אמריקני ערק מדאעש: "קיבלתי החלטה רעה"
למוחמד ג'מאל כוויס לקח שבועות להגיע מארה"ב למוסול בעיראק. לקח לו פחות מחודשיים להבין שהוא עשה טעות. השבוע הסגיר עצמו לכוחות הכורדיים. האמריקנים רוצים לחקור אותו: "מכרה זהב מודיעיני"
לוחם אמריקני של דאעש שהסגיר את עצמו השבוע לכוחות הכורדיים בצפון עיראק אמר על הצטרפותו לארגון הג'יהאדיסטי: "קיבלתי החלטה רעה". בראיון לתחנת טלוויזיה כורדית בעיראק ששודר בחמישי בערב פירט מוחמד ג'מאל כוויס, בן 26 מווירג'יניה, את המסע שארך שבועות: מארה"ב ללונדון, אמסטרדם, טורקיה, סוריה ולבסוף לעיר מוסול בעיראק בסיוע צעירה שפגש בדרך.
כשהגיע למוסול הוא עבר לגור בבית שבו עשרות לוחמים זרים של המדינה האיסלאמית. כוויס סיפר שפגש בטורקיה צעירה עיראקית עם קשרים לארגון, והיא סידרה את נסיעתו לסוריה ואז סייעה לו לחצות את הגבול לעיראק. למוסול השניים הגיעו ב-16 בינואר. אז החל כוויס בלימודים אסלאמיים אינטנסיביים שנמשכו יותר מחודש, החליט שזה לא בשבילו ושכדאי לנסות לברוח.
"לא הסכמתי עם האידיאולוגיה שלהם", הוא מסביר את החלטתו לברוח שבועות ספורים אחרי שהגיע. "התנאים מאוד נוקשים ואסור לעשן שם. יש הרבה לוחמים זרים שמסתובבים עם נשק, ורבים מהם מגיעים ממרכז ודרום אסיה. קיבלתי החלטה רעה ללכת עם הבחורה למוסול". כוויס אמר שחבר סייע לו לברוח ממוסול לעיר הסמוכה תל-אפאר. משם צעד לעבר הכוחות הכורדיים. "רציתי להגיע לצד הכורדי, בגלל שאני יודע שהם מסתדרים טוב עם האמריקנים".
"לא חשבתי בהגיון", אמר כוויס בראיון. "המסר שלי לאמריקנים הוא שהחיים במוסול באמת, באמת רעים". הוא הוסיף שאינו מאמין שדאעש מייצג כהלכה את האיסלאם. מוחמד נכנע ביום שני בחזית העיירה סינג'אר, שאותה כבש מחדש הצבא העיראקי מדאעש בסוף השנה שעברה. מאז איבד דאעש שטחים גדולים שהיו בשליטתו בעיראק וגם בסוריה. כוויס מוחזק כרגע בידי הכוחות הכורדיים שמתחקרים אותו. "זה הוא, אני לא מאמין", אישר דודו כמאל את זהותו בראיון ל-NBC. "אני לא מאמין. הוא בכלל לא מדבר ערבית. דאעש? אני לא מאמין".
למרות שעריקות כמו של כוויס נדירות הלוחמים הכורדים שנלחמים בדאעש בסוריה סיפרו שהם הבחינו בעלייה במספר הג'יהאדיסטים שנכנעים בעקבות ההפסדים האחרונים בשדה הקרב. לאור העובדה שהארגון ממשיך לאבד שטחים צופים גורמים אמריקנים שיהיו עריקות נוספות.
גורמים אמריקנים משתוקקים לתחקר את כוויס, ככל הנראה האמריקני הראשון שהצטרף לדאעש שנכנע בשדה הקרב. "הוא מכרה זהב מודיעיני", אמר שיימוס יוז, לשעבר חבר במרכז הלאומי ללוחמה בטרור. "הוא יכול לספק מידע על המבנה הפיקודי של דאעש: למי הוא מדווח? איך השגרה היומיומית שלו נראית? והדבר החשוב ביותר - איך הוא הגיע לשם?".
גם הפרשן האמריקני סת ג'ונס אמר שמכוויס אפשר ללמוד הרבה מהדרך שבה פועל הארגון. "הוא לא היה בכיר בדאעש אבל הוא לפחות השתמש ברשת שלהם כדי להצטרף לארגון", אומר ג'ונס. "אז הוא יודע
כמה דברים על הדרך להגיע לעיראק ולסוריה ועל הגורמים המרכזיים שאיתם היה בקשר בדרך לשם".
ג'ונס אמר שהמידע שיש לכוויס בעל ערך מכיוון "שזה מישהו שהיה במחנה אימונים ועבר שטיפת מוח". לדברי הפרשן, "מה שאנחנו רואים עכשיו זה שהעריקה שלו מראה שהחיים בערים כמו מוסול לא טובים כמו שהם מוכרים".
האו"ם מעריך שכ-30,000 לוחמים זרים ממאה מדינות פעילים בדאעש, אל-קאעידה וארגוני טרור אחרים. לפי הערכה קודמת של המרכז הבינלאומי לחקר ההקצנה, בדאעש 3,300 לוחמים מארצות מערב אירופה וכמאה אמריקנים.