בנק ישראל: האם יש בועה במחיר המניות?
הצדקה לריבית הנמוכה במשק? מחירי המניות בבורסת ת"א בשיא, אולם מחקר של בנק ישראל קובע כי למרות שהריבית בשפל והמשקיעים מסיטים כספי חסכונות להשקעה בנכסים - אין כל עדות לקיומה של בועה בשוק המניות
למרות שמחירי המניות בבורסה של תל אביב בשיא על רקע הריבית הנמוכה בישראל - אין עדות לקיומה של בועת מחירים בשוק המניות. כך עולה ממחקר של בנק ישראל שפורסם היום (ד'), ושבחן האם בישראל מתקיימת או התקיימה בעבר בועה, במציאות שבה מחירי הנכסים (ובפרט מחירי המניות) נמצאים בשיא.
לכתבות נוספות בנושא:
הריבית השלילית תגרור את אירופה למשבר?
מה הסיכוי שהריבית בארץ תהיה שלילית?
הריבית הנמוכה בישראל, בדומה לסביבת הריביות הנמוכות בכל העולם, מעלה חשש כבד להיווצרותן של בועות בשוק המניות. כאשר הריבית הנמוכה בבנקים המסחריים הופכת את ההשקעה בפיקדונות הבנקים לבלתי משתלמת, הנטייה של הציבור היא למשוך את הכספים ולחפש אלטרנטיבות טובות יותר להשקעה – שוק המניות.
הנהירה של הציבור לשוק המניות נובעת בעיקר מהיעדר אלטרנטיבות. ריבית נמוכה יוצרת מצב של חוסר באלטרנטיבות השקעה וטומנת בחובה סיכון לבועות פיננסיות. הריבית במשק היום בישראל נמצאת ברמת שפל של 0.1%, בסביבה של ריבית אפסית כזו המשקיע ששם את כספו בפיקדון בנקאי עלול רק להפסיד כסף.
* לפי הגרף, כל עוד הסמן הכחול, המזהה תקופה בועתית, לא חוצה את הסף האדום למשך יותר מחמישה חודשים, הדבר מעיד על כך שאין בועה. מקור: בנק ישראל
מתי מתנפחת בועה בשוק המניות? בבנק ישראל מסבירים כי הבועה נוצרת כאשר המשקיעים מוכנים לרכוש נכס במחיר גבוה מהערך הבסיסי שלו רק מפני שהם מאמינים כי מחירו יעלה בעתיד. כך מחיר הנכס משקף למעשה ערך הגבוה ביחס לערך הבסיס שלו.
על פי מסקנות המחקר, שנערך בתקופה שבין יולי 1996 עד נובמבר 2014, לא נמצאה כל עדות לבועה במחירי המניות. כדי לבחון האם קיימת בועה במחירי המניות בבורסה בישראל, נעזרו החוקרים במדד של מכפיל הון (היחס בין שווי השוק של החברה לבין השווי בספרים של ההון העצמי של החברה). החוקרים הניחו כי אם אכן יש בועה, הפרמטר הזה צפוי להתנהג באופן נפיץ – התנהגות נפיצה במחיר של נכס היא כעדות לבועת מחירים.
כאשר יש בועה בשוק המניות, מכפילי ההון נוטים להיות גבוהים. על פי תוצאות המחקר המכפילים אינם גבוהים ברמה כזו המעידה על בועה.
איציק קבסה, מנכ"ל תחום קרנות נאמנות בבית ההשקעות הלמן-אלדובי התייחס למחקר של בנק ישראל ואמר כי גם התמונה המשתקפת מבעד למסכים של הפעילים השונים בבורסה, תומכת בתוצאות המחקר. "המדדים המובילים ירדו בשיעור של 3% מתחילת השנה כאשר רמות המכפילים בבורסה המקומית נמצאים סביב ה- 12 - רמה סבירה שאינה מייצגת בועה וניתן להניח שכל עוד סביבת הריבית הנמוכה תישמר, המניות יהוו אלטרנטיבה ראויה להשקעה".
תוצאות המחקר, שביצעו מיטל גראם ואיתמר כספי, אשר הפריכו את קיומה של בועה, תומכות בעצם במדיניות הריבית הנמוכה של בנק ישראל.