הישראלים נקלעו למשולש הדמים בטורקיה
מלחמת האזרחים בסוריה ממשיכה לזלוג לשכנה מצפון, והפעם התיירים שילמו מחיר: הטורקים, הכורדים ודאעש נלחמים אלה באלה לא רק בגבולות, אלא גם ברחובות. לא סביר שלמחבל היה מידע מוקדם על ישראלים באיסטיקלאל, אבל בהחלט ייתכן ששמע את העברית המוכרת לו ושינה את תוכניותיו
השלטונות הטורקיים טוענים שהמחבל התפוצץ במקום שלא תוכנן מלכתחילה משום שנתקל בשוטרים שהסתובבו ברחוב. בישראל מודעים לכך שאכן היה תגבור של כוחות הביטחון, בעיקר של המשטרה ברחוב איסטיקלאל שהוא מתחם קניות הומה אדם ותיירים, אבל ככל הידוע בין הנפגעים אין שוטרים או אנשי ביטחון טורקים אחרים, כך שככל הנראה לא התקלות איתם גרמה לו לפוצץ את עצמו.
אי אפשר לשלול את ההערכה שהמחבל לא התכוון לפגע בקבוצת הישראלים, מאחר שלא היה לו מידע הימצאם ברחוב באותה שעה. אולם יתכן שהוא ראה קבוצה גדולה של תיירים והחליט להתפוצץ לידה. התמונה של חברי הקבוצה שצולמה דקות ספורות לפני הפיצוץ מעידה שהם הסתובבו יחדיו, צוהלים ושמחים, ואולי אף קראו זה לעברו של זה בעברית, ויתכן שהמחבל שמע אותם.
המחבל שלו מייחסים השלטונות הטורקיים את הפיגוע, סאבאז ילדיז, הוא בן העיר אדנה בדרום טורקיה. מדובר באתר נופש שתיירים ישראלים פקדו ועדיין פוקדים באלפיהם. בחנויות תלויים שלטים בעברית וגם המוכרים מדברים עברית, כך שלא יהיה זה מופרך להעריך שיתכן כי המחבל ראה בתיירים הישראלים מטרה מזדמנת ראויה למוסלמי פנאט.
צריך להדגיש: זו רק הערכה על סמך ניתוח העובדות הידועות כרגע. המסקנה המתבקשת היא שישראלים צריכים לשים לב לאזהרות המסע שמפרסם המטה למלחמה בטרור, ולא להתייחס אליהן בביטול כפי שאנחנו נוהגים גם באזהרות המסע לסיני ולמקומות אחרים בעולם. אזהרות אלה מבוססות על הערכת מידת המסוכנות של אותה מדינה ולעיתים על התרעות ממשיות. טורקיה היא היום מדינה שהטרור משתולל בה. אפשר לומר שהמלחמה בסוריה זולגת לתוך שטח טורקיה כפי שהמלחמה בין הרוב הסוני למיעוט הכורדי בטורקיה זולגת אל שטח סוריה.
טורקיה נגד דאעש נגד הכורדים
השלטונות הטורקיים עדיין לא בטוחים במאה אחוז שילדיז, המוכר כפעיל דאעש, הוא אכן המפגע. בשעת כתיבת דברים אלה מחכים לתוצאת בדיקת DNA שנלקחה מאביו באדנה להשוואה בינה לבין דגימות שנלקחו מגוויית המחבל. אולם אם יתברר סופית שהפיגוע בוצע על ידי קבוצה בשליחות דאעש, זה לא צריך להפתיע. מאז יולי 2015 בוצעו בטורקיה חמישה פיגועי התאבדות גדולים. שלושה מהם על ידי פעילי דאעש. השניים האחרים בוצעו בידי פעילים של המחתרת הכורדית PKK או של פלג הפועל בשמה.
אבל התמונה לא תהיה שלמה אם לא נציין שבטורקיה פועלים לפחות ארבע קבוצות טרור גדולות שמבצעות פיגועים במקומות הומי אדם בערים הראשיות בטורקיה במטרה להבריח תיירים, לחבל בכלכלה הטורקית, לחבל ביוקרת שלטונו של ארדואן ומטרתם הסופית היא להביא לנפילתו.
המלחמה בין ה-PKK לבין השלטונות בטורקיה נמשכת כבר עשרות שנים וגבתה 40 אלף קורבנות אדם. אולם כתוצאה מהמלחמה בסוריה הלך ונוצר אזור כורדי אוטונומי בצפון המדינה לאורך הגבול עם טורקיה. ממשלתו של ארדואן רואה בהקמת האזור הזה איום ישיר על טורקיה, אסטרטגי וטקטי. אסטרטגי - מפני שכ-15 מיליוני הכורדים שמהווים בטורקיה את המיעוט הלאומי הגדול ביותר ומרוכזים בדרום מזרח המדינה, עלולים גם הם לתגבר ולהחמיר את דרישתם לאוטונמיה ואפילו לעצמאות מטורקיה.
