שתף קטע נבחר
 

אושרה התוכנית להגדלת שכר חד הוריות

הצעת שר הרווחה, חיים כץ, שתגדיל את יכולת ההשתכרות של משפחות חד הוריות, אושרה בממשלה. לפי ההצעה, יירד שיעור הקיזוז למקבלי קצבת הבטחת הכנסה או דמי מזונות כתוצאה מהשתלבות בעבודה, ושכרם יעלה במאות שקלים בחודש. השר כץ: זו הדרך הנכונה להוציא מעוני אלפי משפחות

הממשלה אישרה הבוקר (א') את הצעתו של שר הרווחה והשירותים החברתיים, חיים כץ, שתגדיל את יכולת ההשתכרות של משפחות חד הוריות. לפי ההצעה, יירדו אחוזי הקיזוז למקבלי קצבת הבטחת הכנסה או דמי מזונות כתוצאה מהשתלבות בעבודה מ-60% ל-27%. התוכנית הינה ניסיונית לשנתיים ועלותה מוערכת בכ-100 מיליון שקלים.

 

רבע ממקבלי הבטחת הכנסה - מתחת לגיל 40

 

כיום, הורה יחיד המקבל מביטוח לאומי קצבת הבטחת הכנסה או דמי מזונות (במידה ובן הזוג אינו משלם מזונות בעצמו), מאבד חלק ניכר מהקצבה ברגע שהוא יוצא לעבוד. לפי המצב כיום, כשהורה מרוויח מעל סכום של 662 שקל, הקצבה מתקזזת בשיעור של 60% על כל שקל מעבר לשכר זה. הפחתת שיעור הקיזוז ל-27% אמורה להעלות את השכר החודשי במאות שקלים.

 

בשיעור הניכוי הנוכחי (60%), תובעי גמלת הבטחת הכנסה ומזונות מוגבלים לסכומי השתכרות נמוכים וכל השתכרות הגבוהה מהסכומים המחושבים בהתאם להרכב המשפחה וגיל התובע, מביאה לשלילת גמלת הבטחת הכנסה ובמקביל לשלילת הטבות נילוות. מצב זה יוצר תמריץ שלילי להגדלת שיעור ההכנסה של תובעי הבטחת הכנסה ומזונות.

 

ההצעה תגדיל את סך ההכנסה של ההורה בכמה דרכים: הגדלת שכר ההורה העובד עקב צמצום הסכום המקוזז, מה שישאיר בכיסו מאות שקלים נוספים בחודש - גם אם שכרו יישאר ללא שינוי; הרחבת פוטנציאל ההשתכרות - הורים יחידים יוכלו להגדיל את היקפי המשרה והשכר בלמעלה מ-20% ולהמשיך לקבל קצבה.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

כך למשל, לפי משרד הרווחה, אם חד הורית או אלמנה + 2 ילדים שמשתכרת כיום 3,000 שקל ומקבלת קצבה של 1,970 שקל, תקבל לאחר התיקון עם אותה רמת שכר קצבה בגובה 2,742 שקלים (תוספת של 800 שקלים בחודש).

 

כמו כן, ברמות הכנסה שכיום לא מזכות בגמלה כלל, ניתן יהיה עדיין לקבל הגמלה ולזכות גם בהטבות הנלוות לזכאי הבטחת הכנסה או מזונות. מדובר בהטבות כמו סיוע בשכר דירה, הנחות בתשלומי ארנונה, חשונות חשמל, תשלומים לקופת חולים ועוד.

 

במשרד הרווחה טוענים, כי המהלך יעודד מעבר לעבודה מדווחת לרשויות המס, כך שיובטחו לעובדים במשפחות חד הוריות תנאים סוציאליים נלווים, ובפרט פנסיה. במקביל, תופעל תכנית תעסוקה ייחודית לחד הוריים שתספק שירותים למקבלי קצבת הבטחת הכנסה.

 

"נטל המס ירד בצורה דרמטית"

שר הרווחה, חיים כץ, מסר כי מדובר ב"דרך הנכונה להוציא מעוני אלפי משפחות. אנחנו עושים צדק, נטל המס ירד בצורה דרמטית ומשפחות חד הוריות ירוויחו בכבוד שכר ראוי והוגן. בנינו תכנית משולבת שתאפשר לאנשים לקבל הכשרה מקצועית ותיטע בהם מוטיבציה לצאת לעבודה, לקבל זכויות סוציאליות מלאות וזאת מבלי שיחששו מפגיעה בקצבה או מהטבות נלוות".

 

שר האוצר, משה כחלון, מסר: "מדובר בצעד נוסף שמקל על אוכלוסיות אשר מעוניינות לצאת לעבוד וצריכות את הסיוע של המדינה.

 

"צעד זה הוא חלק משורה של רפורמות עבור משפחות חד הוריות, בעלי מוגבלויות וציבור העצמאיים אשר נועדו לצמצם את הפערים החברתיים ולעודד את ההשתלבות שלהם בשוק עבודה. האחריות שלנו כנבחרי ציבור היא שהאנשים שרוצים ויכולים לעבוד, יצאו, יעבדו ויתפרנסו בכבוד".

 

שעות נוספות מהבית להורים בשירות המדינה

בתוך כך, נציב שירות המדינה, עו"ד משה דיין, והממונה על השכר במשרד האוצר, עו"ד קובי אמסלם, אישרו היום להוציא לפועל ניסוי שמאפשר ביצוע שעות נוספות מהבית לעובדי משרות הוריות במשרדי הממשלה. המהלך בוצע בשיתוף המשרד לשיווין חברתי ומשרד ראש הממשלה. הניסוי מיישם את המלצות דו"ח ועדת שטאובר לקידום נשים בשירות המדינה אשר אומצו בהחלטת ממשלה בשנת 2014.

 

דו"ח שטאובר קבע כי אחד החסמים המשמעותיים לקידום נשים לתפקידים בכירים, הוא הקושי באיזון בין המשפחה לעבודה, בעיקר נוכח קיומה של הבניה חברתית שלפיה עיקר הטיפול בתא המשפחתי עדיין מוטל על הנשים. הפעלת הניסוי צפויה לצמצם את פערי השכר המגדריים ולאפשר לעובדים במשרות הוריות, להתקדם בסולם הדרגות בעבודה.

 

בהכנת הכתבה השתתפה מיכל מרגלית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים