האם יש גלוטן ביין?
נראה שאופנת המזון הכי גדולה בשנת 2016 היא דיאטה ללא גלוטן. היום כבר אפשר למצוא גרסאות של מרבית סוגי המזון, כולל לחם, המיועדים לנמנעים מגלוטן, אך מה לגבי אלכוהול?
כשמתחילים דיאטה ללא גלוטן, חשוב לשקול לא רק את המזון, אלא גם את המשקאות שאתם צורכים. חלק מן המשקאות האלכוהוליים אסורים לשתייה, לנמנעים מגלוטן - כמו בירה או וויסקי, בעוד משקאות אחרים הם כמעט תמיד ללא גלוטן - כמו רום וטקילה.
אז באילו משקאות יש גלוטן ובאילו אין?
ממה עשויה בירה נטולת גלוטן?
חדשות רעות עבור חובבי הבירה: בירה עשויה עם כשות, שעורה ושאר מרכיבים שאינם נטולי גלוטן. עובדה זו חלה על כל סוגי הבירה, מבירה שחורה ועד למותגים הגדולים והמוכרים ביותר.
לא מוכנים לוותר על הבירה לחלוטין? מותגים רבים התחילו להפיק בירה שנוצרה במיוחד עבור אנשים הרגישים לגלוטן. בירות אלה, מן הסתם, עדיין מבושלות עם שעורה שמכילה גלוטן, אבל היצרנים מפיקים את המשקה בתהליך מיוחד המסיר את הגלוטן מהמוצר הסופי.
עדיין לא בטוחים שניתן לצרוך בירה ללא גלוטן? יצרני בירה מיוחדת זו חייבים להבטיח שבכל אצווה יהיו פחות מ-20 חלקי גלוטן למיליון, בטרם מותר להדביק על התווית את צמד המילים "ללא גלוטן". יצרני בירה אחרים משתמשים ברכיבים שאינם מכילים גלוטן, כמו סורגום, כוסמת או חומוס.
גדי דבירי, מומחה הבירה מהחנות "בירדי", מספר כי לאחרונה, כתוצאה מהמודעות הגוברת לצריכת מזונות ללא גלוטן, נכנסו לשוק הישראלי מספר בירות מיובאות, בהן רמת הגלוטן מותרת לצריכה לחולי הצליאק, ועדיין המשקה קרוב בטעמו למקור. אפילו בישראל החל ייצור מקומי של תחליפי בירה ללא גלוטן מגרעינים שאינם דגנים.
בירות ללא גלוטן שניתן כיום למצוא על המדף בארץ הן BrewDog וגבונד, אסטרייה דאורה, מונגוזו פרימיום פילזנר, והבירה של מבשלת מידן הישראלית, שעושה משקאות על בסיס לתת אלטרנטיבי – כוסמת, חומוס וסילאן כשר לפסח (אם כי על פי חוק הטוהר הגרמני, אסור לקרוא להן בירה).
התחלופה הטובה ביותר לבירה: סיידר אלכוהולי
כידוע, לא כולם אוהבים בירה, ואם אתם מחפשים משקה אלכוהולי ללא גלוטן - לכו על סיידר. כמעט כל משקאות הסיידר האלכוהולי הם ללא גלוטן, כי הם אינם מבושלים מחיטה, שעורה ושיפון, אלא מתפוחים.
בעוד תמיד חובה לבדוק היטב את הרכיבים המופיעים על התווית, צאו מהנחה שכמעט כל מותגי הסיידר נטולי גלוטן. מה אפשר למצוא בארץ? סומרסבי, סטרונגבאו, מאגנרס, סיידאפקט, סוואנה ובאסטרס.
משקאות אלכוהוליים נוספים ללא גלוטן
קיים ויכוח האם כהילים עתירי אלכוהול בטוחים לשתייה לאלו הסובלים מגלוטן. רוב המומחים מאמינים כי משקאות אלכוהוליים מזוקקים, אפילו אלה שנעשו עם דגנים המכילים גלוטן, הם בטוחים לשתייה, משום שהגלוטן מוסר במהלך הזיקוק. יחד עם זאת, הגוף של כל אחד מאיתנו מגיב באופן שונה.
רום, טקילה - נטולי גלוטן
בהתאם להסבר הגורס כי גלוטן מוסר במהלך תהליך הזיקוק, רוב המשקאות הכהילים המזוקקים נטולי גלוטן. מצד שני, איגוד הצליאק האמריקני מעדיף לשמור על בטיחות, וממליץ לשתות כהילים מחומרים שאינם מכילים גלוטן. וודקה (העשויה מתפוחי אדמה), רום וטקילה אינם עשויים מרכיבים המכילים גלוטן, ועל כן הם בטוחים לשתייה.
האם וודקה, וויסקי וברבן נטולי גלוטן?
רוב החוקרים בעולם אינם מקבלים וויסקי ובורבון כנטולי גלוטן (וכן וודקה העשויה מחיטה או שעורה), אם כי יש דיונים רבים על הנושא. חוקרים אחדים טוענים כי תהליך הזיקוק מטהר את המשקאות מגלוטן, ואחרים מציינים כי תהליך הזיקוק לא תמיד מתבצע כראוי, או שמרכיבים המכילים גלוטן מתווספים לאחר הזיקוק, ולכן המוצר הסופי עדיין מכיל יותר מ-20 חלקים למיליון של גלוטן.
קשה לענות באופן מדויק האם וויסקי, בורבון או וודקה העשויה מחיטה או שעורה נטולי גלוטן. צליאקים אחדים טוענים שחוו תגובות שליליות משתיית משקאות אלה, בעוד שאחרים מסוגלים לצרוך אותם ללא כל תגובה גופנית.
נמנעים מגלוטן? צפו באיילת הירשמן מכינה עוגת שוקולד ללא גלוטן:
ולשאלת השאלות - האם יין נטול גלוטן?
רוב היין בעולם נחשב לנטול גלוטן כיוון שהוא עשוי מענבים. עם זאת, ישנם כמה יינות יוצאים מן הכלל, משום שהיבטים מסוימים בתהליך הייצור יכולים להוסיף גלוטן למוצר הסופי.
תהליך ההתבגרות יכול להחדיר גלוטן ליין, אם היקב משתמש ברכיבים גלוטניים בתהליך הייצור. ייננים מסוימים משתמשים במשחת קמח או בחיטה כדי לאטום חביות עץ אלון, המסייעות לבגר את היין. בכמעט כל המקרים, היין הסופי יכיל פחות מ-20 חלקים למיליון של גלוטן, אולם אנשים הסובלים ממחלת הצליאק או רגישות גבוהה לגלוטן עשויים להיתקל בתגובה פיזיולוגית.
ביינות אחרים נרשמו מקרים בהם ייננים מוסיפים רכיבים כמו צבע או תבלין, בעיקר יינות קינוח, וגם אלו עשויים להכיל גלוטן.