האיום הטקטי הוא שחברי ה-PKK מקבלים מחסה, ציוד לחימה, וסיוע אחר במובלעת הכורדית שהלכה וקמה בצפון סוריה, כמו שהם מקבלים סיוע ועזרה מהשטח הנשלט על ידי האוטונמיה הכורדית בצפון עיראק.
לכן החשד הראשון אחרי הפיגוע נפל על הכורדים. אבל אז הסתברה זהותו של המחבל, והזרקור הטורקי הופנה לדאעש. בין טורקיה לדאעש שוררים יחסים מוזרים: מצד אחד טורקיה לא ממש מונעת ממתנדבים המבקשים להצטרף לדאעש בסוריה ובעיראק מלעבור דרך שטחה ליעדיהם. סוחרי נפט טורקים גם קונים מדאעש נפט מוברח, ומעשירים את קופתו. ובכלל, דאעש הוא ארגון סוני הזוכה למעין סימפתיה בקרב ההמונים האיסלאמיסטים בטורקיה.
מאידך, החל מקיץ 2016 התחילו תקריות אלימות בין הכוחות הטורקיים לבין דאעש, שהתבסס סמוך לגבול עם סוריה. זה התחיל בהתקפה של פעילי דאעש על מוצב גבול טורקי ונמשך בהפגזה על העיירה הטורקית קיליס שבה נהרגה מורה. הטורקים תקפו בחזרה על מה שנתפס על ידם כהתקפה על ריבונותם, זאת אף שהם לא היססו לשאת ולתת עם דאעש כדי שישחרר דיפלומטים שלהם שנלקחו בני ערובה בעיר כירכוך.
אבל כשהתקפות דאעש הלכו ותכפו, נעשו ההתקפות הטורקיות באמצעות חיל האוויר והארטילריה מסיביות וקטלניות.
התגובה הבאה של דאעש הייתה פיגוע תופת בכינוס של פעילים כורדים בעיר הטורקית סורוץ'. בפיגוע הזה הרגו דאעש, תרתי משמע, שתי ציפורים בחגורת נפץ אחת. מחד הם פגעו בכורדים משני עברי גבול טורקיה-סוריה, שנלחמים בהם מלחמת חורמה. מאידך הם פגעו בריבונותה של טורקיה וביכולתה וביכולת כוחות הביטחון שלה להגן על אזרחיה. זה נשמע פרדוקסלי, אבל הכורדים - שמהווים אופוזיציה מיליטנטית למשטר בטורקיה - הם גם האויבים המרים והמסוכנים ביותר של דאעש.
וכך מתנהלת לה מלחמת הכול בכול משני עברי הגבול, גם בסוריה וגם בטורקיה. רק לפני שלושה-ארבעה ימים הרגו הטורקים בהפגזות והפצצות כמה עשרות פעילי דאעש בסוריה. יתכן מאוד כי הפיגוע היום היה נקמה של דאעש. טורקיה נמצאת במלחמת טרור לא פשוטה.
בדרך לנרמול היחסים
אולם מבחינת ישראל יתכן שמעז יצא מתוק. מחר יגיע לטורקיה מנכ"ל משרד החוץ של ישראל, הד"ר דורי גולד. ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לו לקטוע את נוכחותו בוועידת AIPAC בוושינגטון ולחוש לטורקיה בעקבות הפיגוע. ממשרד החוץ הטורקי כבר הודיעו שגולד ייפגש עם מקבילו, תת מזכיר החוץ פרידון סינירילו. גולד נפגש בעבר עם סינירילו, והשניים ניהלו ביניהם את המשא ומתן על נירמול היחסים בין טורקיה לישראל שנפגעו בעקבות אירועי משט המרמרה.
מדברי ראש הממשלה אמש אפשר ללמוד ששיתוף הפעולה המודיעיני והאבטחתי עם טורקיה מתנהל היטב גם כרגע, וביקורו של גולד בטורקיה לא היה נחוץ במיוחד כדי לברר את נסיבות הפיגוע, לקבל מידע מודיעיני ולהבטיח טיפול נאות בפצועים.
כל זה מתקיים כבר ממילא עכשיו ללא שום בעיות ועיכובים. לכן סביר להניח שביקורו של גולד שסיבתו הרשמית היא טיפול בנפגעי הפיגוע ובמגעים עם השלטונות נוצל למעשה כהזדמנות לחדש ולהביא לסיום חיובי את המשא ומתן לפיוס הגדול עם טורקיה, שיאפשר חילופי שגרירים מחדש, ויציין נורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות.
צריך לזכור שלטורקים יש רגישות רבה, עוד מימי התקופה העותמנית, לביטחונם של זרים בשטח הריבוני שלהם, ויתכן שישראל מבקשת לנצל את רגשי האשמה של ארדואן כדי להתגבר על עיקשותו במשא ומתן על הפיוס בין שתי המדינות.