שתף קטע נבחר

 

איראנית – חלית? נפצעת? תקבלי כמו גבר

איראן מתקדמת ל-2016, בערך: אישה שנפצעת בתאונה דרכים תהיה זכאית לפיצויים כמו גבר. אבל בכל מקרה אחר, האפליה תימשך

איראן עומדת לאשר חוק חדש שעל פיו נשים הנפגעות בתאונות דרכים יזכו לאותו הפיצוי כמו גברים – דבר שלנו אולי נשמע מובן מאליו, אבל ברפובליקה האיסלאמית הוא צעד קטן וחשוב בדרך להגברת השוויון בין גברים לנשים בחברה המוסלמית השמרנית.

 

הצעת חוק ביטוח צד ג', שצפויה להפוך לחוק רשמי וחתום בשבועות הקרובים, תחייב את חברות הביטוח לפצות קורבנות של תאונות דרכים בלי קשר למינם. ההצעה אושרה על ידי מועצת שומרי החוקה, גוף של 12 אנשי דת איסלאמיים האחראים לוודא שחוקי המדינה תואמים את השריעה, ההלכה האיסלאמית. הגוף הזה דחה הצעה דומה של הפרלמנט ב-2008.

גם לך מותר. נשים באיראן (צילום: AP) (צילום: AP)
גם לך מותר. נשים באיראן(צילום: AP)

לפי החוק האיראני כיום, ביטוח צד ג' מבוצע לפי הרעיון הקוראני של תשלום פדיון – קורבן של פציעה או קרוב משפחתו של אדם שנהרג בתאונה, יכול לבקש פיצוי מהפוגע. "ברגע שהם מקבלים את הרעיון שגבר ואישה שווים במונחים של פדיון כשיש תאונת דרכים, פירוש הדבר שהם מקבלים את העיקרון, וזה יכול להיות תקדים", מסבירה זיבה מיר-חוסייני, חוקרת באוניברסיטת לונדון.

 

הסדר פיצויים דומה משמש גם להסדרת פגיעה מכוונת באיראן אם משפחת הקורבן מסכימה להסדר זה, ולעתים קרובות למשל משתמשים בפדיון כדי להמיר עונש מוות שנגזר על אדם כלשהו בגין רצח. במקרים אלה, למרבה הצער, מעמדה של האישה יישאר בינתיים ללא שינוי. החוק החדש ייגע רק לענייני תאונות דרכים.

 

לפי החוק האיראני סכום הפיצוי שיכולה אישה לקבל הוא רק מחצית מהפיצוי שזכאי לקבל גבר. חבר הפרלמנט ראחים זארה אמר היום: "המטרה שלנו באיזון הזכות של נשים וגברים לפיצוי היא שקרובי המשפחה לא יתמודדו עם בעיות במקרה שאישה שהייתה ראש המשפחה נהרגה בתאונה".

מעודדים את נבחרת איראן בכדורגל - מחוץ למדינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעודדים את נבחרת איראן בכדורגל - מחוץ למדינה(צילום: AFP)

סכום הפדיון הסטנדרטי עבור גבר במקרה של מוות – בין שהוא נגרם במכוון ובין שבתאונה – עומד על כ-1.5 מיליארד ריאל (כ-50

אלף דולר). הסכום המשולם עבור פציעות משתנה בהתאם לחומרת הפציעה.

 

רק ב-1991 הרחיבה איראן את תשלום הפיצויים המלאים גם למי שאינם מוסלמים, אבל גם כעת הכללים האלה חלים רק על מי שמשתייכים למיעוטיים דתיים המוכרים על-ידי המדינה. מיעוטים דתיים שאינם זוכים להכרה רשמים, כמו בהאים ואתיאיסטיים, אינם זכאים לתשלום פיצויים כזה כלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשים איראניות. במקרה של רצח אין פיצוי
צילום: EPA
מומלצים