התמונה של מארק צוקרברג שהכעיסה את העולם
מייסד פייסבוק רץ ללא מסכה באחת הערים המזוהמות בעולם, במקום שבו הרג המשטר הקומוניסטי יותר מ-1,000 מפגינים לפני 26 שנים ובנוסף על כך פרסם את התמונה במדינה שחוסמת את האתר שלו
תמונה שפרסם מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, כשהוא רץ בכיכר טיאננמן בבייג'ינג, עוררה זעם רב ברשות החברות בסין וברחבי העולם. בין היתר כעסו הגולשים על כך שצוקרברג רץ ללא מסכה על פניו באחת הערים המזוהמות ביותר בעולם. בנוסף, הוא רץ במקום שבו נהרגו למעלה מ-1,000 אזרחים סינים בהפגנה נגד המשטר באפריל 1989 וגם הוא העלה תמונה בדף הפייסבוק בזמן שהוא נמצא במדינה שחוסמת רשתות חברתיות – אחת מהן היא פייסבוק.
צוקרברג הגיע לסין, שם הוא מרבה לבקר לאחרונה, כדי להשתתף בוועידה כלכלית הנערכת בסוף השבוע. בזמנו הפנוי הוא רץ סמוך לכניסה לעיר האסורה יחד עם חמישה רצים נוספים. הוא פרסם היום (ו') את התמונה בדף הפייסבוק שלו. הוא הודה בפוסט, שצבר למעלה מ-200 אלף לייקים, לרצים שרצו איתו – גם במקומות אחרים בעולם.
בזמן שהתמונה צולמה זיהום האוויר היה גבוה יותר מהרמה המסוכנת והתושבים בבייג'ינג נקראו שלא לבצע פעילות גופנית מחוץ לבית. גולשים הביעו תמיהה על כך שהמיליארדר האמריקני הצעיר רץ ללא מסכה על פניו ובכמה מקומות נכתב כי הוא "שואב לתוכו את הערפיח".
צוקרברג גם נראה מחייך כשהוא רץ ביום שבו גם השגרירות האמריקנית הוציאה אזהרה שלא לעשות פעילות גופנית בגלל הזיהום. אגב, גם הרצים שליוו את מייסד פייסבוק היו ללא מסכה על פיהם. כמו כן, ברקע של התמונה נראית בבירור תמונתו של מאו צ'ה דונג, מקים הרפובליקה הסינית הקומוניסטית.
אבל זה לא הכל. גולשים הביעו תמיהה על כך שצוקרברג הצליח לעלות את הפוסט או שמישהו אחר העלה את הפוסט במקומו – בתמונה המתעדת את המדינה המטילה הגבלות קשות על הרשתות החברתיות במערב וגם אוסרת את השימוש בהן. אחת הרשתות היא כמובן פייסבוק.
אחד הגולשים שאל את צוקרברג איך הוא הצליח לפרסם את התמונה במדינה שחוסמת את האתר שהקים?
אולי הזעם הגדול ביותר על צוקרברג היה כיוון שרץ בכיכר טיאננמן, המקום שהפך לסמל עבור מתנגדי המשטרה הקומוניסטי.
במהומות בכיכר טיאננמן נהרגו ב-3-4 ביוני 1989 יותר מ-1,000 בני אדם לפי הערכות.
חיילים דיכאו אז באלימות קשה סטודנטים שהפגינו בדרכי שלום במשך חודשים בדרישה לרפורמה פוליטית ולחופש ביטוי רחב יותר. מאז אותם אירועים פעלה סין נמרצות כדי להשכיח מהזיכרון הציבורי את טבח טיאננמן. היא צנזרה כל אזכור שלו ברשתות החברתיות ועצרה עשרות פעילים, עורכי דין, אמנים ואנשים אחרים בשבועות האחרונים. צוקרברג, כמובן, לא הזכיר את אותם אירועים בפוסט שלו.