שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל: המונופול במשק החשמל ייחלש

בנק ישראל פרסם פרק בנושא ביקוש והיצע החשמל בישראל, ומצביע על ירידה בקצב צריכת החשמל, הגדלת זמינות הגז הטבעי והמעבר לאנרגיות מתחדשות. מספר היצרנים הפרטיים ייגדל

בנק ישראל פירסם היום (ב') פרק בנושא היצע וביקוש החשמל בישראל מתוך דו"ח לשנת 2015. הדו"ח מפרט, בין היתר, שהביקושים לחשמל צפויים לגדול בקצב נמוך מבעבר. "כבר ב-2016 היצרנים הפרטיים עתידים לייצר כ-30% מהחשמל בישראל".

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה :

51% משוק היצוא - בידי 10 חברות בלבד

כצפוי: מדד המחירים לצרכן איבד בפברואר 0.3%

שכר הבכירים הפיננסיים יוגבל עד 2.5 מיליון

 

בבנק ישראל חוזים כי מאחר ולפי הערכות, התוצר יגדל בקצב נמוך מזה ששרר בעשורים האחרונים, עקב הירידה בקצב גידול האוכלוסיה בגילאי העבודה, גם צריכת החשמל תגדל בקצב נמוך מבעבר.

 

צריכת החשמל של משק הבית מהווה כ-30% מסך צריכת החשמל במשק. מדובר בשיעור יציב יחסית מאז תחילת שנות ה-90, המשקף שיעור גידול נמוך של התוצר. במהלך שני העשורים האחרונים המשק הישראלי עבר תהליך משמעותי של התקנת מזגנים בדירות המגורים. בעקבות כך, כאמור, הצפי הוא לירידה בקצב גידול צריכת החשמל של משקי הבית.

 

עוד עולה מהדו"ח כי מחיר החשמל משפיע השפעה ישירה על צריכת החשמל של משקי הבית, כך שעליית המחיר מפחיתה את הצריכה ב-25%-30% מהיקף השינוי במחיר, ולהיפך. לעומת זאת, ענפי השירותים מושפעים בעקיפין - עליית המחיר מורידה את גמישות הצריכה של היצרנים ביחס לגידול בתוצר, כך שמחיר החשמל יורד, עולה ההשקעה השולית בטכנולוגיות עצימות חשמל.

 

בבנק חוזים כי כשתתרחב האפשרות להשתמש בגז טבעי במפעלים עצימי אנרגיה, ואולי גם במשקי הבית, יתמתן הגידול בביקושים לחשמל בישראל. דבר דומה קרה בתחילת שנות ה-90, עת הרפורמה במשק הדלק התירה לייבא באופן חופשי מוצרי דלק ששימשו תחליף לחשמל בתהליכי הייצור אצל חלק מענפי המשק - מה שהוביל לירידה משמעותית בעצימות צריכת החשמל.

 

עוד מוסיף בנק ישראל כי הגדלת זמינות הגז הטבעי והמעבר לאנרגיות מתחדשות צפויות להפוך את ייצור החשמל בישראל למבוזר יותר בעשורים הבאים. הצפי שכבר ב-2016 היצרנים הפרטיים ייצרו כ-30% מהחשמל בישראל, ולאחר מכן חלקו של הייצור הפרטי ימשיך לעלות ולהגיע לכ-40%.

 

מעבר לכך, שיעור ההפקה של חשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל עומד על פחות מ-2% מסך ייצור החשמל. עם זאת, החלטות הממשלה שנקבעו לקראת ועידת האקלים בפריז ב-2015 מדברות על עלייה לכ-13% תוך עשור, ולפחות 17% עד 2030.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים