בעקבות המשבר: אור עוזבת את ניהול החברה
מהלך דרמטי של יזמית הנדל"ן ענבל אור בניסיון למנוע את פירוק החברה שבבעלותה: ממנה צוות מקצועי בראשות רו"ח יזהר קנה, ראש לשכת רואי החשבון, שינהל במקומה את אור סיטי נדל"ן
מהלך דרמטי של ענבל אור בניסיון להציל את החברה שלה. בעקבות המשבר, בקשות הפירוק החוזרות והחוב המאמיר בבנקים, בעיקר מול בנק מזרחי טפחות החליטה יזמית הנדל"ן לפרוש מניהול קבוצת אור סיטי נדל"ן. אור מינתה צוות מקצועי שינהל את החברה ויפעל לממש נכסים ולהגיע להסדר מול הבנקים.
בגלל הלחץ? ענבל אור תפטר כשליש מעובדיה
השופט על אור: בעייתי למכור דירה פעמיים
מדובר במהלך חד־צדדי שלא אושר על ידי בית המשפט. צוות הניהול המקצועי החדש ינהל את אור סיטי בלא מעורבותה של אור שתישאר הבעלים של החברה. בראש הצוות יעמוד רו"ח יזהר קנה, נשיא לשכת רואי החשבון והבעלים של פירמת פאהן־קנה, המטפלת בחברות ענק במשק. חבר נוסף בצוות יהיה דורון אלחנני, המתמחה בניהול חברות ובהבראתן. בצוות יכהן עורך דין נוסף. הצוות, שגובש על ידי רונן צור, יועץ התקשורת החדש של אור המתמחה במשברים, קיבל את מלוא הסמכויות המקצועיות מצד הבעלים להגיע להסכמות עם כל הגורמים ולדווח על כך לבית המשפט או לציבור.
אור הודיעה לעובדי החברה על המינויים החדשים במכתב, בו כתבה כי מדובר בצוות שיעזור "לעמוד באתגר המורכב שעמו אני מתמודדת באחריות ובמקצועיות, תוך ניהול של קבלת החלטות נכונות ושקולות".
"חשוב לי להדגיש שאני פועלת לילות כימים ללא שינה על מנת לנצח את האתגר הגדול הזה ואין לי ספק שנצליח", כך על פי המכתב. "אני קוראת לכולם לשנס מותניים, לשתף פעולה ולעזור בימים אלה למען כולנו. רק עבודת צוות תנצח במקרה הזה. אוהבת את כולכם ומאמינה שיחד ננצח".
על פי המתווה שמציעה אור, המנהלים המיוחדים יעריכו בקרוב את מצב החברה. המטרה הראשונית תהיה להשיג את הסכמתו וברכתו של הנושה המובטח, מזרחי טפחות, למהלך הבראה. המנהלים החדשים צפויים להיפגש היום עם נציגי הבנק, כשהמטרה היא לא לפנות בבקשה להקפאת הליכים אלא לגבש תוכנית הבראה. רק אם יתברר שמצב החברה מצריך גיבוש הסדר נושים, יפעלו המנהלים לגיבושו.
אם אכן יגובשו הסדר נושים או תוכנית הבראה, המטרה היא לא להגישם בהליך הקפאת הליכים, אלא לפעול כמו שפעלה מגה בסיבוב הראשון שלה ביוני שעבר, ולהגישו לביהמ"ש בלא הקפאת הליכים. המנהלים אמנם לא יהיו כפופים להוראות ביהמ"ש, אבל יש להניח כי יעדכנו אותו במהלכים ויתייחסו לתפקידם כאילו מונו על ידי ביהמ"ש כדי לספק את אמון הלקוחות והנושים. המנהלים החדשים נכנסים לתמונה כדי להרגיע את השוק. כל הדוחות הכספיים של החברה והנתונים עליה הועברו על ידי אור למנהלים. בשלב זה נודע ל"ממון" כי מוקדם לדעת אם בכלל יידרש הסדר נושים.
בדיון אצל השופט איתן אורנשטיין בשבוע שעבר הופיע הנציג של בנק מזרחי טפחות, עו"ד עמית פינס, וטען בדיון כי סיפור המעשה בעסקה המדוברת (מכירת אותה דירה פעמיים לכאורה) משקף את התנהלותה של אור. לדבריו, "התחילו לקרות דברים קצת משונים, כולל צ'קים דחויים שחזרו בחשבון של 10 מיליון שקל. הבנק מנסה לפעול מול גברת אור ומול החברות בצורת אד־הוק, והופעל לחץ כבד על הבנק לכבד חיובים של למעלה מ־260 אלף שקל כנגד צ'ק שהתקבל בחשבון. הבנק פנה לבנק המושך, בנק יהב, כדי לבדוק אם יש כיסוי, והתקבלה תשובה שאי אפשר לתת אישור לצ'ק. הבנק לא ביצע את החיובים והצ'ק חזר. זו תמונת המצב באופן כולל".
עוד טען פינס כי לענבל אור יש בבנק חוב של יותר מ־17 מיליון שקל, ממנו 9 מיליון בחשבונות המסחריים שלה וכ־8 מיליון בזרוע המשכנתאות שלה, מלבד חוב כלפי מי שמכונה "מלך השוק האפור", שלי נרקיס, המגיע ל־7.5 מיליון שקל.
אור התנגדה בדיון לטענותיו של נציג בנק מזרחי וטענה כי חובות החברה לבנק אינם כפי שנטען על ידו. כמו כן, מועד הפירעון בכל הקשור להסכם ההשקעה שבמסגרתו העביר שלי נרקיס כ־7.5 מיליון שקל טרם הגיע למועד פירעונו, ולכן בשלב הזה לא מדובר בחוב.
לקבוצת אור סיטי יש 12 פרויקטים פעילים למימוש, מלבד סדרה של 15 נכסים להשקעה. לקבוצה יש זכויות בנכסים שנמצאים בשלבים שונים על פי הפירוט הבא: זכויות בדירה בפרויקט אור על הפארק ברמת־גן שבבנייה; זכויות חכירה בדירה בפרויקט בבוגרשוב 50 בתל־אביב, דירת פנטהאוז ודירת מגורים בפרויקט בארלוזורוב 13 ברמת־גן ("פרויקט השניים"), ו־8 יחידות דיור בר־השגה וזכויות החכירה במחצית משטחי המסחר והמשרדים (שמחציתם מכרה החברה מאוחר יותר) בפרויקט מנחם בגין 50 בתל־אביב. כמו כן, חברות בקבוצה מחזיקות בזכויות של דירה בפרויקט ברחוב פוריה 5 בתל־אביב, בדירה בפרויקט ברחוב הל"ה 52 בגבעתיים, ודירה בפרויקט ברחוב בן אליעזר 16־12 ברמת־גן שבנייתו הסתיימה.
בהכנת הידיעה השתתפה מיכל מרגלית
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות