בחירות בצל הפליטים: מכה למרקל, הישג לימין הלאומני
מפלגת "האלטרנטיבה לגרמניה", שיש המתארים אותה כניאו-נאצית, ניצלה את הכעס על מרקל בשל ניהול משבר הפליטים, רשמה הישגים נהדרים בבחירות המקומיות והפכה לכוח הפוליטי השלישי בגודלו במדינות שבחרו
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, המנהיגה החזקה והיציבה ביותר שידעה אירופה בעשורים האחרונים, ספגה הערב (יום א') מכה קשה עם פרסום המדגמים בבחירות המקומיות בשלוש מדינות מחוז גרמניות. מהמדגמים עולה כי מפלגת הימין הלאומית "האלטרנטיבה לגרמניה" הצליחה בזכות משבר הפליטים להפוך לכוח השלישי בגודלו במדינות שהצביעו.
הבחירות היום נתפשות במידה רבה כמשאל על התנהלותה של מרקל, שהתמיכה בה פחתה בחודשים האחרונים בעקבות טענות נגד האופן שבו טיפלה במשבר הפליטים האירופי. מרקל פתחה את גבולות ארצה להמוני מהגרים, ויותר ממיליון כאלה נכנסו בשנה שעברה לגרמניה - עובדה שנתקלה בהתנגדות מצד רבים.
מדגמים ראשוניים הערב מראים שבמדינת המחוז סקזן-אנהלט, במזרח גרמניה לשעבר, רשמה מפלגת "האלטרנטיבה" הישג היסטורי כשקיבלה 23% מקולות הבוחרים. מפלגת השלטון של מרקל נחלשה וזכתה רק ב-29%, ותזדקק לשותפים קואליציוניים כדי להמשיך לשלוט במדינה.
במדינת המחוז ריינלנד-פפאלץ, במערב גרמניה, זכתה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ב-37.5% מקולות הבוחרים, מפלגתה של מרקל שבראשה עמדה אחת המועמדות לרשת את הקנצלרית בראשות השמרנים קיבלה רק 32.5%, ומפלגת "האלטרנטיבה" הפכה למפלגה השלישית בגודלה עם 11%.
במדינת המחוז הדרומית באדן וירטמברג הביסו הירוקים את מפלגתה של מרקל וזכו ב-32%. מפלגתה של מרקל קיבלה רק 27.5% ו"האלטרנטיבה" הפכה גם כאן למפלגה השלישית בגודלה עם 12.5% מקולות הבוחרים.
למרות העובדה שבשתי מדינות מחוז זכו מפלגות שמאל, הסוציאל-דמוקרטים והירוקים, התומכות במדיניות הפתיחות לפליטים ולמהגרים, מהווים הישגיה המרשימים של מפלגת "האלטרנטיבה" בבחירות הראשונות הנערכות בגרמניה מאז תחילת משבר הפליטים הבעת אי אמון ציבורית נרחבת למדי במדיניות פתיחת הגבולות של מרקל.
הישגיה של מפלגת "האלטרנטיבה" מרשימים בעיקר לנוכח התגייסותה של המערכת הפוליטית הממסדית והתקשורת בגרמניה נגד מפלגת הימין האולטרה-שמרנית, שהוקמה לפני כארבע שנים בתגובה למשבר האירו וחוסר שביעות הרצון הגובר בקרב העם הגרמני מניהול המשבר על-ידי האיחוד האירופי וממשלת גרמניה.
"האלטרנטיבה" כמעט נעלמה מהמפה הפוליטית בקיץ שעבר בעקבות יריבויות אישיות ורעיוניות פנימיות. עם זאת, משבר הפליטים והחלטת מרקל לפתוח את גבולות גרמניה בפני יותר ממיליון פליטים ומהגרים לא חוקיים החייתה את המפלגה, שלא הייתה בעלת ייצוג בשלוש מדינות המחוז שבהן נערכו הבחירות היום.
"האלטרנטיבה" הוצגה על-ידי דוברי המפלגות הממסדיות כבעלת אידאולוגיה הגובלת בניאו-נאציזם. כלי תקשורת ציבוריים סירבו
להעניק לראשי "האלטרנטיבה" במה כדי לבטא את עמדותיהם. עם זאת, במהלך מערכת הבחירות בשלוש מדינות המחוז אימצו בכירים במפלגת איחוד השמרנים של מרקל והסוציאל-דמוקרטים עמדות שבוטאו על-ידי ראשי "האלטרנטיבה" בנושא משבר הפליטים.