שבר דיפלומטי: מחסור בנציגי ישראל בחו"ל
משבר קשה בכוח האדם של משרד החוץ כשברקע קיצוצים וטענות על תנאי שכר ירודים ויחס מחפיר כלפי דיפלומטים. "זו רשלנות פושעת שאת מחירה משלמים אזרחי ישראל יום יום", טוענים בוועד. בין לבין, ראש הממשלה נתניהו ביטל את סגירת שגרירות ישראל בבלארוס
תקדים שלילי. ועדת המינויים של משרד החוץ אישרה אתמול את מינויים של 22 בעלי תפקידים בשגרירויות ישראל ברחבי העולם, כאשר לתפקידים נרשמו בדיוק 22 מועמדים - אחד בלבד לכל תפקיד. המצב הנוכחי משקף משבר עמוק בניהול כוח האדם של משרד החוץ, שנובע משני טעמים: מחד יש מעט מאוד עובדים בדרגים הנמוכים, והמעט שיש לא מעוניינים לצאת לחו"ל בגלל תנאי השכר הירודים.
"זהו מחדל מתמשך שמשקף זלזול עמוק ביחסי החוץ של ישראל", טוענים בוועד עובדי משרד החוץ. "הקיצוץ הנוסף בכוח האדם של המשרד הוא בגדר רשלנות פושעת שאת מחירה משלמים אזרחי ישראל יום יום. הוועד שב ומתריע מזה זמן רב כי היחס המחפיר לדיפלומטים הישראלים שגורם לנטישה המונית, ואי יישום הסכמי השכר שנחתמו, מובילים לאסון שמישהו צריך לתת עליו את הדין".
לתפקידים שאוישו ניגשו אך ורק צוערים, כלומר דיפלומטים חסרי ניסיון שנמצאים בתחילת הקריירה שלהם. חלק מהתפקידים נחשבים אטרקטיבים כמו ממלא מקום הקונסול הכללי במונטריאול, מזכיר ראשון במשלחת ישראל לאו"ם, מזכיר ראשון באוטאווה בירת קנדה, סגן קונסול כללי באטלנטה וקונסול מדיני בשיקגו, סגני שגריר בליטא, סרביה ופנמה, דובר השגרירות בבואנוס איירס שבארגנטינה, ודובר השגרירות בברזיל - שבה אין למדינת ישראל שגריר. שאר התפקידים הם בארצות שנחשבות "קשות שירות" כמו אתיופיה, הודו, פרו, ניגריה, קניה ונפאל, ומן הסתם שם איושם הוא כמעט משימה בלתי אפשרית.
גם לאחר איוש 22 המשרות יישארו עוד תפקידים רבים בשגרירויות ישראל בלתי מאויישים. "אנשים לא יוצאים לחו"ל לשליחות שבה יפסידו כסף. ממילא יש מחסור בעובדים בדרגות נמוכות בגלל שאין מספיק קורסי צוערים", הסבירו בוועד. שגריר בכיר של ישראל בחו"ל אמר: "אני מדבר מדם לבי. כואב הלב איך מדינת ישראל מחסלת שירות חוץ ולא נותנת לנו לייצג את המדינה בצורה יעילה".
דובר משרד החוץ עמנואל נחשון מסר בתגובה: "התפקידים המצוינים הם תפקידים המויעדים לצוערים בתחילת דרכם. חשוב לציין כי המשרד אכן מצוי במחסור חמור של כוח אדם. בעיקר לצורכי איוש משרות בחו"ל. המחסור נובע בעיקרו מהקיצוצים הנרחבים שבוצעו בתקציבי המשרד בשנים האחרונות לעומת פתיחתן של 10 נציגויות שמשאביהן הופחתו אף הם. המשרד מצפה כי בשנת התקציב הבאה יחוזקו משאבי כ"א של המשרד, כך שניתן יהיה לאייש את נציגויות בחו"ל בכ"א מקצועי ומיומן אשר יוכל לעמוד במשימות המשרד וביעדיו".
נתניהו ביטל את סגירת שגרירות ישראל בבלארוס
ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו ביטל החלטה קודמת לסגור את שגרירות ישראל בבלארוס. לפני חודש החליט משרד החוץ על סגירת חמש שגרירויות וקונסוליות של ישראל בחו"ל מטעמי קיצוץ בתקציב: השגרירות במינסק בירת בלארוס, השגרירות באל סלבדור, השגרירות באיים הקריביים והקונסוליות הכלליות של ישראל בפילדלפיה ובמרסיי.
עובדים במשרד החוץ וגם שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן טענו בכמה הזדמנויות שההחלטה התקבלה על ידי ראש הממשלה ושר החוץ כנקמנות אישית שלו בליברמן, שהשגרירות בבלארוס היתה מאז ומתמיד ה"בייבי" שלו.
העובדים וגם ליברמן טענו עוד שכדי להסוות את הנקמנות - נתניהו הוסיף לבלארוס גם את סגירת שאר הנציגויות. עוד טענו העובדים כי ההוצאות שנאלצה מדינת ישראל
לשלם בגלל סגירת הנציגויות, יהיו גדולות מהכסף שייחסך כתוצאה מהסגירה ומאחר שאין הצדקה כלכלית לחיסכון – הרי מה שעומד מאחוריי ההחלטה הם מניעים פוליטיים בלבד. נתניהו הכחיש זאת בעבר וטען שסגירת הנציגויות נעשית מסיבות כלכליות בלבד ותפנה תקציבים.
מי שלא קיבל את גזירת סגירת הנציגות בבלארוס היה שר הקליטה זאב אלקין, שפעל מאחורי הקלעים כדי לבטלה. אלקין פנה לנתניהו ושיכנע אותו שלא נכון יהיה לסגור את השגרירות בבלארוס מכמה טעמים: עקב ההחלטה הישראלית לסגור את השגרירות במינסק הודיעה ממשלת בלארוס שתסגור את השגרירות שלה בישראל; כתוצאה מכך סגירת השגרירות תפגע בקהילה היהודית בבלארוס וגם בקהילת יוצאי בלארוס בישראל.
נתניהו קיבל את הצעתו של אלקין להשאיר את השגרירות במינסק במתכונת מצומצמת תוך איגום משאבים בין משרד החוץ לנתיב וביטול כפילויות. ישראל תודיע לבלארוס על ביטול הסגירה ובתמורה בלארוס תשאיר את השגרירות שלה בישראל פתוחה.