שתף קטע נבחר

 

אחורה בזמן: נבחנים באנגלית נדרשים להביא דיסקמן

זוכרים את הדיסקמן משנות ה-80'? תלמידים שנבחנים באנגלית וזכאים להקלות חוששים שהציון שלהם נפגע כי לא הצליחו לרכוש מכשיר, או שזה שרכשו לא פעל. משרד החינוך: "מתגבשת חלופה"

חזרה לשנות ה-80': דיסקמן, המכשיר שרובנו כבר שכחו את קיומו, זוכה למקום של כבוד במבחני בגרות באנגלית - ובעזרתו נדרשים להיבחן תלמידים שזכאים להקלות בשמיעת קטע באנגלית מדוברת.

 

כך גם תלמידים אקסטרניים שביקשו להשלים בגרויות לקראת תואר אקדמי ונבחנו בבגרות החורף באנגלית בחוות הנוער הציוני בירושלים. הם התבקשו להגיע לבחינה עם דיסקמן, על מנת לממש את הקלת ההשמעה שלה היו זכאים. הבחינה התקיימה בחודש ינואר, והם נאלצו לכתת רגליהם כדי לחפש את המכשיר המיושן, וחלקם כלל לא הצליחו לעמוד במשימה. אחרים שילמו עליו יותר מ-300 שקל בחנות יד שנייה, אך ברגע האמת הוא לא פעל. לדברי הנבחנים, כך נפגע הציון שלהם ולמעשה מנעו מהם לממש את ההקלה שלה הם זכאים.

מסמך מכין לבחינה  ()
מסמך מכין לבחינה

נטע, אחת הנבחנות סיפרה: "בהזמנה לבחינה נכתב שאנחנו צריכים להגיע מצוידים בדיסקמן או במכשיר הקלטה אחר. מלכתחילה נראה מוזר שזה מה שמבקשים. דיסקמן או טייפ - אלה דברים שכבר לא ניתן להשיג. היום דיסקמן עולה 400-300 שקל, זה מחיר לא הגיוני בשביל בחינה אחת או שתיים, בטח כשאחרי זה אין בו שימוש". היא סיפרה כי הנבחנים בכיתה היו רק תלמידים אקסטרניים. "אני לא הצלחתי להשיג דיסקמן אז המשמעות היא שלא השתמשתי בהקלה שהייתי זכאית לה, ואין ספק שזה יפגע באופן משמעותי בציון שלי, וחבל".

 

ההנחייה להביא דיסקמן על מנת לממש את הקלת ההשמעה, תקפה לגבי כל הנבחנים, אינטרניים ואקסטרניים כאחד. יש בתי ספר שבהם מתבקשים התלמידים להביא את המכשיר, יש כאלה שמספקים את הדיסקמן בעצמם, ויש בתי ספר שמפנים את התלמידים לחדר מחשבים, שם הם שומעים את הקטע המוקלט שעליו נשאלים שאלות.



דיסקמן. 400-300 שקל בחנות יד שנייה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דיסקמן. 400-300 שקל בחנות יד שנייה(צילום: shutterstock)
 

מנהל בית ספר ממרכז הארץ סיפר לנו כי הוא רכש בעצמו עשרה דיסקמנים לתלמידיו בעלי הקלת ההשמעה. "קניתי אותם באופן אישי", הוא אמר, "היה לי מאוד קשה למצוא, נסעתי לדרום תל אביב, חיפשתי בין החנויות עד שמצאתי. קניתי בסוף עשרה וזה ממש לא זול, עולה כ-400 שקל. עשרה דיסקמנים זה כמובן לא מספיק, אז אני עושה סבבים בין התלמידים שזכאים להשמעה. בתחבולות תעשה לך בגרויות".

 

מורה מבית ספר אחר מתל אביב סיפרה שגם אצלם בית הספר רוכש את המכשירים, אך אלו מתקלקלים וכל שנה נדרשים לרכש חדש. "זה פשוט נורא", לדבריה. בעמוד הבית של הגימנסיה הריאלית בראשון לציון למשל נכתב לקראת בחינת החורף באנגלית שהתקיימה ב-11 בינואר: "תלמידים הזכאים להשמעה מדיסק חייבים להביא דיסקמן".

ח"כ שאשא ביטון (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
ח"כ שאשא ביטון(צילום: אלעד גרשגורן)

 

חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון (כולנו), שאליה הגיעו פניות רבות בנושא, שלחה לאחרונה מכתב למשרד החינוך בבקשה לספק פתרון הולם לנבחנים. לדבריה, "על מערכת החינוך חובה להנגיש לתלמידים את הכלים לצורך הבחינה, וחשוב שכלים אלה יהיו מותאמים, נגישים וזמינים. דיסקמן הוא לא אביזר נגיש, וגם אינו תואם את רוח התקופה. חלק מהאחריות להצלחה בבחינה מוטלת עלינו במערכת, אם זה סביבה תומכת מכל הבחינות, ויש לדאוג לכך".

 

ממשרד החינוך נמסר: "המשרד מודע לבעיה ובימים אלו מתגבשת חלופה טכנולוגית מתאימה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיסקמן. למי יש בבית?
צילום: shutterstock
מומלצים