שתף קטע נבחר
 

פינוי מכון וולקני: 15 אלף דירות, או הרס המחקר החקלאי?

מצד אחד - שר החקלאות מעוניין להעתיק את מכון וולקני מראשל"צ לגליל כדי לאפשר בנייה של אלפי יחידות דיור בשטח. מצד שני - עובדי המכון, שנוסד על ידי התנועה הציונית עוד קודם להקמת המדינה - מתריעים כי מדובר בחיסול המחקר החקלאי במדינה והפקרת הביטחון התזונתי של האזרחים. צפו בראיון

הצעה חדשה של משרד החקלאות להעביר את המכון הוולקני ההיסטורי בראשון לציון אל הגליל במטרה לפנות את השטח לבניית אלפי יחידות דיור - מעוררת מאבק מטעם עובדי המכון נגד השר אורי אריאל. לדבריהם, קיים חשש לא רק לפרנסתם אלא לעתיד המחקר החקלאי בישראל בכלל. 

 
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

כך משמידים טונות של עגבניות שגדלות בדרום

מה קרה למענק שהובטח לעובדי הקבלן?

האוצר: השכר הממוצע עלה ב-3% ב-2015

 

העובדים מציינים כי נכון להיום, אין עדיין מיקום חלופי לפעילותו של המכון באזור הצפון ובכל מקרה - ייקח זמן רב ליישם את המהלך. "המשמעות המעשית של הצעד היא סגירת המחקר החקלאי במדינת ישראל", מסביר יו"ר ועד עובדי המחקר ד"ר משה ראובני. צפו בראיון שערכנו באולפן ynet עם ראובני ועם ברק דרור, סטודנט שעוסק בעבודה מעשית במכון.

 

פינוי מכון וולקני: הרס המחקר החקלאי?    (צלמים: אלי סגל וחגי דקל )

פינוי מכון וולקני: הרס המחקר החקלאי?    (צלמים: אלי סגל וחגי דקל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המכון הוולקני הוא המוסד הגדול בישראל העוסק במחקר חקלאי. ראשית היווסדו ב-1921, בהחלטת הנהלת התנועה הציונית להקים מערכת מחקר חקלאי בארץ ישראל. בעקבות זאת הוקמה תחנת ניסיונות חקלאית בתל אביב, בראשה עמד יצחק אלעזרי-ווֹלקני (וילקַנְסקי), שהיוותה את הבסיס להתפתחות המכון. בהמשך עבר המוסד לרחובות ולבסוף בשנת 1955, קיבל קרקעות באזור ראשון לציון-בית דגן.

 

המכון משתרע על כ-3,000 מ"ר ומועסקים בו כ-700 עובדים, בהם חוקרים, מהנדסי מחקר, טכנאי מחקר וצוות אדמיניסטיבי. לפי ההצעה, שטח המכון יפונה במטרה לאפשר בנייה של כ-15 אלף יחידות דיור. "מדובר בצעד חשוב מאין כמותו שיביא תנופה כלכלית וחברתית לתושבי הגליל שיזכו להעצמת ההשכלה והידע באזור, ירחיב את היקף התעסוקה וימשוך אוכלוסיות חזקות ליישובי הצפון", מסר השר אריאל. "במקביל, העתקת "מכון וולקני" ישחרר קרקעות יקרות שנמצאות במרכז הארץ אך לא זוכות לשימוש כלל האוכלוסייה".

 

עם זאת, ההצעה מעוררת התנגדות מצידם של עובדי המכון, הטוענים כי היוזמה תשים סוף למחקר החקלאי במדינה. ד"ר ראובני מספר כי הכוונה היא להעתיק רק 10% מהעובדים. "גילינו שהשר אריאל לא רוצה להעביר את כל המכון הוולקני, אלא רק חלק מהפעילות המחקר לגליל העליון, ולאחר מכן למכור את האדמה לקבלנים על מנת שייבנו דירות לזוגות צעירים", הוא אומר.

 

"אנחנו רואים מגמה שנועדה לסגור אותנו", הוא מוסיף. "המשמעות תהיה סוף למחקר החקלאי במדינת ישראל ועליית מחירים כללית של המזונות במדינה בתוך כמה שנים, תוך הפקרת הביטחון התזונתי של האזרחים וחשיפה של הצמחים למחלות. אם אין פיקוח - כל אחד יוכל להביא מה שהוא רוצה".

 

"נלחמים על עתיד הילדים של כולנו"

ד"ר ראובני מוסיף כי "אנחנו נלחמים בעצם על עתיד הילדים של כולנו. בסופו של דבר המחקרים שלנו הם מחקרים ארוכי-טווח לבטיחות המזון המקומי. בכל הנוגע למזון המיובא, לא ידוע מהיכן הגיע ומה הוא מכיל. המחקרים שלנו באים למנוע זאת".

 

דרור, סטודנט לתואר שני המתמחה במכון, מציין כי "ברור לגמרי שהעברת המכון היא סגירת המחקר החקלאי בארץ. אנחנו לא נגד השקעה בפריפריה. למעשה, אנשים לא יודעים שישנה למכון שלוחה בצפון ובמידה שרוצים לפתח את הפריפריה, ניתן לעשות זאת באמצעות פיתוח של אותה שלוחה. לעומת זאת, סגירת המכון במרכז, תחסל את המחקר החקלאי שעוד נותר".

 

"חשוב להדגיש כי המאבק הוא לא רק של הסטודנטים הנוכחים, אלא גם אלה שבעתיד - כל הסטודנטים שילמדו מדעי החקלאות בארץ. המשוואה מאוד פשוטה, כל מעבדה וחוקר נשענים על הסטודנטים שלו. אם סוגרים את המכון המחקר סוגרים את הברז - אין תקציב למעבדות, ציוד או לתיכנון מחקרי. למה שסטודנטים יגיעו ללימודים של שלוש-ארבע שנים במכון שאין לו כסף.

 

"מעבר לכך, המכון ניזון כיום בעיקר מהפקולטות לחקלאות במוסדות לימודים היושבים במרכז, כמו אוניברסיטת ת"א ובר אילן. בצפון אין אף מוסד רוולנטי גדול מספיק כדי לתמוך במכון מחקר, ולכן לא יהיו סטונדטים בכלל שיגיעו צפונה".

  

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "כחלק מיעדי הממשלה לקידום הפריפריה בישראל ובדומה להעברת בסיסי צה"ל והסייבר לנגב, מוצע להעתיק את מנהל המחקר החקלאי (מכון וולקני) מראשון לציון אל הגליל.

 

המעבר יזכה את תושבי הגליל בתנופה כלכלית וחברתית, שתביא עמה להעצמת ההשכלה והידע באזור, תפתח הזדמנויות חדשות, תרחיב את היקף התעסוקה, ואף תמשוך אוכלוסיות חזקות ליישובי הצפון.

 

כמובן שלהעתקת מנהל המחקר לגליל צריך להשלים בהסכם עם הסתדרות עובדי המדינה. אנו סמוכים ובטוחים שאנו וההסתדרות נשמור על זכויות העובדים".


פורסם לראשונה 16/03/2016 08:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים