שתף קטע נבחר

 
אורי קופר

לוחמה בשטח צפוף / "הכל מקצועי"

גומלין שמינית גמר האלופות יספק עוד קרב קלאסי בין חלוץ באיירן מינכן תומאס מולר, המסתנן הטוב בעולם שמכנה את עצמו "חוקר שטח", ליובנטוס - הקבוצה מספר 1 במניעת כניסות לרחבה. הערב המלחמה תוכרע

האדם המבוקש ביותר בתקשורת הגרמנית לקראת המפגשים של באיירן מינכן מול יובנטוס היה מירוסלב קלוזה, שלפני יותר מארבע שנים הגיע מבאיירן לאיטליה ועדיין משחק בסרייה A. "הקושי מול יובה הוא שכשחקן התקפה היא לא נותנת לך סנטימטר שטח להיכנס אליו", ענה החלוץ כשנשאל מה סוד ההגנה שוברת השיאים של האיטלקים. "אז מה הפתרון"? הקשה המראיין, וקלוזה ענה בחיוך ובשתי מילים: "תומאס מולר".

 

כמו במלחמה, גם בכדורגל המודרני, הצפוף, הטקטי, שני הצדדים נאבקים במטרה לזכות בשטח. ההגנה לא רוצה לתת ליריב מקום פנוי אליו יוכל להסתנן אחד השחקנים, ההתקפה מניעה את הכדור במטרה ליצור חורים כאלה – מרחק בין המגן לבלם, בין שני הבלמים או בין קו ההגנה לקו הקישור – ואז להיכנס אליהם. מדובר באחד הנושאים הכי משפיעים על טקטיקות ושיטות משחק של מאמנים, ואחרי 2:2 בטורינו במשחק הראשון בשמינית גמר הצ'מפיונס, נקבל הערב עוד מאבק נדיר באיכותו על אותו שטח. מאבק בין באיירן ומולר, שמתמחה בכניסה לשטח, לבין יובנטוס, שמצטיינת בלא לתת לאף אחד להיכנס לשטח שלה.

 

"החוקר". תומאס מולר חוגג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"החוקר". תומאס מולר חוגג(צילום: רויטרס)

 

לפני כמה שנים מולר המציא לעצמו כינוי – Raumdeuter – "מפענח השטח" או "חוקר השטח". "לא משנה באיזו עמדה אני, המפתח הוא למצוא שטח פנוי", הסביר. "אני לפעמים מפספס בטכניקה, לא דריבליסט טוב, לא יכול לסמוך על מהירות ואחד על אחד הוא לא הצד החזק שלי. אבל אני יודע למצוא שטח פנוי".

 

ראינו את מולר עושה את זה אינספור פעמים. מרים את הראש, מזהה לאיפה כדאי לרוץ כדי לקבל כדור בחופשיות ומבקיע בקלות. אתה לא שם לב למולר, אבל איכשהו הגרמני תמיד נמצא בעמדה הנכונה ובמקרה, או בעצם שלא במקרה, אין אף אחד ברדיוס של מטר וחצי סביבו.

 

שימו לב לתרשים שמראה את המקומות מהם מולר הבקיע את שערי השדה שלו בליגת האלופות בשלוש השנים האחרונות. יותר ממחצית מהם מגיעים פלוס-מינוס מאותה בלטה, נקודת הפנדל. לשם מולר אוהב להסתנן. כשבאיירן מניעה כדור שחקני ההגנה זזים ומולר מחכה, אורב לטרף. ברגע שאחד משחקני ההגנה זז מעט מהעמדה שלו הוא מגיע לנקודה האהובה עליו. שבעת השערים האלה הגיעו ממשחקים בהם מולר הוצב בשלוש עמדות שונות. כלומר, זה לא משנה איפה הוא על המגרש, בסוף הוא ימצא דרך לחדור למקום הרצוי. וכמו שאפשר לראות בטבלת כובשי הקלאץ', יכולת ניצול השטח שלו באה לידי ביטוי בשיא תפארתה במשחקים צמודים ובשלבים מכריעים.

 

 

לא רק בופון

אם מולר הוא "חוקר השטח" הטוב בעולם אז יובנטוס, היריבה הערב, היא מלכת מניעת השטח. בעוד קבוצות כמו באיירן או פריז סן-ז'רמן ממעטות לספוג בזכות אחוז גבוה של החזקה בכדור, יובה, בדומה לאתלטיקו, פשוט יודעת לצופף את המשחק ולהציג הגנה קבוצתית מרשימה גם בלי הכדור.

 

יובה ספגה 15 שערי ליגה בלבד העונה, אבל אפילו יותר מרשים לראות שרק שמונה מתוכם הגיעו מתוך הרחבה, פחות מכל קבוצה אחרת באירופה. ג'יג'י בופון נפלא כמובן, אבל העבודה נעשית הרבה לפני שהכדור מתקרב אליו.

מסימילאנו אלגרי מחליף בין שיטות משחק, מציב בהרבה משחקים שלושה בלמים ולפעמים, כמו במשחק הראשון מול באיירן, רק שניים, אבל העיקרון ההגנתי נשאר זהה: ליובנטוס תמיד יש לפחות שלושה שחקני הגנה לפני השוער, והמרחקים ביניהם קצרים. המטרה, כמובן, למנוע משחקנים כמו מולר להיכנס באין מפריע לאזור המסוכן.

 

בנה קבוצת הגנה מופלאה. אלגרי (צילום: AP) (צילום: AP)
בנה קבוצת הגנה מופלאה. אלגרי(צילום: AP)

 

קבוצת כדורגל מנסה לפתוח חורים בהגנה באמצעות ריווח המשחק ותנועה של הכדור לאגפים. ברגע שהכדור זז לאגף כל ההגנה עושה תנועה לאותו כיוון, ואז גם יכול להיות מצב של פחות שחקני הגנה במרכז הרחבה וגם – אם אין תיאום מלא בין השחקנים – יכולים להיווצר מרווחים ביניהם. אצל יובנטוס זה כמעט לא קורה.

 

שימו לב לתרשים המצורף שמראה כיצד עומדת ההגנה של יובה. ארבעת השחקנים בכל קו מצופפים את המשחק, וכשהכדור אצל היריב במרכז המגרש הם נמצאים קרוב אחד לשני. היריב מוזמן לתקוף מהאגף. יובה מציגה שני קווים של ארבעה שחקנים, אבל ברגע שהכדור זז לאחד הצדדים, שחקן הקישור הקיצוני, במקרה הזה חואן קוודראדו, הופך להיות חלק מקו ההגנה שפתאום מורכב מחמישה. כלומר, כל עוד הכדור באגף אז ברגע שקוורדאדו ינוע, ולא משנה לאיזה כיוון, שחקני ההגנה "המחוברים" אליו נעים לאותו מקום, במרחקים שווים, כאילו הם קשורים בחבל. כך ליובה תמיד יש הגנה צפופה.

 

הדבר פשוט עוד יותר כשמראש – וסיכוי טוב שנראה זאת הערב, אלגרי פותח עם שלושה בלמים. כך או כך, לתיאום ההגנתי יש חשיבות מכרעת. בתקופה האחרונה מי שמהנדס את הכל, מותח את החבל הווירטואלי בין שחקני ההגנה, הוא לאונרדו בונוצ'י. לא סתם ישנם דיווחים שלפיהם פפ גווארדיולה, אחד שדיבר פעמים רבות על חשיבות השטח, מעוניין בבונוצ'י כרכש הראשון שלו במנצ'סטר סיטי.

 

המהנדס ההגנתי של יובה. לאונרדו בונוצ'י (צילום: AP) (צילום: AP)
המהנדס ההגנתי של יובה. לאונרדו בונוצ'י(צילום: AP)

 

עם ההגנה הזו, שעיקרה לא לתת שטח פנוי ברחבה, יובה שוברת שיאים. היא לא ספגה כבר 10 משחקים רצופים בליגה, בופון לא הוציא כדור מהרשת 926 דקות. בעצם, מה-10 בינואר ועד המשחק הראשון מול באיירן, יובה לא ספגה באף מסגרת. ואז הגיע מולר.

 

שער מולרי טיפוסי

השער שקבע 0:1 בטורינו היה מולר קלאסי. הוא עצמו העביר כדור באגף לאריין רובן ונכנס לתוך הרחבה. רובן הגביה, דאגלס קוסטה העביר למרכז, ומולר, שזיהה ששחקני ההגנה מתקרבים יותר מדי לבופון, נעצר. הכדור הגיע אליו בדיוק במקום האהוב עליו, על נקודת הפנדל.

 

אף שחקן במדי זברה לא היה מסביבו. עד החגיגה של מולר באיירן שלטה בכדור בצורה קיצונית, אבל יובה הגנה היטב. בחצי השעה האחרונה יובנטוס התעוררה, הפעילה לחץ והשוותה ל-2:2. "לא היינו צריכים לתת לבאיירן כל כך הרבה שטח", אמר אלגרי.

 

הערב, יובה חייבת להבקיע כדי להעפיל, אבל אם תספוג גם זה לא יעזור. באיירן פייבוריטית, וכדי שלאיטלקים יהיה סיכוי קודם כל ההגנה חייבת להיות בשיאה. זה מתחיל מלמנוע מחוקר השטח לבצע את העבודה שלו.

 

 

רוצים לדבר על כדורגל? עשו לייק לעמוד הפייסבוק של "הכל מקצועי" ועקבו אחרי אורי קופר בטוויטר




 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים