שתף קטע נבחר
 

על העיוורון ועל המוגבלות

מי העיוור האמיתי פה? כנראה שאנחנו העיוורים, שנכנעים לסטיגמות ומוכנים להפסיד כסף, עובדים מצוינים וחברה בריאה

בתחילת חודש מרס ערך המרכז לעיוור בישראל, ביוזמת המנכ"ל נתי ביאליסטוק-כהן, סקר שבחן את עמדות הנשים הישראליות כלפי נשים עיוורות או עם שרידי ראייה מצומצמים ביותר (כמעט עיוורות). הסקר נערך על ידי מכון "גיאוקרטוגרפיה".

 

התוצאות מטרידות. 67% מהנשים בישראל סבורות שה"אימא הטיפוסית" תתנגד או תנסה למנוע את נישואי בנה עם אישה עיוורת. ל-20% מהנשים בישראל יש ספקות לגבי יכולתה של אישה עיוורת לתפקד היטב כאם או כרעיה. כ-90% מהנשים בישראל סבורות ש"אימהות" לא יסכימו שאישה עיוורת תהיה בייביסיטר או מטפלת בילדיהם הקטנים. קרוב ל-40% מהנשים בישראל חושבות שאישה עיוורת לא יכולה לתפקד כמורה בכיתה "טיפוסית" בבית ספר ישראלי.

 

המספרים העגומים האלה מצטרפים לסקרים נוספים שמעידים על כך שלציבור בישראל יש דעות קדומות וסטיגמות כלפי אנשים עם מוגבלות. היחס בישראל לאנשים עם מוגבלות דומה יותר למדינות כמו אפגניסטן ופקיסטן, מאשר למדינות מערביות כמו ארה"ב, גרמניה ומדינות אירופיות נוספות.

 

אבל המציאות שונה לחלוטין. נשים עיוורות, או לקויות ראייה מתפקדות היטב כאימהות, בחיי היום-יום ובעבודה. בדף הפייסבוק "סיכוי שווה", ניתן למצוא סיפורים רבים של נשים עיוורות או כבדות ראייה שהן אימהות, שיש להם משפחה ושמחפשות עבודה.

 

אני ממליץ בחום לאותן 90% מהנשים שסבורות שאימהות לא יסכימו שאישה עיוורת תטפל בילדיהן, לפגוש את דנה, אמא לשני בנים מקסימים מכפר סבא. להכיר את דורית, עיוורת ואמא חד הורית לשני ילדים, שהיא גם עורכת-דין במקצועה. לדבר עם קרן, לקויית ראייה שפעילה ב"סיכוי שווה", לומדת רפואה ונשואה. מומלץ שיכירו את אייל, עיוור ואבא לשניים שעובד בחברת החשמל. או את אמדי, חירש ועם לקות ראייה, אבל המוגבלות לא מגבילה אותו. הוא עשה שירות לאומי בתחום המיחשוב.

 

אני ממליץ להן להכיר את פרופ' ריצ'ארד ברנשטיין, שופט עליון ממישגן, דטרויט, שהוא עיוור לחלוטין, בדיוק כמו הצדק שהוא אמון על קיומו.

 

הטכנולוגיה מאפשרת להתמודד עם מוגבלויות שונות. לעיוורים יש תוכנות שמקריאות להם מסמכים ותכתובות. הם משתמשים בסמארטפונים, בווטסאפ וב-SMS. בדיוק כמו הרואים (אולי אפילו טוב יותר)!

 

אבל זו בדיוק הבעייה של אנשים עם מוגבלות בישראל. הם נעצרים בשלב הסטיגמות. הם לא מקבלים מאיתנו סיכוי שווה. לא בעבודה. לא בהשתלבות בחברה. לא בזוגיות. ולא בחיים. אנחנו מפלים אותם. מדירים אותם. נרתעים מהם.

 

קצת מספרים: בישראל חיים כ-880,000 אנשים עם מוגבלות בגילאי עבודה. עוד כ-320,000 ילדים עם צרכים מיוחדים. לפי סקר שפרסמה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ל-14% מהאוכלוסייה בגיל 20 ומעלה יש מוגבלות תפקודית חמורה כלשהי, ול-40% בקרב בני 65 ומעלה.

 

שיעור התעסוקה גם הוא סיפור עצוב. 54% מהאנשים עם מוגבלות חמורה בגיל 54-25 מועסקים, לעומת 81% בשאר האוכלוסייה. המצב חמור הרבה יותר בקרב ערבים עם מוגבלות: רק 31% מהם מועסקים (!).

 

ואנחנו - אזרחי ישראל - מפסידים המון כסף כתוצאה מהדעות הקדומות שלנו: דו"ח מבקר המדינה ממאי 2014, קובע כי סך האובדן של המשק כתוצאה מאבטלה של אנשים עם מוגבלות הוא 5 מיליארד שקלים. אז נשאלת השאלה: מי העיוור האמיתי פה?! ולדעתי אנחנו העיוורים, שנכנעים לסטיגמות ומוכנים להפסיד כסף, עובדים מצוינים וחברה בריאה.

 

בחברת החשמל עובדים בסה"כ כ-300 עובדים עם מוגבלות והיא המעסיק הגדול ביותר של עובדים כאלה בישראל – תוצאה של מדיניות של הדירקטוריון והיו"ר יפתח רון-טל. מנסיוני האישי, כמי שאחראי על חמישה עובדים עם מוגבלות בחטיבה שאני מנהל, מדובר בעובדים נפלאים. מסורים. חרוצים. עם נאמנות ארגונית יוצאת דופן. מלאי הכרת הטוב ובעיקר מוטיבציה גבוהה ורצון להוכיח את עצמם. הם נכס אמיתי למקום עבודתם!

 

לכן, הקמנו דף פייסבוק שנקרא "סיכוי שווה", שמטרתו להעלות את הנושא לסדר היום הלאומי. להשאיר את הנושא על סדר היום. ולאלץ את המערכות השונות לקבל את הדרישות שלנו לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה. בנוסף, אנחנו מפרסמים בעמוד שלנו סיפורים של אנשים עם מוגבלות שמחפשים עבודה, במטרה לסייע להם לעבוד וכן הצעות עבודה שונות המיועדות למחפשי עבודה עם מוגבלות.

 

בשנה האחרונה הונחה הצעת חוק חדשה, על ידי חברי הכנסת יואב קיש, נורית קורן ואיציק שמולי, שמחייבת שילוב 5% עובדים עם מוגבלות בכל גוף ממשלתי שיש בו 25 עובדים ומעלה (רשויות מקומיות, חברות ממשלתיות ומשרדי ממשלה ועוד). זה חוק שיביא למהפיכה של שילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה, כי אלפי משרות ייפתחו עבורם. וכך גם תיסלל הדרך שלהם להיות חלק מאיתנו. לתרום לחברה. לעבוד. לחיות. להשתלב!

 

אנחנו נעבוד במחיצתם. נכיר אותם. נלמד לקבל אותם. נכיר את המוגבלות. וכך גם הסטיגמות ייעלמו. לאט לאט.

 

אבל עד שזה יקרה - צריך לאכוף באמצעות חוק שילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה בגופי ממשלה.

 

הכותב הוא מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה וסמנכ"ל בחברת החשמל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא
אורן הלמן
צילום: אילן ספירא
מומלצים