שתף קטע נבחר

 

הרמטכ"ל: לא ידענו מראש על הנסיגה הרוסית מסוריה

רא"ל גדי איזנקוט סיפר בוועדת החוץ והביטחון כי לצה"ל - וגם לאחרים - לא היה מידע מקדים על החלטתו המפתיעה של פוטין לסגת מסוריה: "הרוסים ימשיכו להחזיק שני בסיסים שם". על גלי צה"ל אמר כי המלצתו לסגור את התחנה לא התקבלה ומתח ביקורת: "מספר התקנים שם גדול מאוד"

ישראל לא ידעה: כך אמר היום (ג') הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, בעקבות החלטתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להסיג את כוחותיו מסוריה. בהופעה בפני ועדת חוץ וביטחון אמר איזנקוט: "לא היה לנו מידע מקדים כמו שלא היה גם לאחרים".

 

איזנקוט הוסיף כי "בשלב זה נדרשת צניעות וזהירות בניסיון להבין לאן מתפתחת הזירה הסורית עם יציאת הכוחות הרוסיים מהאזור". לדברי הרמטכ"ל, "המעורבות הרוסית חיזקה את אסד והוא יכול להגיע לשיחות השלום בז'נבה מעמדת כוח".

 

הרמטכ"ל הוסיף גם כי היציאה הרוסית צפויה להתבצע באופן מדורג כך ששני בסיסים רוסיים ימשיכו לפעול עם כוח אדם מצומצם יותר, אך הנסיגה לא תהיה מוחלטת.

 

איזנקוט התייחס בסקירתו לפרסומים בתקשורת בדבר הכוונה להוציא את צה"ל מהערים הפלסטיניות בשטחי A תוך העברת האחריות הביטחונית לרשות הפלסטינית. הרמטכ"ל הדגיש כי מדובר בשיח שוטף המתנהל בדרגי השטח בלבד ללא קשר למו"מ אפשרי בדרג המדיני.

 

"שיח זה תכליתו להגביר את האפקטיביות הביטחונית באזור תוך בחינת האפשרות להפחתה במספר הכניסות של חיילי צה"ל לשטח A. מדובר בשיח שהיה בראשיתו בלבד. צה"ל בכל מקרה לא נמצא על בסיס קבוע בשטחי A אלא נכנס לשטח על פי צורך מבצעי. שיח דומה התקיים גם בעבר כאשר הייתי מפקד אוגדת איו"ש, כך שאין ברעיון זה כל חדש. צה"ל ימשיך לשמור על חופש פעולה מלא בשטח", אמר הרמטכ"ל.

 

בהקשר הפלסטיני וגל הטרור אמר הרמטכ"ל כי אגף המודיעין העביר בראשית שנת 2015 התרעה אסטרטגית בדבר אפשרות להתערערות היציבות ביהודה ושומרון. "בהתאם להתרעה זו נערכנו מבעוד מועד כך שיש לנו היום בשטח עליונות מודיעינית ומבצעית וצה"ל פועל ללא מגבלה. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי לא ניתן לתת התרעה לכוחות על כל מחבל שעומד לבצע פיגוע דקירה".

 

הרמטכ"ל התייחס גם למדיניות הפעלת כוח והוראות הפתיחה באש ואמר כי הקפדה על מדיניות זו, שלא השתנתה בשנים האחרונות, היא שמנעה פגיעה נרחבת יותר במפרי סדר. לדברי הרמטכ"ל, "בשלב זה צה"ל מפעיל באיו"ש 65 אחוז מהסד"כ הסדיר שלו, כך שאנחנו שבצה"ל לא חוסכים בכוח אדם כדי להעניק הגנה אזרחים". הרמטכ"ל הדגיש כי בכל מקרה צה"ל נערך לאפשרות כי תהיה הסלמה מסיבות שונות כדוגמת פיגוע גדול.

 

איזנקוט שב ואמר כי המרכיב הכלכלי הפלסטיני מהווה משקל משמעותי לריסון האלימות. "זו תהיה טעות למנוע מפלסטינים להמשיך לצאת לעבוד ביישובים יהודיים באיו"ש, או באזורי תעשייה באיו"ש. התיאום הביטחוני של צה"ל עם מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית הוא אינטרס משותף של שני הצדדים".

 

בנוגע לרצועת עזה, איזנקוט ציין כי צה"ל עדיין רואה באיום המנהרות איום מרכזי העומד בראש סדר העדיפויות שלו. צה"ל משקיע למול איום זה משאבים רבים מאוד במגוון רחב של היבטים, טכנולוגיים ומבצעיים. בעשור האחרון השקיע צה"ל יותר ממיליארד שקל בניסיון למצוא פתרון לאיום המנהרות, מתוכם יותר מ-500 מיליון מאז סיום מבצע צוק איתן.

 

לגבי הצמצומים בצה"ל אמר איזנקוט כי כל תהליכי הצמצום מבוצעים מתוך שיקול דעת ודקדקנות בפרטים. בנושא גלי צה"ל הבהיר איזנקוט, שתמך בסגירת התחנה, כי עמדתו לא התקבלה. "לא נכון שצה"ל יחזיק בתחנה צבאית שעוסקת במחלוקות אזרחיות, מה גם שמספר התקנים של חיילים ואנשי קבע בתחנה זו הוא גדול מאוד".

  

בעניין ההחלטה על גידול זקנים בצה"ל אמר הרמטכ"ל כי מקור ההחלטה נובע מהרצון לחזק את המשמעת בצה"ל. "חייל שהזקן הוא חלק מאורח חייו (דתי וחילוני) ויבקש לשמור על זקנו לא ימנעו זאת ממנו. אין שום כוונה או רצון לפגוע בחיילים הדתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הרמטכ"ל איזנקוט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים