הסכם היסטורי: פליטים יוחזרו מיוון לטורקיה
האיחוד האירופי וטורקיה הגיעו להסכם, אחרי מגעים של חודשים: על כל סורי שיוחזר מיוון, תקלוט אירופה פליט שנמצא בטורקיה - אך רק עד 72 אלף מהגרים. בתמורה טורקיה תתקבל לאיחוד?
הסכם היסטורי בין טורקיה לאיחוד האירופי, שינסה לשים סוף למשבר המהגרים המאיים על שלמותה של אירופה: ראשי מדינות באיחוד בישרו אתמול (יום ו') כי אחרי מגעים ארוכים הגיעו הצדדים להסכם, שהשורה התחתונה בו היא שפליטים שיגיעו לאיי יוון מטורקיה מיום ראשון הקרוב, יושבו בחזרה לטורקיה.
נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק וראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו גישרו על הפערים בשיחות שניהלו אתמול בבוקר - ושעות לאחר מכן ההסכם אושר. לפי ההסכם, כל הפליטים והמהגרים שיגיעו ליוון מיום ראשון הקרוב יוחזרו לטורקיה. מדינתו של רג'פ טאיפ ארדואן ויתרה בכך על דרישה מרכזית שלה. בתמורה היא תנסה לדחוף לפתיחת שיחות מחודשות על הצטרפותה לאיחוד האירופי. קפריסין כבר הודיעה שתחסום כל ניסיון שכזה.
האיחוד הסכים גם להאיץ גם את ההעברה של 3 מיליארד אירו שאמורים לסייע לפליטים הסורים בטורקיה, ועל פרויקטים חדשים צפויים הצדדים להסכים בשבוע הבא. טורקיה הודיעה כי היחס לכל המהגרים שיוחזרו לשטחה יהיה בהתאם לחוק הבינלאומי, והבטיחה כי הם יוחזרו למדינות שמהן נמלטו. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מתח מוקדם יותר ביקורת על הרקורד "המביש" של אירופה בנוגע למהגרים.
ב"גרדיאן" נכתב כי עסקת ה"אחד תמורת אחד" מעוררת המחלוקת נותרה על כנה - תמורת כל פליט סורי אחד שהאיחוד האירופי ישלח בחזרה מיוון לטורקיה, סורי אחד שנמצא בטורקיה יקבל בית חדש באירופה. אבל מספר הסורים שיוכלו להגשים את החלום ולהגיע ליבשת הוגבל ל-72 אלף, נמוך בהרבה מ-108 אלף בשנה - הסך שעליו המליצו סוכנויות הסיוע הבינלאומיות.
מאז שהאיחוד האירופי הסכים לפני כמה חודשים לשכן בשטחו 160 אלף מהגרים שהגיעו ליוון ואיטליה, כמעט לא קרה דבר - רק 937 פליטים מצאו בית חדש. בינתיים, כ-45 אלף פליטים תקועים ביוון, ומתוכם 14 אלף שחיים בתת-תנאים בגבול יוון-מקדוניה, ומנועים להמשיך צפונה.