הסטודנטים שנותנים לאוניברסיטה שיעור באזרחות
האוניברסיטה הירדנית בעמאן העלתה דרסטית את שכר הלימוד, והסטודנטים הגיבו בשביתת שבת. המחאה נמשכת יותר משבועיים והמלכה ראניה התבקשה להתערב: "אימהות מוכרות תכשיטים בשביל שילדיהן ילמדו"
זה יותר משבועיים שהסטודנטים באוניברסיטה הירדנית שבעמאן מקיימים שביתת שבת במחאה על החלטת האוניברסיטה להעלות את שכר הלימוד במוסד. לא מדובר בהעלאה קטנה אלא בשיעור של 30 עד 100 אחוזים בתוכנית לימודים אחת וב-100 עד 210 אחוזים בתוכנית לימודים אחרת. לטענת הסטודנטים המוחים נגרם להם עוול גדול, בייחוד לעניים שבהם.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
רשת אל-ג'זירה הקטארית פרסמה כתבה על סיפור המחאה בירדן שבה נטען שהחלטת האוניברסיטה בעמאן פוגעת ב-37 אחוזים מתוך 40 אלף הסטודנטים שלומדים במוסד האקדמי. "הכניסות לאוניברסיטה הפכו למעין מחנה צבאי אחרי שנמנע מהמפגינים להגיע לכניסות", אמר כתב רשת אל-ג'זירה בירדן, תאמר א-סמאדי. "אני עובד בשתי עבודות ולומד בתוכנית הלימודים המקבילים. גם אח שלי באותו מצב. במצב הנוכחי לא נוכל להשלים את הלימודים", אמר אחד הסטודנטים.
אתמול (יום ד') נרשמה פריצת דרך מסוימת כשחבר הנאמנים של האוניברסיטה הסכים להוריד בחמישים אחוזים משיעור ההעלאה בשכר הלימוד בכל אחת משתי התוכניות, אולם ארגוני הסטודנטים שעומדים מאחורי שביתת השבת דורשים לבטל לגמרי את ההעלאה, וממשיכים לפי שעה בשביתת השבת שהחלה ב-28 בפברואר.
השביתה הארוכה בתולדות האוניברסיטאות?
"אנחנו מעריכים את ההיענות שראינו לדרישות שלנו, אבל זה לא מספיק לנוכח גודל הציפיות מצד הסטודנטים ששובתים שבת", נמסר במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר שערכו ארגוני הסטודנטים. בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" הגדירו את שביתת השבת בעמאן "הארוכה ביותר בתולדות האוניברסיטאות בירדן". במהלך מחאת הסטודנטים הונפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "האוניברסיטאות גם לעניים" ו"האוניברסטאות אינן חברות".
אחד הגורמים הפעילים ביותר במחאת הסטודנטים הוא הקמפיין הלאומי למען זכויות הסטודנטים שמכונה "שחטתם אותנו". קמפיין זה, שפועל מאז 2007, שם לו למטרה לפעול נגד דמי הלימוד הגבוהים. בקמפיין הזהירו את הנהלת האוניברסיטה מפני ניסיונות לפזר את שביתת השבת בכוח, ומסרו שהאחריות כולה תהיה עליה אם תהיה פגיעה במפגינים.
"רוצים להגן על הדורות הבאים"
גם הרשתות החברתיות התגייסו למחאה נגד העלאת שכר הלימוד, וההאשטאג הפופולרי בנושא הוא "שביתת השבת הלא-מוגבלת", שבו מביעים הגולשים הזדהות עם המוחים. "אנו מקווים לראות שהוד מעלתה תביע את עמדתה ביחס למה שמתרחש משום שיש אימהות שמוכרות את התכשיטים שלהן בשביל שהילדים שלהן ילמדו", כתב גולש ירדני, שמתגורר כנראה בסעודיה, למלכה ראניה בחשבון הטוויטר שלה. גולש מכוויית כתב: "שביתת השבת הלא-מוגבלת היא אמצעי להגן על הדורות הבאים ממעמדות באוניברסיטאות ומאריסטוקרטיית החינוך". אזרחית ירדנית אמרה בראיון לערוץ טלוויזיה מקומי: "זו סוגיה גורלית ובסיסית כדי לבנות מדינה. בלי חינוך אתם תומכים בקיצוניות ובבורות".
לצד התמיכה הגדולה שמחאת הסטודנטים זוכה לה, יש גם כאלה שלא רואים אותה בעין יפה, בעיקר בקרב חוגים המקורבים לנשיאות האוניברסיטה. ד"ר אחליף א-טראוונה תקף את המוחים על כך שנסוגו מההבנות שהושגו בעבר בין הצדדים וטען שגורמים חיצוניים בעלי אופי פוליטי בירדן משפיעים על החלטותיהם. "ההחלטה (להעלות את שכר הלימוד) לא נוגעת ליותר מעשרה אחוזים מהסטודנטים של האוניברסיטה", אמר איש האקדמיה הירדני. "לכן אני תוהה מה עומד מאחורי העיתוי של שביתת השבת שהחלה במחאה על החלטה שהתחילו ליישם כבר בשנת הלימודים הקודמת".
שכר הלימוד של סטודנט באוניברסיטה הירדנית בעמאן עומד על 2,400 דינר ירדני (3,391 דולר). מתוך סכום זה משלם הסטודנט 1,128 דינר ירדני. את יתר מכסה האוניברסיטה. ההעלאה בשכר הלימוד נוגעת לסכום שאמור הסטודנט לשלם.
התחילו בכמה עשרות ועברו לאלפי מפגינים
גורמים בירדן אמרו ל-ynet כי המחאה פרצה דווקא בתקופה האחרונה מכיוון שמדובר בתחילת סמסטר ב' באוניברסיטה, הזמן שבו צריכים הסטודנטים להתחיל לשלם את שכר הלימוד שלהם. לדבריהם, המצב באוניברסיטאות אחרות בממלכה לא טוב יותר בנוגע לסוגיית שכר הלימוד.
ארגוני הסטודנטים המוחים טוענים כי אם בהתחלה השתתפו בשביתת השבת כמה עשרות סטודנטים, הרי שכיום משתתפים בהם כמה אלפים.
ככל הנראה, משבר הסטודנטים יסתיים בטווח הנראה לעין, אך הקולות שעולים ממנו מעידים על התסכול הגדול בירדן, בעיקר בקרב הדור הצעיר, מהמצב הכלכלי הקשה שחווה הממלכה ההאשמית על רקע ההתפתחויות האזוריות ובעיקרן המלחמה בסוריה שמשפיעה רבות על הירדנים.