חומר מסוכן בגליל המערבי: חומצה גופרתית דלפה ממשאית
מכלים נפלו ממשאית בכביש 4 בין נהריה לקיבוץ סער. צוותי כיבוי פעלו לנטרול החומר וכעבור זמן קצר השיגו שליטה על האירוע. הכביש נפתח לתנועת כלי רכב
אירוע חומרים מסוכנים שלישי השבוע, הפעם בגליל המערבי. מכלים ובתוכם חומצה גופרתית נפלו הערב (יום ג') ממשאית בכביש 4 בין נהריה לקיבוץ סער. שלושה צוותי כיבוי מתחנת זבולון פעלו לנטרול החומר הרב שנשפך ולהעמסת המכלים, ולאחר כשעה השיגו שליטה על האירוע. כמו כן, הכביש שנסגר נפתח לתנועת כלי רכב.
האירוע החל בסמוך לשעה 20:00 כאשר משאית שהובילה מצברים נסעה מכיוון נהריה לצפון. ליד קיבוץ סער נפלו כמה מצברים על הכביש, והחומצה נשפכה. משירותי הכיבוי נמסר כי החומר אכן מסוכן אך פוגע בבני אדם רק במגע ישיר, ולכן לא נשקפה סכנה מיידית לתושבי הסביבה. האזור שבו נשפכה החומצה כוסה בחול, ובמקביל פעלו הכבאים בסיוע מלגזה ומנוף להרים את המצברים שנשמטו מהמשאית.
אמש פגעה רכבת
משא בכמה קרונות שעמדו על המסילה כחצי ק"מ דרומית לתחנת דימונה. באחד הקרונות היה מכל ברום והבדיקות העלו כי הייתה דליפה ממנו. במהלך האירוע טיפלו פרמדיקים של מד"א בשבעה נפגעים - שני נהגי הרכבת וחמישה תושבי האזור.
כתוצאה מכך נסגר אזור נרחב בדימונה ברדיוס של קילומטר במהלך הלילה, והתושבים הונחו שלא לצאת מבתיהם. כבישים המובילים לדימונה נסגרו במהלך הלילה וצוותי כבאות והמשרד לאיכות הסביבה פעלו לפינוי החומר המסוכן. הבוקר הודיעה המשטרה כי הושגה שליטה על האירוע, התושבים הונחו לשוב לשגרה והכבישים נפתחו.
בשעות הערב הגיעו עשרות סקרנים לצפות בפינויו של מכל הברום שנותר על פסי הרכבת בכניסה לדימונה. חלק מהנוכחים נדרשו אמש להסתגר בבתיהם ולסגור חלונות. אחת מהם, אירנה רבינוביץ', סיפרה כי "בסביבות 22:30 התחלנו לשמוע מלא ניידות משטרה באזור, ולא הבנו למה. אני לבד בבית עם הילדים, פחד אלוהים. גם כשאמרו לנו לצאת מהבתים לא הסבירו מה קורה, והיינו צריכים להתעדכן דרך התקשורת. זה מחדל רציני".
רבינוביץ' אמרה עוד כי "מישהו בממשלה צריך לעשות משהו, מזניחים את תושבי הנגב. כשיש משהו בתל אביב לא מפסיקים לדבר על זה. למפעלי ים המלח יש כוח והם תופסים את הממשלה בנקודות הרגישות". אירנה סיפרה כי אמש תושבים רבים נתקעו שעות ארוכות מחוץ לעיר, בלי פתרון: "אנשים ישבו שעות סגורים בתוך האוטובוסים. לא נתנו לאף אחד להיכנס. מה זאת ההגזמה הזאת? אין כניסה אחרת לדימונה, מה הם אמורים לעשות?".
תושב אחר אמר כי "דימונה היא במידה מסוימת מלכודת מוות במקרה של אסון. פסי הרכבת פה הם על שתי הכניסות הראשיות לעיר. אם חס ושלום הייתה דליפה גדולה והיה נדרש פינוי המוני של נפגעים, השם ישמור. כל הכניסות והיציאות היו חסומות, ולא היה איך לפנות אותם לבית החולים סורוקה. הצד השני הוא ים המלח. לפני כמה שנים התהפכה פה מכלית וסגרה את כל הכניסה לדימונה לכמה שעות". על התאונה אמש אמר התושב כי "מי שהשאיר פה את הקרונות צריך לשלם את המחיר. רכבת כזאת נוסעת ואין מי שבודק אם המסלול ריק. איפה שהפסים עוברים קרוב לבתי תושבים חייבים לשים מצלמות, לבדוק שהמסילות פנויות ושהנהגים יהיו מעודכנים בזמן אמת".
רבים מתושבי דימונה פנו אמש למוקד 106 העירוני וגם לדף הפייסבוק של העירייה בבקשה לסיוע. "אנחנו סגורים באוטובוס בלי אוויר כבר שעה על הכביש בכניסה לדימונה", כתבה אחת מהם. תושב אחר, ששלושת ילדיו היו תקועים למשך כל הלילה בחניון שבכניסה הנצורה לעיר, פנה בשעה 4:00 לפנות בוקר בתחינה לרשות המקומית: "אתם חייבים לפתוח מטה לשעת חירום. יש עשרות אם לא מאות דימונאים תקועים ללא מים, חלקם בעלי צרכים מיוחדים. אף נציג עירייה לא ניגש לבדוק מה איתם, ובמוקד 106 אין מענה מאז".
המחדל שכמעט הוביל לאסון
הערב דווחו ב-ynet עוד פרטים על המחדל שכמעט הוביל לאסון כבד בדימונה. נהג הקטר ברכבת שהובילה כ-25 קרונות עמוסים במחצבים, לא הבחין כי כ-15 מהם
התנתקו והותיר אותם עומדים על המסילה מבלי שאיש ידע מכך. רכבת הברום שהגיעה מאחור התנגשה בקרונות העומדים, ו-6.5 טון מהחומר המסוכן דלף החוצה.
מבדיקה ראשונית של האירוע מאתמול בלילה עולה כי כ-3-4 ק"מ מתחנת דימונה הביאה תקלה טכנית להתנתקות של מספר קרונות מרכבת משא שהמשיכה בנסיעתה. בקרונות היה מטען של מחצבים", כך אומרים הערב ברכבת. בנוסף מסבירים שם כי "מערכת ההגנה והבטיחות, שתפקידה למנוע את התפרקותו של הקרון, פעלה כנדרש", ומאשרים כי "התחקיר לבדיקת ההיבטים האנושיים עדיין בעיצומו".
ביום ראשון בבוקר הורו כוחות כיבוי אש על פינוי בניינים והסתגרות אזרחים בבתים ברחוב דולצ'ין שבירושלים בשל חומר חומצי שנשפך ברחוב. בסמוך למקום נמצא גן ילדים. כשעה וחצי מאוחר יותר הודיעו הכוחות על חזרה לשגרה. מבדיקה של האירוע עלה חשד כי אלמוני עשה חורים בבסיס עץ ברחוב ושפך לתוכם חומצה חזקה, על פי החשד במטרה להרוג את העץ וכתוצאה משפיכת החומצה נוצרה תגובה כימית עם מי ההשקייה (טפטפת) של העץ, דבר שגרם לריח חריף ומסוכן בכל האזור.