אירופה נדהמה: החברים התגייסו למען המחבל
יומיים אחרי תפיסתו של סאלח עבד א-סלאם מפיגועי פריז מתברר כי מי שסייעו לו להתחבא במרתף ובדירות מסתור לא היו איסלאמיסטים קיצונים - אלא חברים חילונים, בני משפחה ופושעים קטנים, שפשוט מעדיפים נאמנות לקהילה מאשר ציות לחוק. האסטרטגיה נגד הטרור תצטרך להשתנות
אחרי מתקפת הטרור בפריז פתחו כוחות הביטחון של צרפת ושל בלגיה וגם של מדינות אחרות באירופה בחיפושים נרחבים אחרי סאלח עבד א-סלאם, המחבל היחידי שיצא ממתקפת הטרור בחיים – אחרי שהחליט שלא להתפוצץ באצטדיון הכדורגל "סטאד דה פראנס" ו"הסתפק" בירי על אזרחים ובניהול הלוגיסטיקה שאפשרה לבצע את המתקפה. הזמן עבר והוא לא נמצא, והאפשרות שדאעש הצליח להבריח אותו לטורקיה, לסוריה או למרוקו הלכה והסתמנה כממשית.
בסוף השבוע, עם תפיסתו של עבד א-סלאם התברר כי – ככל הנראה – אחרי המתקפה הוא לא עזב ולו לרגע את בירת בלגיה, בריסל. אם לא די בכך, לא תא טרור מתוחכם סייע לו להסתתר מהרשויות, אלא בני משפחה, חברים ופושעים קטנים שבעזרתם הצליח לחמוק ממעצר במשך ארבעה חודשים בפרבר שבו גדל, מולנבק, לא הרחק מבית הוריו.
שירותי הביטחון עדיין מנסים להבין כיצד בדיוק מתנהלת פעילותו של דאעש באירופה כדי למנוע פיגועים נוספים, אבל המקרה של עבד א-סלאם מדגיש את הקושי לעקוב אחרי חשודים בטרור, שיכולים להסתמך על הגנה מצד רשתות מכרים בקהילות שלהם – רשתות שרבות מהן כלל אינן כוללות אנשים דתיים קיצונים ושאינן נמצאות על הרדאר המשטרתי.
"עבד א-סלאם הסתמך על רשת נרחבת של חברים וקרובי משפחה שהייתה קיימת עוד לפני מתקפת הטרור לצורך סחר בסמים וביצוע פשעים קטנים, והיא סייעה לו להסתתר", אמר התובע הבלגי. "זו הייתה סולידריות של שכנים ושל בני משפחה", הסביר. הרשת הזו הייתה יעילה מאוד: בחודשים האחרונים קיבלה משטרת בלגיה שהפעילה קו חם מיוחד כ-24 אלף שיחות מאזרחים בנוגע למידע על אנשים שהיו חשודים במעורבות במתקפת הטרור - וזה עדיין לא עזר.
לפי דיווחים בבלגיה, ייתכן שעבד א-סלאם הסתתר במרתף דירתה של אמו של אחד מחבריו, חבר שלא היה לו קשר לארגוני טרור. חברויות כאלה, הנשענות על אנשים שאינם פעילי דאעש או ארגוני טרור אחרים, היו קריטיות כבר מההתחלה לפעולותיו של עבד א-סלאם, כפי שהסתבר בחודשים האחרונים. עבד א-סלאם הפעיל בעבר פאב במולנבק יחד עם אחיו, וסביב הבר הזה התנהלו חיי החברה של צעירים ערבים רבים באזור שלא התעניינו בהליכה למסגדים. הפאב הזה נסגר מעט לפני המתקפה משום שהפך למרכז לסחר בסמים.
עבד א-סלאם הסתמך על רשת של חברים שהסיעו אותו בחזרה מפריז לבריסל אחרי שאחיו – שהשתתף גם הוא במתקפת הטרור בצרפת – פוצץ את עצמו בבית קפה בבירה הצרפתית. חברים אחרים הסיעו אותו במולנבק ובסביבתה והעבירו אותו בין דירות מסתור. משטרת בלגיה, שהצליחה לתפוס אותו ביום שישי, כבר הגישה כתבי אישום נגד גבר ואישה שפרטיהם טרם פורסמו, ושלפי החשד נתנו מחסו למחבל הנמלט.
רק תושבים מעטים ב"קן הטרור" של מולנבק בבריסל הסכימו לדבר עם כתבי סוכנות הידיעות רויטרס על סאלח עבד א-סלאם. רוב התושבים שהסכימו לדבר סיפרו על בחור חביב שהיה מוכר באזור. אחד מהם, דומיניק, טען שהוא היה "ילד נחמד מאוד" שלא הראה שום סימנים של הקצנה. פייר, תושב בשנות ה-50 לחייו, הוסיף: "לא אגיד שהוא היה אדם נורמלי, כי זה מה שכולם תמיד אומרים כששואלים אותם עליו, אבל הוא היה בחור נחמד, הוא לא היה אגרסיבי". עם זאת, תושב אחר של מולנבק, אנרי, הזהיר כי עבד א-סלאם אינו התושב היחידי שהקצין במולנבק. "זה לא נגמר", אמר, "יש עוד הרבה כאלה".
מוסלמים קיצונים מהמערב שנסעו להילחם במלחמות הג'יהאד בסוריה ובעיראק גילו בשנים האחרונות שבלגיה היא אחת מיצואניות הטרוריסטים הגדולות באירופה – בוודאי ביחס לגודל אוכלוסייתה. ארגוני הג'יהאד פיתו צעירים מוסלמים רבים מבלגיה להצטרף אליהם. לפי אחת הטענות באירופה, התסכול של הצעירים מהאבטלה הגבוהה בקרבם ומהתחושה שהם מופלים ונדחקים לשוליים בחברה הבלגית, גורם להם להתקרב לארגוני טרור. יותר מ-300 בלגים כבר נסעו להילחם בסוריה ובעיראק בשנים האחרונות.
הבעיה הגדולה של המשטרה עם קני הטרור האיסלאמיסטיים בבלגיה ובצרפת היא שלעתים קרובות משתפי הפעולה של המחבלים ורשתות המכרים שלהם הם כאלה שלא מושכים את תשומת לבם של כוחות הביטחון. חלק מהמכרים האלה הם אנשים שמוכרים סמים וכלי נשק, והם עושים זאת באזורים הידועים ככאלה שבהם תושבים אינם משתפים פעולה עם המשטרה. בנוסף לאלה, חלקם מגייסים לוחמים עבור דאעש בסוריה ועבור מתקפות של ארגון הטרור באירופה, אבל הם עושים זאת כ"משרה חלקית". פירוש הדבר הוא שלכוחות הביטחון באירופה אין די בהתמקדות במסגדים, ברשתות החברתיות או ביירוט שיחות מטרוריסטים בסוריה ובעיראק.
המורכבות הזו גרמה לאחרונה לבכירי משטרה באירופה להפציר בממשלות היבשת להתמקד בקשרים שבין טרוריסטים הפועלים מתוך שליחות דתית ולאומית לבין הפשע המאורגן. הם ציינו בין השאר כי מימון לארגוני טרור בא במקרים רבים מעסקאות סמים
וסחיטות. ככל הנראה היו אלה ארגוני פשיעה שסיפקו את רובי הקלצ'ניקוב ששימשו את מחבלי דאעש בפיגועיהם האחרונים באירופה.
בינתיים, האיום רק הולך וגדל. שר החוץ של בלגיה חשף הערב כי עבד א-סלאם כבר גילה בחקירתו שבעודו מסתתר, התחיל לתכנן כבר פיגועים חדשים מבריסל. הרשויות בבלגיה מתייחסות ברצינות לטענותיו, משום שהן מצאו מצבור נשק גדול במסגרת החקירה וזיהו כאמור רשת גדולה של אנשים סביב עבד א-סלאם בבריסל.