צפו: המפות המודרניות הראשונות של ירושלים
יורשי אספן מפות נדהמו לגלות בין עיזבונו אוגדן של מפות נדירות ששורטטו לפני כ-150 שנה. "הבסיס להבנה וההכרה המודרנית את העיר ירושלים, אשר עד אז הייתה אפופה מסתורין". הן נמכרו במכירה פומבית תמורת 13 אלף שקל
אוצר מהעבר: יורשיו של אספן מפות נדירות שנפטר לאחרונה הגיעו לבית המכירות הפומביות "קדם" בירושלים וביקשו למכור חלק מהפריטים השייכים לעיזבונו. ספק אם ידעו כי בין הפריטים נמצא גם אוגדן מפות ייחודי ששורטט לפני כ-150 שנה, ובו המפות הטופוגרפיות המודרניות הראשונות של ירושלים. המפות, שהוצעו במחיר התחלתי של כ-2,700 שקל, נמכרו לבסוף תמורת 13 אלף שקל.
האוגדן, שערך קפטן צ'ארלס ווילסון, מהנדס מוכר מהצבא הבריטי שנשלח לירושלים כדי לסייע לשלטון העות'מאני בטיפול בעיות ביוב ותברואה, הוא תוצאה של שנת מחקר בטכנולוגיות מתקדמות יחסית. ווילסון, שנחשב לחלוצי מחקר ארץ ישראל המודרני ומראשי הקרן לחקר ארץ ישראל, החל עם הגיעו ארצה ב-1864 לתאר במדויק את העיר, תוך שהוא נעזר בידע ובכלים הטכנולוגיים החדישים ביותר באותה התקופה.
במשך שנה שלמה ערך ווילסון סקרים קרטוגרפיים שונים בעיר, והחל למפות באופן מדוקדק בין השאר את רחובותיה של העיר העתיקה בירושלים. בהמשך, הגדיל ווילסון והחל לעסוק בחפירות ארכיאולוגיות בסביבות הר הבית, ובמסגרתן סייע לחשוף ולמפות ממצאים ארכיאולוגיים שונים בסביבת הר הבית ובתוכו, ובהם את המבנה העתיק והמפורסם של "קשת ווילסון" הקרואה על שמו. בסופו של התהליך ערך ווילסון את כל הממצאים לכדי האוגדן הטופוגרפי המודרני הראשון של העיר ירושלים, אשר ראה אור בשנת 1865.
באוגדן כלולות המפות הקרטוגרפיות הראשונות של ירושלים וכן מפות של העיר העתיקה, הר הבית, כיפת הסלע וכנסיית הקבר. מפות העיר, אשר צוירו כחלק מסיור של שליח הצבא הבריטי לארץ, אוגדו יחדיו לכדי "סקר ירושלים" המהווה למעשה את הסקר הקרטוגרפי הארכיאולוגי המודרני הראשון שנערך בארץ, אשר במשך השנים שימש חוקרים וסוקרים נוספים.
"אוגדן המפות הוא פריט יוצא דופן, כיוון שהוא למעשה הסקירה המעשית הראשונה שנעשתה אי פעם בעיר ירושלים", אמר מרון ארן, מבעלי בית המכירות הפומביות קדם בירושלים. "עד אז, נהוג היה באירופה לשרטט את ירושלים על פי דמיון וכפי שהעיר מתוארת בכתובים השונים. מפה זו היא למעשה הבסיס להבנה וההכרה המודרנית את העיר ירושלים, אשר עד אז הייתה אפופה מסתורין".
ווילסון, שהיה נוצרי אדוק ואוהד גדול של הרעיון הציוני, המשיך בשנים שלאחר מכן למפות חלקים נוספים מארץ ישראל, שנאספו לכדי המפה הראשונה, המקיפה והמדויקת ביותר של ישראל במסגרת פרויקט שנקרא "מדן ועד באר שבע". בתוך פרויקט מחקרי זה שילב ווילסון סיכומים בכתב ידו אשר הפכו עם השנים לאבן שואבת למחקרים רבים שנערכו בארץ.