פוטין הציל את אסד, ועכשיו אפשר לחתוך
תוך פחות מחצי שנה הציל נשיא רוסיה את שלטונו הקורס של אסד וקיבל בתמורה הישג היסטורי: מאחז צבאי ומדיני במזרח התיכון. גם אחרי דילול הכוחות - רמז לאסד שעליו להיערך לוויתורים גדולים - הוא יוכל להחזיר את מטוסיו תוך שעות. פוטין ואובמה סיכמו שיש להאיץ הסדר מדיני
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא עשה תרגיל ביחסי ציבור בינלאומיים וגם לא שיקר כשהכריז שהחל מהיום (ג') הוא יוציא חלק מהכוח הצבאי שהוא מחזיק בסוריה כיוון שהכוח הזה השיג את היעדים שנקבעו לו. פוטין הזכיר בהכרזתו בקרמלין רק יעד אחד. הוא אמר ש"הצבא הסורי והכוחות הפטריוטיים של סוריה (כלומר המיליציות השיעיות הנאמנות למשטר, רב"י) הצליחו להשיג מפנה בסיסי בקרב נגד הטרור הבינלאומי והחזירו לידיהם את היוזמה כמעט בכל ההיבטים".
וזה בדיוק מה שקרה בסוריה כתוצאה מההתערבות הרוסית, בעיקר באמצעות כוח אווירי שמונה כעת כ-90 כלי טיס. אבל זה לא ההישג העיקרי. ההישג העיקרי של פוטין הוא שכיום יש לרוסיה בסיס ימי עצמאי בנמל טרטוס, בסיס ימי משני בנמל לטקיה, שדה תעופה צבאי בחמימים שמצפון ללטקיה, ובסיס אווירי משני באזור העיר חומס. על זה חלמו הצארים של רוסיה, וגם ברית המועצות בשעתה לפני שקרסה, ואת זה השיג פוטין תוך ניצול מצבו הקשה של אסד באביב 2015.
נשיא סוריה עמד אז בפני התמוטטות, והאיראנים הסדירו את המעורבות הרוסית. פוטין שמח להיענות מפני שידע שכשהוא שולח כוח אווירי לסייע לאסד, הוא זוכה בתמורה במאחז צבאי ואזרחי שיאפשר לו לשלוט על כל האגן המזרחי של הים התיכון ולשים קץ לשליטה הבלעדית של נאט"ו והאמריקנים באזור.
פוטין חש לשם מסיבה נוספת: כל עוד אסד בשלטון בסוריה, מובטח לו שהבסיסים יישארו בידיו. פוטין זקוק ליציבות בשלטון בסוריה ובשלב זה אסד מספק לו אותה. לא רק אסד, אלא העדה העלווית כולה, שבתוכה התנחלו הרוסים ובשטחיה קבעו את בסיסיהם הצבאיים. העדה הזאת מוגנת עכשיו על ידי רוסיה, פוטין מקבל את מבוקשו והסורים ממשיכים לקנות אצלו נשק במימון איראני.
את כל ההישגים האלה, הצבאיים והכלכליים, הצליח הכוח הרוסי האווירי לבסס בחמישה חודשים וחצי, וכך קצר לעצמו פוטין גם הישג מדיני: הוא קיבע את מעמדה של רוסיה כמעצמת העל הדומיננטית והמובילה במזרח התיכון, כשארה"ב נאלצת להיגרר אחרי היוזמות הרוסיות ומתאמת את פעולותיה עם הקרמלין.
מעמדה של רוסיה נותן לה עוד יתרונות כלכליים, וזה חשוב בשעה זו כשרווחי הנפט שלה צונחים והיא משוועת ללקוחות שיקנו את מוצרי התעשייה הפטרוכימית והצבאית שלה.
השיקול הכלכלי של פוטין
ההישגים שקצר פוטין מאפשרים לו להוציא חלק מהכוחות מאחר שברגע שיש לו בסיסים קבועים שכוחות רוסיים מחזיקים בהם וחיזבאללה וצבא סוריה מגוננים עליהם מבחוץ, רוסיה יכולה בכל עת להחזיר את המטוסים (הכוח הקרקעי שהרוסים מחזיקים בסוריה מיועד רק לתכלית אחת: לשמור על הבסיסים ולבצע פעולות איסוף מודיעין עבור מטוסי הקרב והמפציצים הרוסיים הפועלים באזור).
הכוח הקרקעי שנמצא בבסיסי האוויר מונה כ-1,500 איש. יש לו מספר מוגבל של טנקים והרבה טילים להגנה אווירית, אבל זה לא כוח התקפי. זה כוח שנועד להגן ולשמר את ההישג שבעצם קיום המאחזים הצבאיים הגדולים של רוסיה בסוריה. במצב כזה, אם יוחמר מצבו של אסד וידם של המורדים תהיה שוב על העליונה, יוכל פוטין תוך שעות אחדות - לא ימים, שעות - להחזיר עשרות מטוסים. המצב לא דומה לנסיגה הרוסית מאפגניסטן, שנמשכה שבועות עד שאחרון לוחמי היבשה והשריון פינו את השטח, או הנסיגה האמריקנית מעיראק.
צריך לזכור גם שכדי להפציץ בסוריה לא צריך להמריא מאדמת סוריה. הרוסים כבר הוכיחו שהם יודעים לעשות את זה במפציצים שממריאים היישר מאדמת מזרח רוסיה, עושים את שלהם וחוזרים תוך כמה שעות (או אפילו בטילים שנורים מספינות מלחמה רוסיות בים הכספי).
אין פה שינוי דרמטי במערך הכוחות שיישאר בתוך סוריה. בסך הכול זה מהלך שנועד להפגין עוצמה ולחסוך בכסף. כן, לרוסיה יש כעת בעיה קשה לממן החזקת כוח גדול על אדמת סוריה. מה גם שאין להם צורך ב-40 מטוסי קרב-הפצצה ו-25 מפציצים שנמצאים שם כרגע. בשביל מה שצריך לעשות מספיק חצי מהכוח, ולכן חבל על הכסף. עדיף להחזיר אותם לרוסיה ולהחזיק אותם בכוננות למקרה שיהיה שינוי לרעה במצבו של אסד בלחימה נגד המורדים. אסד נמצא כיום "על הסוס" וכוחותיו מאיימים לכבוש גם את עיר המפתח תדמור מידי דאעש. במצב כזה, בזבוז להחזיק כוח רוסי גדול כל כך על אדמת סוריה.
צריך גם לזכור דבר נוסף: כשהחלה המעורבות הרוסית הצבאית בסוריה, בכיר בוועדת החוץ והביטחון של הדומה (הפרלמנט הרוסי) אמר שהמעורבות אמורה להימשך שלושה חודשים ואז יחזרו הכוחות הביתה. כלומר, הייתה מראש כוונה רוסית להגיע להישגים באמצעות הכוח האווירי ואז להוציא את עיקרו כדי לא להסתבך במלחמה דוגמת אפגניסטן. הפרלמנטר הבכיר טעה, זה לקח לרוסים כמעט שישה חודשים להשיג את יעדיהם ולבסס אותם, ועכשיו הם יכולים להוציא חלק ניכר מהכוח ולחסוך בהוצאות.
גורם נוסף הוא משאלי דעת קהל שנערכו לאחרונה ברוסיה. הם העידו שתמיכת הציבור הרוסי במעורבות במלחמה בסוריה צנחה מ-72% באוקטובר 2015 כשהחל המבצע, ל-59% כיום. והמגמה נמשכת. לפוטין יש מספיק צרות גם כך ובעניין זה הוא קשוב לדעת הקהל שלו, בעיקר על רקע הנטל הכלכלי והציבורי הכבד עקב המעורבות הצבאית הרוסית - שפוטין אינו מודה בה - באוקראינה.
העולם לוחץ, אסד מסרב לצאת לגלות
היום ימלאו חמש שנים בדיוק לפרוץ מלחמת האזרחים בסוריה. בשאר אסד עדיין על כסאו והעדה העלווית מרוכזת במובלעת שלאורך החוף ובאזור דמשק. וכך הרוסים רוצים שזה יימשך. אבל הרוסים גם רוצים יציבות כדי שלא יהיה איום על מה שכבר השיגו, ולכן הם מעוניינים בהסדר מדיני שיסיים את המלחמה ויפחית את הביקורת הנמתחת על הקרמלין בשל ההפצצות חסרות ההבחנה על אזרחים.
יש כבר קריאות בזירה הבינלאומית, בעיקר באירופה ובארה"ב, להעמיד את הרוסים לדין בבית הדין הבינלאומי בהאג בשל פשעי מלחמה. לכן לרוסים יש עניין להגיע להסדר פוליטי באמצעות משא ומתן.
אתמול נפתח סיבוב נוסף של שיחות בין המורדים לבין משטר אסד בחסות האמריקנים, הרוסים והאיחוד האירופי. מי שתוקע כרגע את השיחות הוא בשאר אסד בכבודו ובעצמו. נראה שכל המעורבים, כולל האיראנים והרוסים, מוכנים שבעוד שנה וחצי יפרוש אסד עם משפחתו וייצא לגלות במסגרת הסדר פוליטי. האמריקנים גם הם מסכימים לכך, בלית ברירה. אבל אסד מסרב. בעצם הימים האלה הוא מעלה דרישות מקדמיות ומכריז הכרזות שמעוררות את חמתם של המורדים, שבקושי הסכימו לבוא לז'נבה לדיונים המקדמיים על הסדר פוליטי אפשרי שישים קץ למלחמה בסוריה.
הרוסים לא מרוצים מהתנהגותו של אסד, וייתכן מאוד שהכרזתו של פוטין היא איתות אזהרה בוהק שהוא שולח לאסד ובו הוא אומר: אם לא תפסיק להכשיל את המשא ומתן על הסדר פוליטי, אנחנו עלולים להפסיק לתמוך בך צבאית. האדם הראשון שפוטין צלצל כדי לבשר לו על הצעד המפתיע היה אסד, כדי שיבין שהקרמלין הוציא לו כרטיס אדום בוהק ושיתנהג בהתאם. אמש פרסמה לשכת הנשיאות הסורית הודעה שבה היא דחתה את ההשערות כאילו יש חילוקי דעות בין אסד לבין פוטין, והדגישה כי מדובר במהלך שנעשה בהסכמה ושנבחן במשך זמן מה.
רוסיה, כנראה בתיאום עם האמריקנים, רוצה לשים קץ למלחמה הזאת כדי להתפנות למלחמה חשובה יותר בדאעש. ופוטין שוב היה היוזם. שוב הוא גזר קופון: צבאי, כלכלי ומדיני. פוטין שוחח בטלפון עם הנשיא האמריקני ברק אובמה, והשניים קראו להאיץ את המגעים להסדר מדיני בסוריה.
הזווית הישראלית - אין שינוי
מבחינת ישראל, הוצאת חלק מהכוח האווירי הרוסי מסוריה לא משנה הרבה. איננו יודעים כמה מטוסים יחזרו משם לרוסיה, אבל ברור לגמרי שחלק ניכר יישאר וכך גם הנוכחות הרוסית על אדמת סוריה, כולל הטילים ארוכי הטווח נגד מטוסים.
כך שמבחינת ישראל התיאום עם הרוסים והצורך להתחשב בנוכחות הרוסית קרוב לגבולנו שרירים וקיימים ללא שינוי.
בינתיים הבהירו גורמים רשמיים בארה"ב כי לפי שעה הם לא מזהים סימנים בשטח לכך שרוסיה נערכת לביצוע הנסיגה, וכי מוסקבה לא הודיעה לוושינגטון מראש על החלטתה להסיג כוחות. בין השורות אפשר היה להבין שגם בממשל האמריקני מופתעים במידת מה מהצעד הפתאומי.
המשלחת של האופוזיציה הסורית לשיחות השלום למשבר הסורי בז'נבה בירכה על החלטת פוטין, ואמרה כי אם אכן תהיה נסיגה רצינית - הדבר יוכל ללחוץ על המשטר הסורי לאמץ גישה חיובית כלפי המשא ומתן עם הפלגים המתנגדים לאסד, מה שיגדיל את הסיכוי להגיע להסדר.