הביטחוניסטים נפרדים מדגן: "מנהיג שהולכים אחריו"
רם בן ברק הגדיר את דגן "אדם שידע לטפח אנשים ולדבר איתם", אפרים הלוי סיפר כי מי שהחליף אותו בתפקיד ראש המוסד "עבר טיפולים קשים אבל מעולם לא דיבר על המחלה", הרמטכ"ל גדי איזנקוט: "דגן גיבור ישראל"
"מאיר עבר טיפולים קשים ולא ויתר על חייו עד הרגע האחרון". כך אמר הבוקר (ה') ראש המוסד לשעבר, אפרים הלוי, בעקבות מותו של מאיר דגן. הלוי היה זה שהוחלף בשנת 2002 על ידי דגן בתפקיד ראש המוסד.
דגן בן ה-71 הלך לעולמו אחרי מאבק ארוך במחלת הסרטן. לפני כמה שנים עבר השתלת כבר בבלרוס, שהאריכה את חייו. "פגשתי את מאיר לאחרונה בכל מיני מפגשים עם חברים והוא גילה עניין עצום בעבודת המוסד, גם אחרי שפרש. הוא שמח מאוד על הישגים של אחריו בתפקיד והתגאה מאוד במוסד ובהישגיו וראה בעבודת הארגון נדבך חיוני ומרכזי", אמר הלוי. "הוא לא דיבר על מצבו הרפואי אבל ראו והיה ברור שמצבו לא טוב והוא נלחם בגבורה במחלה. הוא האריך את חייו מעבר למה שהרופאים נתנו לו".
הלוי הגדיר את דגן כסוג האנשים שמהווים נדבך חשוב בכל מדינה. "אזכור אותו כאיש עם המון הומור, אזכור אותו כאחד האנשים שתרמו למדינה תרומה איכותית שתמיד השתמרה. הוא תמיד בלט בכל מה שעשה וביצע דברים נועזים ומעבר לקווי האופק", ספד לו. "אני חושב שאנשים כמוהו הם מהסוג שמבטיחים את קיומה של מדינת ישראל".
רם בן ברק, אחד מבכירי המוסד, נפגש עם דגן בבית החולים לפני שבוע. "מצד אחד זה היה צפוי, מצד שני מאוד קשה לי לחשוב שאי-אפשר להרים טלפון אליו ולהתייעץ איתו ולחשוב שאי-אפשר לשבת איתו ולדבר איתו על כל מיני נושאים שונים. הלך לעולמו מישהו שקרוב אליי, אז יש תקופה קודם צריך להפנים את זה, וזה לא משהו שקורה בדקה".
בן ברק סיפר שעבורו דגן היה קודם כול מפקד ואחר כך חבר, אבל בעיקר יזכור אותו כמנהיג. "הוא היה מפקד יוצא מן הכלל, מפקד שנותן לך להיות חבר שלו וזה דבר נדיר. למרות הפרשי הגילים בינינו עדיין הצלחנו בחברות", סיפר. "מאיר היה אישיות, גם מבחינת הראייה שלו, איך הוא רואה את הדברים אסטרטגית וגם מבחינת איך הוא יודע לטפח אנשים ולדבר איתם, ולייצר איתם יחסי קרבה. הוא היה בן אדם שהולכים אחריו. הוא היה מנהיג שהולכים אחריו. אם הוא לא היה צריך להתמודד עם המחלה הנוראית הזאת הוא היה היום במקום אחר וגם אנחנו היינו במקום אחר וזה הכי חבל".
סימה שיין, לשעבר בכירה במוסד, אמרה: "דגן היה שילוב יוצא דופן של אדם אמיץ מבצעית ואמיץ מדינית. אדם שמכיר את האזור מצוין, מכיר את העולם הערבי, אהבה גדולה להיסטוריה ולקריאת ספרי היסטוריה. אדם מגוון – לא חד-ממדי. הוא צייר יפה מאוד. איש מבצעים אמיץ ובעל תושייה, שמבין את המשמעויות המדיניות של הפעולות שלו. מכיוון שלמרבית הפעולות יש משמעויות מדיניות, זה הדבר שהרשים אותי וחשבתי שהוא מיוחד במינו. ההבנה של מה מחיר הטעות".
הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט ספד לדגן: "מדינת ישראל איבדה היום אדם ומפקד שחייו שזורים בדברי הימים שלה. לוחם אמיץ, גיבור ישראל שפועלו הגלוי והנסתר היה לעשייה מתמשכת למען ביטחון המדינה ושגשוגה. חבר ועמית לנשק שדמותו תחסר לנו מאוד. מפקדי צה"ל וחייליו בסדיר ובמילואים מוקירים את זכרו של מאיר ומשתתפים בצער המשפחה".
מפכ"ל המשטרה, רנ"צ רוני אלשיך, אמר כי הוא נחשף לצד המבצעי של דגן בעת שירותו בשב"כ, וזכה להכיר גם את צדדיו האנושיים. "משטרת ישראל כולה תרכין ראש היום עם מותו של עמית שהוביל באומץ ובעוז מבצעים רבים למען עם ישראל. אנו חבים לו הרבה יותר ממה שניתן להגיד בפומבי. תרומתו לביטחון המדינה לא תסולא בפז ומהווה דוגמה ומופת לעשייה ציבורית ואחריות לאומית", אמר המפכ"ל.
ראש השב"כ לשעבר, ח"כ יעקב פרי, אמר כי דגן היה "מעמודי התווך של מערכת הביטחון, צה"ל וקהילת המודיעין.
איש חד, חריף, אמיץ ויצירתי. את מאיר אפיינו חוסר השגרתיות, מקוריות המחשבה ואומץ הלב הייחודי. תכונות אלו באו לידי ביטוי במגוון הרב של התפקידים השונים שהוא מילא במהלך שירותו בצבא ובמוסד".
ח"כ עמר בר-לב הכיר את דגן כ"אדם שפעל תמיד מחוץ לקופסה תוך הפגנת יצירתיות ואומץ לב, הנותן פומבי לדעותיו באופן שאינו מובן מאליו. גם בשנים לאחר מכן פעל מאיר בנחישות למימוש ערכיו כשם שלחם עבורם בחדרי חדרים. מאיר היה לוחם ומפקד, נועז וציוני, אשר רדף שלום כל ימי חייו".