה מטיפי דת בולטים מסעודיה שמככבים ברשתות ()
ארבעה מטיפי דת בולטים מסעודיה שמככבים ברשתות

 

בתקופה האחרונה געשה התקשורת הערבית בעקבות ניסיון התנקשות באיש הדת הסעודי, עאיד אל-קרני, בעת שערך סיבוב הרצאות בפיליפינים. שמו אל אל-קרני אולי לא מוכר במחוזותינו, אבל בעולם הערבי מדובר לא רק באיש דת, אלא במגה סטאר תקשורתי של ממש.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

אל-קרני, בן 57, נחשב לאחד מאנשי הדת הפעילים ביותר ברשתות החברתיות, שזוכות לפופולריות רבה בממלכה הסונית השמרנית. יש לו 12.8 מיליון עוקבים ו-83 אלף ציוצים ובנוסף הוא עורך מאות הרצאות מקוונות. עוד לפני שניסו להתנקש בו, הספיק המטיף אל-קרני, שבמונחים איסלאמיים נחשב "איש מרכז", להעלות לטוויטר תמונה מההרצאה שלו. בעקבות ניסיון ההתנקשות בו נרשמו ברשת יותר ממיליון ציוצים שנקשרו לשמו, רבים מהם הביעו דאגה לשלומו.

 

התיר בעבר "להכות קלות את האישה". "בראד פיט של המטיפים" מוחמד אל-עריפי ()
התיר בעבר "להכות קלות את האישה". "בראד פיט של המטיפים" מוחמד אל-עריפי
אל-קרני אינו מטיף הדת היחידי שמככב ברשתות החברתיות. בשבוע שעבר פרסמה רשת החדשות הבריטית BBC כתבה נרחבת על הפיכתם של אנשי הדת בסעודיה לכוכבי רשת. "זה לא מפליא שבמדינה שבה המלך שלה מגדיר את עצמו 'מגן של מולדת האיסלאם', הכוכבים של הרשתות החברתיות הם אנשי הדת", נכתב ב-BBC. בכתבה הוזכרו עוד שלושה אנשי דת ומטיפה אחת שמהווים "מוקד עלייה לרגל" עבור מיליוני גולשים ברשת. מדוברים באנשי דת שמספר העוקבים שלהם בטוויטר, למשל, גדול לא פחות מאלה של כוכבי מוזיקה ומנהיגים בעולם.

 

תמך ב"מכות קלות לאישה"

איש הדת הנודע מוחמד אל-עריפי, שזכה לכינוי "בראד פיט של השייחים המוסלמים", הוזכר בכתבה של BBC. אל-עריפי נחשב לאחד מאנשי הדת המפורסמים בסעודיה ובכלל בעולם האיסלאמי. נאמר עליו שהוא מחזיק בקשר טוב עם השלטונות בסעודיה, אך בשנים האחרונות עורר לא אחת מחלוקת וסערות ציבוריות בגלל עמדותיו. ב-2007, למשל, הוא התיר בתוכנית טלוויזיה לגברים "להכות קלות את האישה" אם היא לא מצייתת לגבר. ב-2012 הוא התנגד בשורה של ציוצים לכך שהאישה הסעודית תעבוד מחוץ לביתה. ב-2014 הוא הסתבך עם השלטונות אחרי שאמר שרשת הרכבות שמובילה למקומות הקדושים בסעודיה היא "הרשת הכי גרועה בעולם". בעקבות דבריו הוא אף נעצר לזמן קצר.

 

אל-עריפי גם נודע בהבעת עמדות פוליטיות שנויות במחלוקת ברשתות החברתיות. את העדה השיעית, למשל, הוא לא ממש מחבב בלשון המעטה ואמר פעם ש"הם לא מאמינים. צריך להרוג אותם". לאל-עריפי יש כ-14 מיליון עוקבים בפייסבוק ו-21 מיליון בטוויטר. בימים האחרונים הוא עלה לכותרות אחרי שבאלג'יריה סירבו להכניסו למדינה בגלל תמיכתו בארגונים המזוהים עם אל-קאעידה בסוריה.

 

איש הדת עאיד אל-קרני בהרצאה האחרונה לפני ניסיון ההתנקשות בו ()
איש הדת עאיד אל-קרני בהרצאה האחרונה לפני ניסיון ההתנקשות בו
לא הרחק מאחורי אל-עריפי נמצא איש הדת אחמד א-שוקיירי, שזכה לכינוי "השייח העדין". לפי רשת BBC, אחריו עוקבים 13 מיליון בני אדם בפייסבוק ו-13 מיליון בטוויטר, ולכך יש לצרף עוד חמישה מיליון עוקבים באינסטגרם.

 

מטיף בין הפטיש הליברלי לסדן השמרני

א-שקיירי היה איש תקשורת לפני שהפך למטיף דת שהתפרסם בזכות תוכנית טלוויזיה שבה הסתובב בעולם בג'ינס ובטי שירט ודיבר בחופשיות רבה על האיסלאם. סגנון השידור המודרני שלו והשקפותיו המתונות מצאו חן בעיני צעירים רבים בעולם הערבי והאיסלאמי. הוא עצמו, כך נטען, מהסס להגדיר את עצמו איש דת, אולם יש רבים הרואים בו קול מתון בעל השפעה בין המטיפים האיסלאמיים. השייח בן ה-42 מוצא את עצמו בין הפטיש לבין הסדן. הליברלים חוששים שהוא "מאסלם" את המוחות של החילוניים בעולם הערבי ואילו הקיצוניים מתנגדים לו משום שהוא "מטיף לאיסלאם קל". המסר הכללי של א-שקיירי הוא שהאיסלאם אינו דת אלימה ומי שינבור בהתבטאויותיו הרבות לא ימצא בהן שום סימן לקיצוניות.

 

אחרי א-שקיירי ברשימה נמצא סלימאן אל-עודה, איש דת נוסף המוכר מאוד בסעודיה שנודע בעמדותיו הקיצוניות והנציות נגד השלטונות בממלכה ואף נשלח לכלא. ב-2012, למשל, הוא עורר סערה ציבורית גדולה אחרי שפרסם תמונה שלו רכוב על אופנוע ומנסה להתחמק מפקקי התנועה במהלך עונת העלייה לרגל, החאג'. בהזדמנות אחרת הוא הכעיס רבים כשאמר שעל הגברים להינשא רק לאישה אחת - דברים שאינם עולים בקנה אחד עם מנהג הפוליגמיה הרווח במדינות רבות בעולם הערבי, בהן סעודיה. בנוסף, הוא נוהג לדבר ברשתות החברתיות ובסרטונים שבהם הוא מופיע על אהבה ורחמים כמשקל נגד לאלימות. לאל-עודה 8 מיליון עוקבים בטוויטר, חמישה מיליון עוקבים בפייסבוק ומיליון עוקבים באינסטגרם.

 

שמונה מיליון עוקבים. חשבון הטוויטר של אל-עודה ()
שמונה מיליון עוקבים. חשבון הטוויטר של אל-עודה
ברשת BBC, כאמור, הזכירו גם אישה בכתבה על מטיפי הדת שמככבים ברשתות החברתיות. מדובר בנוואל אל-עיד, אחת המטיפות הבולטות בסעודיה, שבמשאל שנערך בכתב עת ערבי לנשים קיבלה את מרב הקולות כאישה המשפיעה ביותר בטוויטר, לפחות במישור הערבי. באופן לא מפתיע, בכתבה על המשאל שבו הוזכרה לא הופיעה תמונתה.

 

המטיפה שמתנגדת למאסר למורשעים בהטרדה מינית

אל-עיד מלמדת באוניברסיטה לבנות בריאד וזכתה לפרסום בעקבות תוכנית רדיו שהגישה שעוסקת בזכויות האישה. בשנת 2013 היא התנגדה לחוקק חוק שמטיל עונש מאסר על גברים שהורשעו בהטרדה מינית. לטענתה, חוקים מסוג זה לא מטפלים בשורש הבעיה של ההטרדות המיניות. הפתרון, לדעתה, הוא שהאישה תתלבש באופן צנוע ושתהיה הפרדה ככל האפשר בין שני המינים.

 

שרד ניסיון התנקשות. אל-קרני ()
שרד ניסיון התנקשות. אל-קרני

המטיפה הדתית גם מתחה ביקורת על אימוץ הנורמות והערכים המערביים בכל הקשור לזכויות האישה, ואמרה שלאישה יש מספיק זכויות בהוראות האיסלאם.

מיליון בני אדם עוקבים אחרי אל-עיד בטוויטר, 450 אלף בפייסבוק ו-150 אלף באינסטגרם.

 

אם בעבר נחשבו הרשתות החברתיות לדבר מגונה ואסור על ידי אנשי הדת, הרי שרבים מהם יישרו קו עם רוח התקופה ומנצלים את הרשתות לקידום העמדות והאינטרסים שלהם. זהו חוק ידוע במפרץ הפרסי ובכלל בעולם הערבי - אם אין לך חשבון טוויטר, אתה לא קיים. למלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז, למשל, יש "רק" 4.57 מיליון עוקבים בטוויטר ויש לו עוד דרך ארוכה לעבור כדי להדביק את הפער מאנשי הדת המפורסמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים