שתף קטע נבחר
 

האוצר: השכר הממוצע עלה ב-3% ב-2015

סקירת האוצר מעלה כי השכר הממוצע במשק רשם אשתקד את שיעור הגידול המהיר ביותר מאז 2004, במקביל להאטה בקצב העלייה במספר המשרות. לפי כלכלני האוצר - הגידול במגזר העסקי היה המהיר ביותר מאז השנים 2001-2000, בהם נרשם גידול מהיר בשכר על רקע בועת ההיי-טק

השכר הממוצע במשק רשם אשתקד את שיעור הגידול המהיר ביותר מאז שנת 2004 - גידול ריאלי של 3% ביחס ל-2014. כך עולה מסקירת אורות אדומים שפרסם היום (א') משרד האוצר. על פי הסקירה, נתונים אלו מייצגים המשך של מגמת האצה בקצב הגידול של השכר הממוצע. 

 

לפי הנתונים, בשנת 2015 עמד השכר הממוצע למשרת שכיר על 9,359 שקל ובקרב עובדים ישראלים על 9,590. הגידול המהיר נרשם גם במגזר העסקי וגם בשירותים הציבוריים, כאשר הגידול במגזר העסקי היה המהיר ביותר מאז השנים 2001-2000, בהם נרשם גידול מהיר בשכר על רקע בועת ההיי-טק.

 

קצב הגידול של השכר למשרת שכיר - שיעור שינוי שנתי ריאלי (גרפים: באדיבות משרד האוצר) (גרפים: באדיבות משרד האוצר)
קצב הגידול של השכר למשרת שכיר - שיעור שינוי שנתי ריאלי(גרפים: באדיבות משרד האוצר)

מנגד, קצב הגידול במספר המשרות בכלל המשק האט אשתקד ועמד על 2.6% ביחס לשנת 2014 - איטי מהקצב הממוצע שנרשם בשנים 2014-2010 (כ-3.4%). כלכלי האוצר מציינים כי נתונים אלו מעידים שהשכר בשוק העבודה גדל בשל היווצרות של עודפי ביקוש לעובדים. לעמתם, נתונים אלו תואמים להנחה כי שוק העבודה קרוב לרמה של "תעסוקה מלאה" - כלומר כל מי שמעוניין בעבודה יכול למצוא אחת בפרק זמן סביר.


קצב הגידול של משרות השכיר - שיעור שינוי שנתי (גרפים: באדיבות משרד האוצר) (גרפים: באדיבות משרד האוצר)
קצב הגידול של משרות השכיר - שיעור שינוי שנתי(גרפים: באדיבות משרד האוצר)
 

בחודש דצמבר לעומת זאת, השכר הממוצע ירד ב-0.8% ל-9,423 שקל ביחס לנובמבר, על רקע ירידה בשכר במגזר העסקי. מאידך הגידול במספר משרות השכיר המשיך עלה באותו החודש ב-0.2% ביחס לחודש שלפני, הן במגזר העסקי והן בשירותים הציבוריים.  

 

קושי בגיוס עובדים

לפי כלכלני האוצר, גורם משמעותי בעליית השכר המהירה בשנה שעברה הינו מגבלת היצע כוח העבודה - עובדה שמתבטאת בהתייצבות של שיעורי ההשתתפות במשק ברמה גבוהה (64.5-64%) לצד התייצבות של שיעורי האבטלה ברמה נמוכה של כ-5% אחוזים. עם זאת בחודש פברואר 2016 נרשמה עלייה מתונה של 1% במספר התביעות החדשות לדמי אבטלה - שהסתכמו בכ-16.6 אלף תביעות חדשות - וזאת לאחר חודשיים של ירידות משמעותיות בתביעות דמי אבטלה.

 

השכר למשרת שכיר ושיעור המשרות - לפי ענפים כלכליים (גרפים: באדיבות משרד האוצר) (גרפים: באדיבות משרד האוצר)
השכר למשרת שכיר ושיעור המשרות - לפי ענפים כלכליים(גרפים: באדיבות משרד האוצר)

בחלוקה לפי ענפים כלכליים עולה, כי בענפים בהם משתכרים את השכר הגבוה ביותר - הגידול בשכר היה יותר נמוך, למעט שני ענפים. הראשון הוא ענף המידע והתקשורת, שרשם גידול מהיר יחסית בשכר על אף רמת השכר הגבוהה. לפי הסקירה, העלייה בשכר בענף המידע והתקשורת נובעת מהגידול המהיר בשכר בתחום שירותי התקשורת, בתחום מו"פ של תכנות ובתכנות המחשבים - המעסיקים כ-80% מסך המשרות בענף. "ייתכן שהעלייה בשכר בענף זה נובעת מהמחסור בעובדים בענף, כפי שבא לידי ביטוי בשיעור המשרות הפנויות הגבוה בענף", מצוין בסקירה.



 
בנוסף, נרשמה ירידה בשכר בענף השירותים האחרים - הכולל פעילויות של ארגוני חברים, תיקונים של מחשבים וציוד אישי ושירותים אישיים אחרים (דוגמת כיבוס וניקוי יבש של מוצרי טקסטיל ופרווה, עיצוב שיער וטיפולי יופי אחרים וכד'), וזאת על אף רמת השכר הנמוכה מלכתחילה.
 
עוד עולה כי הגידול בשכר הריאלי היה מהיר יותר בענפים בהם שיעור המשרות הפנויות היה גבוה יותר, בשל הקושי לגייס עובדים. בלטו במיוחד ענף המידע והתקשורת, אשר על אף רמות השכר הגבוהות בענף - שיעור המשרות הפנויות הינו מהגבוהים בין הענפים. ענף נוסף, שסובל מקושי בגיוס עובדים הוא ענף הבינוי, על אף הגידול המהיר במספר המשרות בענף זה בשנת 2015.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים