רוסיה נסוגה, אבל ממשיכה לתקוף בסוריה: "עוד לא ניצחנו את הטרור"
פוטין מחזיר כוחות למוסקבה, אבל לא זונח את הסיוע האווירי לאסד במלחמה נגד דאעש. היום הפציצה רוסיה עשרות פעמים בעיר העתיקה תדמור. סגן שגריר רוסיה בישראל שיגר בראיון לאולפן ynet מסר מרגיע: "נשתדל לעשות הכול כדי שהאינטרסים של הביטחון הלאומי של ישראל לא ייפגעו"
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הורה אמנם לכוחות הרוסיים לסגת, אבל התקיפות האוויריות נגד דאעש בסוריה נמשכות. מטוסי חיל האוויר הרוסי הפציצו היום (ג') עשרות פעמים יעדים של המדינה האיסלאמית באזור העיר העתיקה תדמור, בפרבר המזרחי של חומס. ברשת אל-מנאר שמזוהה עם חיזבאללה אמרו שצבא אסד רשם התקדמות משמעותית לעבר מערב העיר שנמצאת בשליטת דאעש.
ניקולאי פנקוב, סגן שר ההגנה הרוסי, הבטיח שמטוסיה של רוסיה ימשיכו לתקוף מטרות של דאעש, ג'בהת א-נוסרה, וכל ארגון שמוגדר על ידי מועצת הביטחון ארגון טרור. פנקוב אמר שהמבצע האווירי של רוסיה בסוריה הביא לתוצאות חיוביות, אך אמר שמוקדם מדי לדבר על ניצחון במאבק בטרור. לדבריו, על הכוחות הרוסיים שנשארו בסוריה - כאלף חיילים לפי הפרלמנט - מוטלת "המשימה להמשיך לתקוף יעדי טרור".
הבוקר פורסמו בטלוויזיה הרוסית תמונות שמראות את תחילת תהליך הסגת הכוחות הרוסיים מסוריה. לפי גורמים סוריים, שר ההגנה, סרגיי שויגו, הרגיע אתמול את בכירי הצבא הסורי ואמר להם שדילול הנוכחות האווירית לא יהיה משמעותי. היום, כאמור, נמשכו התקיפות האוויריות של רוסיה שהחלו בחודש ספטמבר.
בעולם מברכים על החלטתו של פוטין ורואים בה צעד חשוב לקראת אפשרות לדיאלוג פוליטי משמעותי בין כוחות אסד לאופוזיציה. פוטין שוחח אתמול בטלפון עם אובמה, ומהקרמלין נמסר כי השניים קראו להאצת התהליך של גיבוש הסדר פוליטי במדינה. לפי גורם דיפלומטי, ההחלטה הרוסית לא הפתיעה את אובמה, שידע עליה מראש.
הרוסים אינם מרוצים מהתנהגותו של אסד סביב השיחות להסדר מדיני בסוריה, וייתכן מאוד שהכרזתו של פוטין היא איתות אזהרה לאסד שאם לא יתגמש, יפסיק לתמוך בו צבאית. אמש פרסמה לשכת הנשיאות הסורית הודעה שבה היא דחתה את ההשערות כאילו יש חילוקי דעות בין אסד לבין פוטין, והדגישה כי מדובר במהלך שנעשה בהסכמה ושנבחן במשך זמן מה.
היום אמרה היועצת של נשיא סוריה, בות'יינה שעבאן, כי "הכוחות הרוסיים השיגו את כל היעדים שהוסכם עליהם בין הצד הרוסי לצד הסורי". היא הוסיפה כי סוריה מברכת על התיאום בין רוסיה לארצות הברית בכל הקשור ליציבות של סוריה ושל האזור בכלל. עם זאת ציינה כי בסוריה מצפים שהצד האמריקני יפעיל לחץ רב יותר על אלה שמתנגדים להסדרים בסוריה.
חיזבאללה דוחה את השמועות על נסיגה
בחיזבאללה מבהירים כי לכל השמועות שנפוצו ביממה האחרונה אחרי ההודעה הרוסית כאילו חלק מלוחמי חיזבאללה נסוגו מסוריה אין קשר למציאות וההפצה שלהן היא במסגרת המלחמה הפסיכולוגית. ההבהרה בנושא פורסמה בדף ההסברה הצבאית של הארגון.
שר החוץ האיראני מוחמד זריף אמר כי "העובדה שרוסיה הודיעה שהיא מסיגה חלק מכוחותיה מצביעה על כך שהם לא רואים צורך להפעיל כוח כדי לשמור על הפסקת האש". גורם דיפלומטי סיפר שאיראן עודכנה מראש על הסגת חלק מהכוחות, והתיאום בין שתי המדינות לסוריה ממשיך כרגיל.
קתרין ריי, דוברת שירות החוץ של האיחוד האירופי, בירכה על ההחלטה להסיג את הכוחות הרוסיים. "כל צעד שיעזור להקטין את האלימות בסוריה ויאריך את הפסקת מעשי האיבה חשוב מאוד לתהליך שלום כולל". סטפן דה מיצורה, שליח האו"ם לסוריה, אמר כי הודעתו של פוטין היא "התפתחות חשובה". השליח אמר כי הוא והארגון מקווים שלנסיגה הרוסית תהיה השפעה חיובית על המו"מ בין הצדדים בסוריה.
ממשרד החוץ הצרפתי נמסר כי יש לעודד כל צעד שיכול לתרום להרגעת המתיחות. "לקחנו לתשומת לבנו את הודעתו של פוטין. אם זה יתורגם למעשים זו תהיה התפתחות חיובית", מסר דובר משרד החוץ בפריז.
אלכסיי דרובינין, סגן שגריר רוסיה בישראל, אמר בראיון לאולפן ynet בעקבות ההחלטה להסיג את החיילים הרוסיים מסוריה: "רוסיה שולחת מסר ברור לכל מי שמעורב במשבר בסוריה - הגיע הזמן לתת סיכוי לדו-שיח פוליטי, סיכוי לדיאלוג סורי פנימי בין הממשלה לפלגים שונים באופוזיציה", הוא אמר. "ההחלטה התקבלה על רקע הפסקת האש. יש דיאלוג בין רוסיה לארצות הברית וערוצים של החלפת מידע".
הוא שיגר מסר מרגיע לישראל, ועל שיתוף הפעולה עם ישראל שנוצר בחודשים האחרונים אמר סגן השגריר: "נתניהו יזם ביקור עבודה בספטמבר במוסקבה וניהל שיחה מעמיקה עם פוטין על המתרחש בסוריה. הם הגיעו להסכמה להקים מנגנון להחלפת מידע ולמניעת תקריות בשמי סוריה. אנחנו לא עוזבים את סוריה, ונשתדל לעשות הכול כדי שהאינטרסים של הביטחון הלאומי של ישראל לא ייפגעו בתהליך".
סגן השגריר טען כי למרות עזיבת הכוחות המשימה לא הסתיימה. "כדי להביס את דאעש, את ג'בהת א-נוסרה וארגוני טרור אחרים צריך להרכיב קואליציה בינלאומית רחבה עם ארה"ב, עם מדינות אירופה ומדינות ערב. רוסיה לא יכולה לעשות את העבודה במקום כולם", אמר.