שתף קטע נבחר

 

היועמ"ש: "חוק המקוואות" איננו חוקתי

אביחי מנדלבליט, סבור כי הצעת חוק המקוואות שאושרה בקריאה טרומית איננה חוקתית, ופוגעת בליבת הזכות לחופש הדת.. הוא כינה אותה "פוגעת בליבת הזכות לחופש הדת", בחוק יסוד: כבוד האדם, ובזכות לשוויון

אחרי המחאות – קביעה משפטית נגד "חוק המקוואות": היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, סבור כי הצעת חוק המקוואות איננה חוקתית, ופוגעת בליבת הזכות לחופש הדת. לדבריו, במתכונתו הנוכחית – לא ניתן יהיה להגן עליו מול מערכת המשפט.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

על פי חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, הצעת "חוק המקוואות" שאושרה ביום ד' שעבר בקריאה טרומית, "פוגעת בליבת הזכות לחופש הדת", בחוק יסוד: כבוד האדם, ובזכות לשוויון.

 

קראו עוד בנושא:

 

"התרת הטבילה במקוואות ציבוריים בדרך הלכתית מסוימת בלבד", הוא קובע, "באופן אשר מונע לחלוטין קיום טבילה במקוואות ציבוריים מצד אלו אשר פועלים על פי מנהג שונה - פוגעת בליבת הזכות לחופש הדת, העולה כדי פגיעה בכבוד האדם המעוגן בחוק היסוד, כמו גם בזכות לשוויון".

 

ההצעה לא מקיימת את הדרישות החוקתיות על פי הדין

בהתאם לחוות דעתו של מנדבליט, הצעת החוק במתכונתה הנוכחית איננה מקיימת את הדרישות החוקתיות

על פי הדין, בין היתר, בשל קיומם של אמצעים שפגיעתם בזכויות היסוד פחותה.

 

ביום רביעי שעבר אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית את "חוק המקוואות", של ח"כ משה גפני ("יהדות התורה"), ברוב של 42 תומכים מול 38 מתנגדים. ההצעה נועדה למנוע התערבות של בית המשפט בהחלטת במועצות הדתיות בנוגע למקוואות הציבוריים, באופן שיחייב אותן לאפשר בהם הטבלת מתגיירים רפורמים או טבילת נשים לצורך טהרה ללא נוכחות בלנית.

 

במפלגות החרדיות טענו כי בכוונתם לעמוד על כך שהחוק יקודם, והזכירו כי על פי ההסכמים הקואליציוניים לא יהיה שינוי סטטוס-קוו בענייני דת ומדינה ללא הסכמתם. עם זאת, ההערכה היא כי החרדים לא יכריזו משבר קואליציוני על רקע זה, ולא יפילו את הממשלה.

 

מטרת ההצעה - לעקוף את פסיקת העליון שקבע כי יש לאפשר לזרמים הרפורמים והקנסרבטיבים להטביל מתגיירים שלהם במקוואות אלה. מטרה נוספת: למנוע התערבות עתידית של בג"ץ בעתירה שתלויה ועומדת של נשים אורתודוכסיות, המבקשות לטבות בפרטיות וללא נוכחות בלנית

 

בדברי ההסבר שצורפו להצעת החוק, נכתב כי "בעקבות עתירת גופים שמטרתם לקעקע את יסודות היהדות המקובלת במשך אלפי שנים, פסק בית המשפט העליון כי יש לאפשר לכתות שונות לעשות שימוש במקוואות טהרה לצורך טקסים שונים הנערכים על ידן".

 

"המחאה שלנו מתחילה לחלחל"

מוקדם יותר היום (א') הנחה הרב הראשי לישראל, דוד לאו, את המועצות הדתיות, כי אישה שחשה אי-נעימות מכך שגופה נחשף לעיניים זרות, תוכל להיכנס למים כשהיא מכוסה בחלוק – אך בכל מקרה תחת פיקוח של מפעילת המקווה, זאת בניגוד להנחיות חוזר מנכ"ל המשרד לשירוי דת משנת 2014, הקובע כי כל אישה היא האחראית לטהרתה, ולכן אין לחייבה בנוכחות בלנית בזמן הטבילה.

 

רני חזון-וייס, מזכ"לית סיעת "ירושלמים" ומובילת המחאה "תנו לטבול בשקט", אמרה בשם מטה המאבק כי "חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה מחזקת ומוכיחה את הטענה שלנו כי לכל אישה הזכות לאוטונומיה על הגוף ועל הטבילה שלה, בפרטיות ולפי מנהגיה". לדבריה, "הניסיון לכפות את ההלכה כפי שהרבנים הראשיים והמועצות הדתיות רואים אותה, איננו עומד במבחן היום-יום - לא ההלכתי ולא האזרחי".

 

"תגובות הרבנים הראשיים מעידות על כך שהמחאה שלנו מתחילה לחלחל, ומשפיעה גם על השיח ההלכתי הגברי", אמרה, והוסיפה כי "מדהימה אותנו העובדה כי גם היום, כאשר אנחנו נמצאות בדור של תלמידות חכמות ונשים בעלות ידע, הרבנות הראשית והרבנים הראשיים מתעקשים להתערב בהלכות הטבילה שלנו".

 

"העיסוק האובססיבי של המערכת הרבנית הגברית אינו מכבד את המצווה, אותנו ציבור הנשים ופוגע בצניעות עצמה. תפקידה של הבלנית היה ועודנו לסייע לאישה הטובלת לפי בקשתה, וכך נמשיך לדרוש".

 

"סוף-סוף קולנו נשמע באופן ברור"

מהתנועה הרפורמית נמסר בתגובה כי "חוות הדעת של היועמ"ש מעניקה גושפנקא משפטית לתחושה של רוב הציבור הישראלי, שמואס בהתנהלות הדורסנית של הממסד הרבני".

 

הרב גלעד קריב, ראש התנועה, הוסיף כי "במשך שנים ארוכות דחו המפלגות החרדיות כל פיתרון פרמגטי בנושא המקוואות, והן שהובילו לפסק הדין של בית המשפט העליון. הצעת החוק היא המשך ישיר של אותה התנהלות כוחנית, ואין לנו ספק כי למרות הלחץ הפוליטי של המפלגות החרדיות על ראש הממשלה - חוק המקוואות לא יאושר, בסופו של יום".

 

בתנועה מהסורתית כינו את החוק "אנטי יהודי ואנטי ציוני". "זה חוק שאם היה מתקבל, היה חותם את הגולל על היותה של מדינת ישראל הבית הלאומי של העם היהודי", אמר עו"ד יזהר הס, מנכ''ל התנועה.

 

ח"כ רחל עזריה ("כולנו"), יו"ר השדולה ליהדות ישראלית, ברכה על חוות הדעת של היועמ"ש, שלדבריה "מחזקת את עמדתנו". היא הוסיפה כי "כפי שאמרנו מהרגע הראשון, חוק המקוואות פוגע באופן חמור בציבור הטובלות. לפיכך התחייבנו שהחוק לא יעבור כלשונו, ושנמנע כל פגיעה אפשרית בציבור הטובלות הדתיות והמסורתיות... במשך שנים רבות, קולן של הנשים הדתיות והמסורתיות לא נשמע בנושאים אלה, וכעת קולנו נשמע באופן צלול וברור."

 

הצעת חוק המקוואות שהעלה גפני אינה רק פוגענית, משפילה, חודרת לפרטיותן של נשים ופוגעת בחופש הדת - כעת עולה גם שאינה חוקתית.

 

"זה חוק מפלה בצורה קיצונית"

ח"כ עליזה לביא ("יש עתיד") אמרה כי "את הצעת החוק של גפני שעברה השבוע בטרומית, יש להוקיע, להוריד מסדר היום, ולשכוח שבכלל עלתה בשנת 2016".

 

לדבריה, "האלטרנטיבה שאני מציעה, פשוטה: המקוואות הם של כלל הציבור, אופן הטבילה במקווה טהרה יתבצע לפי מנהגה של הטובלת - ואיש אינו רשאי לתחקר אישה, לחדור לחייה האישיים או לבצע בדיקות ללא הסכמתה המפורשת".

 

"את הדיון בהצעתי דחתה ועדת השרים היום בחצי שנה. אני מחויבת להמשיך במאבק בשתי חזיתות: נעצור את

החקיקה הפוגענית של גפני, ונקדם חקיקה שוויונית והוגנת שתכבד את כלל נשות ישראל".

 

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר כי "חוק המקוואות הוא חלק מהתופעה הייחודית של ישראל, של מיעוט עריץ הכופה שוב ושוב את עמדותיו הלא דמוקרטיות והבלתי שיווניות על הרוב".

 

הוא כינה את החוק ""מפלה בצורה קיצונית, שמקומו לא יכירנו במדינה דמוקרטית". והוסיף כי "טוב שהיועץ המשפטי מבהיר את הדברים למפלגות החרדיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
החוק פגוע בזכויות יסוד. היועמ"ש אביחי מנדלבליט
צילום: עמית שאבי
מומלצים