שתף קטע נבחר

 

כשאנשים מאמינים זה בזה: סוד האושר הדני

דנמרק הוכרזה כאומה המאושרת בעולם. מה הופך אותה לכזו? מדיניות רווחה נדיבה, היעדר שחיתות - והאמונה שאף אחד לא מנסה לדפוק אותך

דנמרק ידועה יותר בנסיך המיוסר המלט ובמסעות הביזה של הוויקינגים מאשר בהיותה אומה מאושרת, אבל היום (ד') היא זכתה בתואר הזה בדיוק. שוב. דו"ח שפרסמו SDSN והמכון לחקר הארץ באוניברסיטת קולומביה קובע כי דנמרק עקפה את שווייץ ואיסלנד ועלתה למקום הראשון במדד האושר העולמי – עשרה מקומות, אגב, מעל ישראל. אז מה לעזאזל סוד האושר של הדנים?

 

אפילו המועמדים הדמוקרטיים בבחירות לנשיאות ארצות הברית הילרי קלינטון וברני סנדרס הזכירו לאחרונה את המדינה הסקנדינבית הקטנה כדוגמה לחברה עשירה ושבעת רצון. קנוד כריסטנסן, עובד רווחה בן 39, יודע מה הסיבה לנינוחות של בני ארצו: לדבריו הם פשוט מרגישים בטוחים במדינה, שכמעט אינה מתמודדת עם אסונות טבע, אינה סובלת משחיתות נרחבת – ולמעשה כמעט לא מתחוללים בה אירועים גדולים.

עם דגל המולדת. הדנים מאמינים שיוכלו לעשות בחיים שלהם מה שירצו (צילום: AP) (צילום: AP)
עם דגל המולדת. הדנים מאמינים שיוכלו לעשות בחיים שלהם מה שירצו(צילום: AP)

"אין לנו דאגות", אומר כריסטנסן בעומדו ברחוב ליד בניין העירייה של הבירה קופנהגן. "אם כבר יש לנו דאגות, זה רק לגבי מזג האוויר. האם יירד היום גשם, האם יהיה אפרורי או יהיה קר?"

 

דנמרק על 5.6 מיליון תושביה כבר זכתה פעמיים בתואר המדינה המאושרת בעולם מאז תחילת פרסום הנתונים ב-2012. הדירוג מחושב לפי שורה של מדדים כמו בריאות הציבור, גישה לטיפול רפואי, יחסים בתוך המשפחה, ביטחון תעסוקתי ומדדים חברתיים כמו חופש פוליטי ורמת השחיתות הממשלתית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דנמרק היא מדינה החורתת על דגלה את שוויון הזכויות, ונשים מחזיקות בה 43% מהמשרות הבכירות במגזר הציבורי. היא ידועה גם במדיניות רווחה נדיבה מאוד שמלווה את האזרח לאורך כל חייו. רק דנים מעטים מתלוננים על גובה המסים, בין השאר משום שבתמורה הם מקבלים מערכת בריאות משובחת שבה לכולם יש גישה חינם לבתי החולים. דרך המסים הם משלמים גם על בתי הספר והאוניברסיטאות, וסטודנטים מקבלים מענקים חודשיים במשך תקופה של עד שבע שנים. רבים בדנמרק בטוחים שאם יאבדו את עבודתם או יחלו – המדינה תעזור להם.

 

ג'פרי זקס מאוניברסיטת קולומביה, אחת מעורכות המחקר והדירוג, אמר היום כי רמת האושר של האזרחים חייבת להיות חלק מסדר היום של כל מדינה. "המדד הזה הוא מסר משמעותי עבור המדינה שלי, ארה"ב – מדינה שהיא עשירה מאוד, שהתעשרה עוד הרבה יותר ב-50 השנים האחרונות, אבל הפכה גם לשמחה פחות". לדבריו, אף שלא ניתן לקבוע במדויק מהן הסיבות להבדלים ברמת האושר במדינות השונות, כן אפשר להבין משהו עליהן. "המסר לארה"ב הוא ברור – כשחברה רק רודפת אחר כסף, אנחנו רודפים אחרי הדברים הלא נכונים", אמר. "המסגרת החברתית שלנו נשחקת, האמון החברתי מידרדר, האמון בממשלה פוחת".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

דו"ח האושר הזה החל להתפרסם בשנת 2012, והתוצאות של שנת 2016 מראות ששלוש מדינות במיוחד הצליחו לשמר את רמות האושר שבהן למרות זעזועים מבחוץ – אירלנד ואיסלנד שנפגעו מהמשבר הכלכלי העולמי ורעש האדמה ביפן ב-2011. היכולת שלהן לצלוח את המשברים, מעריכים מחברי הדו"ח, נובעת מרשת הביטחון החברתית ומהסולידריות. זקס ביקש להפנות זרקור מיוחד לקוסטה ריקה, שהגיעה למקום ה-14 – לפני מדינות רבות עשירות יותר, וציין כי מדובר בדוגמה לחברה שהיא בריאה ושמחה אם שהיא אינה כוח כלכלי גדול.

 

קארה כריסטנסן, פרופסור לדמוגרפיה ואפידמיולוגיה באוניברסיטה באודנסה, דנמרק, שם נולד הסופר האנס כריסטיאן אנדרסן,

אומרת שלא קשה מדי לספק את הדנים. "הם שמחים במה שיש להם. לדנים אין ציפיות גדולות לגבי מה שהם עושים או מה שקורה להם".

 

כריסטיאן ביורנסקוב, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת ארהוס, השוכנת בעיר השנייה בגודלה בדנמרק, מאמין שתחושת היציבות והביטחון משפיעה רבות על רמת האושר של הדנים. "הדנים בוטחים זה בזה. כשאנחנו יחד, אנחנו יכולים להצליח. יש להם גם אמונה גדולה שהם יכולים להחליט לאן יילכו החיים שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים