שתף קטע נבחר
 

מטבע נדיר של קיסר רומי משנת 107 התגלה בגליל

על המטבע העשוי זהב מוטבעת דמותו של הקיסר אוגוסטוס, שהוטבע על ידי הקיסר טריאנוס. מטבע זה, נוצר על פי הערכות בשנת 107 לספירה, וככל הנראה הוטבע במסגרת סדרת מטבעות נוסטלגיות שהקדיש טריאנוס לקיסרי רומא שקדמו לו

מטבע זהב נדיר, שהוטבע על ידי הקיסר הרומי טריאנוס בשנת 107 לספירה, נתגלה במקרה על ידי קבוצת מטיילים בגליל המזרחי.

 

המטבע הנדיר שנמצא בגליל    (באדיבות רשות העתיקות)

המטבע הנדיר שנמצא בגליל    (באדיבות רשות העתיקות)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במהלך טיול שערכה קבוצת מטיילים בגליל המזרחי, גילתה אחת המטיילות, לורי רימון (61) תושבת קיבוץ כפר בלום, חפץ מבריק שנצנץ מתוך ערימת עשב. כשהרימה אותו, גילתה להפתעתה שמדובר במטבע עתיק העשוי מזהב. מדריכת הקבוצה, עירית קובצ'י, יצרה קשר עם נציג רשות העתיקות, ובעזרת ד"ר מוטי אביעם, ארכיאולוג ומורה דרך ותיק, הוזעק למקום נציג רשות העתיקות שבישר למטיילים שמדובר במטבע נדיר ובתגלית מרעישה.

 

ד"ר דונלד צבי אריאל, ראש ענף מטבעות ברשות העתיקות, בוחן את המטבע הנדיר (צילום: שי הלוי, רשות העתיקות) (צילום: שי הלוי, רשות העתיקות)
ד"ר דונלד צבי אריאל, ראש ענף מטבעות ברשות העתיקות, בוחן את המטבע הנדיר(צילום: שי הלוי, רשות העתיקות)

 (צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות)
(צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות)

 (צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות)
(צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות)

 

על המטבע העשוי זהב מוטבעת דמותו של הקיסר אוגוסטוס, שהוטבע על ידי הקיסר טריאנוס. מטבע זה, נוצר על פי הערכות בשנת 107 לספירה, וככל הנראה הוטבע במסגרת סדרת מטבעות נוסטלגיות שהקדיש טריאנוס לקיסרי רומא שקדמו לו. "היה לי קשה מאוד להיפרד מהמטבע", ספרה רימון לאחר שהעבירה את המטבע לנציג רשות העתיקות. "לא בכל יום מוצאים דבר כזה מדהים. אני מקווה שאוכל לראות את המטבע שוב כשהוא מוצג במוזיאון בעתיד הקרוב".

 

עד כה מוכר עותק אחד בלבד של המטבע הנדיר שמוצג במוזיאון בריטי. ככל הנראה התגלית שנמצאה בגליל המזרחי הינה עותק שני של המטבע הנדיר. "מדובר במטבע נדיר בקנה מידה עולמי", הסביר ד"ר דני שיאון, חוקר מטבעות בכיר ברשות העתיקות. "בצד אחד רואים את הסמלים של הלגיונות הרומיים לצד שמו של השליט טריאנוס, ובצד שני - במקום דיוקנו של הקיסר טראיאנוס עצמו, כפי שהיה נהוג בדרך כלל, מוצג הדיוקן של הקיסר 'אוגוסטוס האלוהי'. מטבע זה הוא חלק מסדרה שהפיק טריאנוס כמחווה לקיסרים שקדמו לו".

 

לורי רימון עם המטבע (צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות)
לורי רימון עם המטבע(צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות)

ניר דיסטלפלד מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות פגש את לורי רימון (משמאל) במסלול הטיול ואסף את הממצא הנדיר אל אוצרות המדינה (צילום: עירית קובצ'י, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: עירית קובצ'י, באדיבות רשות העתיקות)
ניר דיסטלפלד מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות פגש את לורי רימון (משמאל) במסלול הטיול ואסף את הממצא הנדיר אל אוצרות המדינה(צילום: עירית קובצ'י, באדיבות רשות העתיקות)

 

להערכת ד"ר דונלד צבי אריאל, ראש ענף מטבעות ברשות העתיקות, "ייתכן שהמטבע מצביע על נוכחות של הצבא הרומי באזור לפני 2,000 שנה, אולי כנגד תומכים גליליים במרד בר כוכבא, ואולם קשה מאוד לקבוע זאת על סמך מטבע בודד. מקורות היסטוריים על התקופה מספרים שלחלק מהחיילים הרומיים שולם, פעם ברבעון, שכר גבוה של 3 מטבעות זהב לכל משכורת. אלה, היו שווי ערך ל-75 מטבעות כסף. בשל ערכם הכספי הגבוה של המטבעות, החיילים התקשו לערוך קניות בשוק: רבים מהסוחרים סרבו לפרוט אותם".

 

ד"ר אריאל מציין כי מטבעות ברונזה וכסף של הקיסר טריאנוס, היו שכיחים

 בארץ, אולם מטבעות העשויים מזהב נחשבים לנדירים ביותר. "עד כה, רק שני מטבעות זהב של הקיסר נרשמו באוצרות המדינה, אחד - מגבעת שאול ליד ירושלים, והשני מאזור קריית גת, והפרטים על שניהם שונים מאוד מההטבעות שנמצאו על המטבעה שמצאה לורי".

 

ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, שיבח את התנהגותם של המטיילים ושל רימון בפרט, ואמר כי בקרוב יוכל הציבור כולו להיחשף לממצא הנדיר וההיסטורי. "בקרוב נעניק ללורי תעודה הוקרה על אזרחותה הטובה, וקבוצת המטיילים שהיא חברה בה תוזמן לביקור במחסני אוצרות המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות
המטבע הנדיר מלפני 1900 שנה
צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים