התרסקות: כוכבי ה-NBA שנכשלו בישראל
כולם מצפים מנייט רובינסון שיחזיר לחיים את הפועל ת"א, אבל כושרו הנוכחי מעלה לא מעט שאלות. נוכח החתמתו של הרכז הקופצני הכנו רשימה של הכדורסלנים המבטיחים ביותר שהגיעו לארץ הקודש מהליגה הטובה בעולם ונפלו בגדול
אבל היו אלה דווקא השמות הגדולים שנתקעו ב"חומה" הישראלית, שבו על עקבותיהם והשאירו את הגבות שלנו מורמות עוד בטרם הספקנו לעכל את הגעתם. לרגל הגעתו של רובינסון להפועל תל אביב, הכנו רשימה של הכוכבים הגדולים שאיכזבו בענק בארץ הקודש.
טום צ'יימברס (מכבי ת"א, 95/96)
השחקן המפורסם ביותר שהגיע לכאן. הבחירה ה-8 בדראפט 1981 היה כל מה שציפו ממנו ב-NBA ויותר מזה. לראייה, מי שמבקר באולמה הביתי של פיניקס סאנס עדיין יכול לראות את החולצה מספר 24 שלו מתנוססת לה אי שם למעלה בתקרה.
הקריירה של צ'יימברס התפרשה לאורך 16 עונות נהדרות עם ממוצעים של 18 נקודות, 6 ריבאונדים ו-2 אסיסטים, להם הוסיף ארבע הופעות באולסטאר (כולל תואר MVP אחד במשחק הכוכבים).
צ'יימברס היה מספר ארבע קלאסי בגובה 2.08 מ', שחקן עם יכולת לכדרר ולתפור זריקות מחצי מרחק, אתלטי בצורה יוצאת דופן. מי שלא מאמין, יכול לצלול למעמקי היוטיוב שם הוא עדיין מקפץ סמוך לקו העונשין, מטביע את נשמתו של מארק ג'קסון עם חצי ראש מעל הטבעת, וכל זאת שלוש שנים לפני שווסלי סנייפס טען ש"גברים לבנים לא יכולים".
איך היה בארץ? לא טוב, או יותר נכון בינוני למדי, צ'יימברס, שהגיע לפה בגיל 36, היה כבד בהרבה מההוא בקליפים המדהימים ביוטיוב. אף על פי ממוצעים סבירים של כמעט 18 נק' למשחק בליגת העל, ביורוליג (אז גביע אירופה לאלופות) בעיקר זוכרים ממנו את הערב הבלתי נשכח מול ברצלונה בו הוא הצליח לספק 0 מ-14 מהשדה! הוא רצה להמשיך עוד עונה, מכבי לא ממש הייתה בעניין.
סדריק סבאלוס (הפועל ת"א, 02/03)
בדצמבר 2002 נפל דבר בישראל. הפועל ת"א (ולא מכבי) שמה ידה על אחד השחקנים הגדולים ולבטח המוכרים ביותר שאי פעם נחתו כאן. קריירת ה-NBA של סבאלוס בן ה-33 (2.01), כללה בין השאר הגעה לגמר (גם עם פיניקס), הופעה באולסטאר, הטבעה בלתי נשכחת עם עיניים מכוסות בתחרות ההטבעות ב-1992(מישהו אמר רובינסון?), כשהשיא הגיע במדי הלייקרס (21 נקודות וכ-7 ריבאונדים למשחק בעונת 94/95).
סבאלוס היה אמור על פי הצהרתו שלו לגרום להפועל "לעבור את מכבי". זה לא קרה. נס לא היה פה? סבאלוס הספיק לשחק שני משחקים בלבד (!) במדי האדומים, לפני שהחבורה באוסישקין הבינה שהוא 20 קילו מעבר לשיא.
ג'יי.ג'יי היקסון (בני השרון, 2011)
ביולי 2011 החליטו שוב שחקני ה-NBA שנשבר להם מחלוקת הרווחים הלא-צודקת בינם לבין הבעלים והשביתו את הליגה בפעם הרביעית. בני השרון, כמו קבוצה אירופית טובה, אצה על ההזדמנות והחתימה את אחד הקפיצים היותר בולטים מעבר לים, הלא הוא היקסון. הפורוורד (2.06, אז בן 23), שנתפס בזמנו ככוח עולה בליגה, סיים את עונתו השלישית עם ממוצעים מצוינים של 13.8 נק' ו-8.7 וליווה את החתמתו עם ההצהרה הגנרית של זרים שבאים לפה לחצי דקה "אני רוצה לעזור לקבוצה להילחם על אליפות".
איך זה הסתיים? איך נשמעת בכורה של 20 נקודות (8 מ-12 מהשדה), 8 ריבאונדים ו-5 אסיסטים, טוב, לא? אולי לא כל כך כשהקבוצה שלך חוטפת 39 הפרש מהפועל חולון. היקסון חשב אותו דבר, הבין שאליפות לא תהיה כאן, והחליט שזו גם תהיה הפעם האחרונה שייתפסו אותו מזיע בארץ כנען. השביתה נגמרה, היקסון חזר ל-NBA, ולמען האמת גם הקריירה שלו לא ממש המריאה.
ג'ורדן פרמאר (מכבי ת"א, 2011/12 ,2015/16)
אותה שביתה שהנחיתה את היקסון כאן, הביאה גם את "הכדורסלן היהודי הטוב בעולם", הלא הוא ג'ורדן פרמאר. הגארד בן ה-25 שכנראה כיכב לא פעם בחלומותיו של שמעון מזרחי ודייויד פדרמן עוד בטרם הגיע לכאן, הספיק לככב עוד לפני כן לצידו של קובי בראיינט בקו האחורי של הלייקרס. אותם לייקרס שהצליחו לזכות בשתי טבעות והופיעו בגמר נוסף בין 2007 ל-2010.
ובמדינת היהודים? אז ככה, את הקדנציה הראשונה סיים פרמאר עם סיום השביתה אחרי שבעה משחקים מעולים בהם תרם 14.1 נקודות, 4 אסיסטים ו-4.7 ריבאונדים, כשהוא מותיר אחריו אלפי אוהדי מכבי שבורים. לאחר מכן הקריירה של פרמאר לא ממש נסקה, ולתדהמת אנשי משרד הפנים את הקדנציה השנייה שלו באירופה הוא דווקא העדיף לבלות בטורקיה. עם החזרה שלו לישראל ב-2015/16 חזרו התקוות שבא לציון גואל, אך העונה הנוכחית של מכבי בכלל, ופרמאר בפרט, כמו שכולנו יודעים, היא כבר חומר לוועדות חקירה.
קרלוס ארויו (מכבי ת"א, 2008/09)
בעונה שאחרי הכישלון המשולש של הצהובים (ההפסדים בגמר היורוליג, האליפות והגביע), החליטו קברניטי הצהובים לפתוח ארנקים כדי למנוע הישנות אירועים. התוצאה הייתה הנחתת קרלוס ארויו, אז רכז לגיטימי בליגה הטובה בעולם וגיבור לאומי בפורטו-ריקו, שהשתכר באותה העונה כ-2.5 מיליון דולר, סכום שעדיין מהווה שיא ישראלי.
בניגוד לקודמים ברשימה שהגיעו עקב אילוצי גיל או שביתה, ארויו בן ה-29 נחת כאן באמצע הקריירה מתוך מחשבה שמכבי צריכה לחזור לקדמת הבמה האירופית.
מזרח תיכון חדש? האמת? ארויו היה מעולה עם 15.6 נקודות, 6.2 אסיסטים ו-3.7 בליגה, ו-14.6, 4.1 ו-2.6 בהתאמה ביורוליג. אז מה השתבש? הפורטו-ריקני התקשה להתמודד עם הציפיות ממנו, ואף התעמת עם פיני גרשון והמנהל גור שלף. האליפות אמנם חזרה הביתה, אבל באירופה מכבי שוב נתקעה בטופ 16. ארויו היה במובן מסוים קורבן של צורת המשחק שלו, ההצלחה הפנומנלית של מכבי בשנים שקדמו לו והמשכורת המופרזת שקיבל.