שתף קטע נבחר
 

התינוק מתעורר בלילה? כך תלמדו אותו להירדם לבד

דווקא עכשיו כשהתינוק שלכם נעשה עצמאי יותר, נדמה לכם שהוא מתעורר לעיתים קרובות בלילה ומתקשה לשוב ולשקוע בשינה. הבשורה הטובה: אפשר ללמד אותו להירדם לבד. הבשורה הפחות טובה: תצטרכו להיות עקביים ולהתאזר בסבלנות

הקטנצ'יק סוף סוף למד להתהפך. ההתרגשות גדולה אבל איתה הגיעו גם לילות לבנים בהם הוא מתהפך לכיוון אחד ולא יודע כיצד להתהפך חזרה לתנוחה בה הוא רגיל לישון. מוכר? למה זה קורה ומה ניתן לעשות? כשתינוק מגיח לעולם, הוא מחובר להוריו וזקוק להם שימלאו את צרכיו. לקראת גיל ארבעה חודשים הוא מתחיל להבין כי יש לו את היכולת להשתמש באיברי גופו והופך עצמאי יותר - הוא מתהפך, זוחל, יושב ולבסוף עומד והולך לבדו.

 

במהלך היום יש המון גירויים ופעילויות ולכן הזמן הכי נוח להתאמן על ההתפתחות החדשה הוא בלילה. במהלך השינה הגוף מתפתח ברמה הפיזיולוגית וברמה הקוגניטיבית, ולכן החזרה לשינה היא חיונית ומשמעותית בכל גיל, אבל במיוחד בגילאים הצעירים. כדי שמצב זה יהיה זמני ויחלוף, ישנה חשיבות רבה לתגובה מותאמת סיטואציה, שבעיקרה מונעת הסלמה של המצב הקיים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שלושה מקרים ופתרונות אפשריים שימנעו לילות לבנים:

 

למד להתהפך ולא יודע להתהפך בחזרה

אפשר לנסות ולהקדים תרופה למכה כבר מהלידה על ידי הרדמה בגוון תנוחות - על הבטן, על הגב ועל הצד. שינה מגוונת תמנע מצב בו ההיפוך יפריע לו במהלך הלילה. במידה והוא לא מכיר מגוון של תנוחות, ניתן ללמד אותו לשנות את התנוחה גם בשלבים מאוחרים יותר בהרדמה ובמהלך היום. ברגע שההרדמה נעשית כשהוא נמצא בתנוחה ההפוכה, הוא ידע להכיר אותה ולא יופתע במהלך הלילה.

 

לדוגמה: במידה והוא רגיל לישון על הגב אך נבהל ברגע שהוא מתהפך על הבטן - למדו אותו להירדם על הבטן ועשו זאת בזמן ההשכבה. טפחו בעדינות על גבו בחלק העליון, לחשו, היו רגועים ונסו להרגיע אותו. אולי בימים הראשונים ההרדמה תיקח יותר זמן, אך ברגע שילמד, הלילות יחזרו לסדרם. ניתן להפוך אותו בהמשך הערב על הגב כשאתם הולכים לישון וכך הוא יכיר את שני המצבים. אתם חוששים להתערב בהרדמה ? ניתן גם ללמד אותו להתהפך חזרה במהלך היום. תרגלו איתו את דרך ההיפוך ודרבנו אותו לעשות זאת בעצמו. חזרתיות על פעולת ההיפוך יכולה בהחלט ללמד אותו כיצד לעשות זאת בעצמו במהלך הלילה.

 

באיזה גיל תינוק מתחיל להתהפך?

 

עומד במיטה ולא מוכן לשכב

לקראת גיל 8-9 חודשים לערך תינוקות לומדים לעמוד במיטה ומתקשים להרדם או לחזור לישון. לרוב התינוק לא יודע לבצע את פעולת הירידה בעצמו מעמידה ללשכיבה, או שהוא מבין שבחוץ יש הרבה יותר פעילות ומה הטעם להישאר במיטה? זה בהחלט מובן אך עדיין חשוב ללמד אותם שיש זמן משחק וזמן שינה ושניהם חשובים.

 

התינוק יודע לעמוד, אבל לא לחזור לשכיבה מעמידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התינוק יודע לעמוד, אבל לא לחזור לשכיבה מעמידה(צילום: shutterstock)

 

במידה והוא לא יודע לעבור לשכיבה, נסו ללמד אותו לעשות את הפעולה בעצמו ולא עבורו. תחילה נסו והראו לו כיצד לכופף את הברכיים במהלך היום ולאחר מכן עשו זאת גם בהשכבה ובלילה. במידה והוא יודע לכופף את הברכיים אך עדיין מעוניין לעמוד, חשוב לא להיכנס אותו לעימות שעבורו יתפרש כמשחק, אלא ללמד אותו מתי משחקים ומתי הולכים לישון.

 

איך עושים זאת? נשכיב אותו פעם אחת, ובמידה והוא קם נטפח על המזרן ונגיד לו להניח ראש. לאחר מכן נתרחק מהמיטה. במידה והוא יודע להירדם לבדו, נצא מהחדר ובמידה ולא - נמנע מקשר עין. מכיוון שמדובר בלמידה, קחו בחשבון שכל ילד זקוק לזמן למידה אחר, ולכן אפשרו לילדיכם ללמוד לפי הקצב שלו, אל תתייאשו ממנו וסמכו עליו שברגע שהוא יבין שהוא זה שצריך לרדת לבד הוא יעשה זאת. עקביות ואסרטיביות יביאו לשינוי המיוחל.

 

מהי הדרך הכי טובה להרדים תינוק? מדריך

 

שיחות אל תוך הלילה

כשהתינוק לומד למלמל או להגיד מילה חדשה, ישנה סבירות שהוא יחליט להתנסות בה דווקא בשלוש לפנות בוקר ולהעיר את כל הבית. אז מה עושים? כל עוד הוא לא מבקש את עזרתכם או קורא לכם אין שום סיבה להפריע לו. הוא ימלמל, ידבר ואז יירדם או יקרא לכם במידה ויתקשה להירדם חזרה.

 

המצב קצת מקשה ומדיר שינה אך קחו בחשבון שזה שלב התפתחותי תקין ובריא ואין טעם לנסות ולקטוע אותו. ברגע שהוא ירגיש בטחון בשפה שלו הוא יוותר על השיחות הליליות בעצמו. במידה והחלטתם שתינוקכם ישן אתכם באותו החדר, קבלו את המלמולים ו"הרעשים" שלו באהבה והמנעו מלגשת אליו ברגע שהתעורר, במידה ולא קרא לכם. התערבות כזו עלולה להוביל לקשיי שינה.

 

כך תדעו: הילד שלי התחיל לדבר בזמן?

 

גם קפיצה התפתחותית עלולה להוביל להתעוררות ולעיתים אף לקושי בהרדמה. היו סבלניים ונסו ללמד את ילדיכם לעשות את הפעולות בעצמם, כך יזדקקו לכם פחות במהלך הלילה ויחזרו לישון בקלות ללא תסכולים.

 

זכרו: תינוקות מקיצים בלילה וזה תקין ונורמלי, ההבדל הוא ביכולת שלהם לחזור לישון באופן עצמאי בקלות לאחר שהקיצו. במידה ואתם חווים קושי נקודתי, נסו לבחון מה מוביל לקושי ועד כמה אתם עושים עבורם פעולות במהלך הלילה שעלולות לגרום להם להתעורר? במידה והמענה שלכם יהיה קונקרטי וממוקד, המשבר יעבור במהרה וכולכם תחזרו להרגלי השינה הטובים והמוכרים, לפחות עד לקפיצה הבאה.


הכותבת היא יועצת משפחתית להורות ושינה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כשהתינוק מתהפך - ומתעורר בגלל זה
צילום: shutterstock
מומלצים