חוק השקיות: עימות בין האוצר וועדת הפנים
מחלוקת סביב אפשרות גביית מע"מ על התשלום עבור השקיות לקראת אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית הצפוי מחרתיים
עימות בין ועדת הפנים והגנת הסביבה לבין האוצר סביב מחיר הפסקת השימוש בשקיות הפלסטיק עם הידיות ערב אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית הצפוי מחרתיים (ד'). היום התברר כי האוצר לא מוכן לוותר על חלקו בהכנסות מההיטל שהחוק יחייב לגבות מציבור הצרכנים כאגרה עבור המשך השימוש בשקיות - 10 אגורות לכל שקית - עם כניסת החוק לתוקף ב-1 בינואר 2017.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה
האוצר עומד על זכותו לגבות את המע"מ (17%) בסך 1.7 אגורות מכל שקית, כך שההכנסה נטו של המשרד להגנת הסביבה לא תעלה על 8.3 אגורות ליחידה. על עצם גביית המע"מ לא היו חילוקי דעות. העימות פרץ היום סביב השימוש בהכנסה מההיטל כפי שדורש יו"ר הוועדה ח"כ דוד אמסלם (ליכוד). היום הוא הודיע כי יתנגד בתוקף שהאוצר ישתמש בהכנסה מהמע"מ לצרכיו במקום להועיד גם אותה למטרת החוק - הגנת הסביבה.
ח"כ אמסלם אמר כי הוא מעדיף שהאוצר ייתן פטור מהמע"מ על ההכנסה מההיטל אם לא יקבל את התנאי שלו להחזיר את דמי המס לקופה המיוחדת שיפתח המשרד להגנת הסביבה מכספי ההיטל למימון מטרות החוק. הוא דרש זאת בהמשך להודעתו שהכנסות ההיטל אמנם נודעו ללכת לקרן לשמירת הניקיון שליד המשרד, אבל דרש שהם יופקדו בחשבון מיוחד שכולו קודש בעיקר לניקוי הסביבה מזיהום השקיות שנותרו ברשות הרבים.
הוא הדגיש כי פרט לייעוד המפורש הזה אפילו המשרד לא יוכל להשתמש בכספי ההיטל למטרותיו, זולת למימון הפעולות להפחתת זיהום האוויר בגלל התרומה של תעשיית הפלסטיק לזיהום הזה. ח"כ אמסלם ביקש מנציג האוצר שנכח בדיון לדווח את התנאים האלה לממונים עליו. הוא לא נענה מיד בחיוב אלא אמר רק שהדברים יובאו לידיעת המשרד ועמדת האוצר כלפי החוק תקבע בהתאם.
ועדת הפנים סיימה היום את עבודתה על החוק כולל הדיונים הפרטניים על כל סעיף. היו"ר אמסלם הודיע כי לא ייפתח אף דיון לפני ההצבעות המיועדות להתקיים מחרתיים על סעיפי החוק וקומץ ההסתייגויות שהגישו מעט ח"כים. נדחתה טענת נציג שופרסל שהחוק עלול לפגוע בשירות החדש של רכישת סל המצרכים באינטרנט. אמסלם הציע להם לבקש מהלקוחות יחד עם רשימת הקניות לומר גם בכמה שקיות לארוז להם.
החוק עצמו אמור לעלות לאישור סופי במליאת הכנסת לפני יציאתה לפגרת הפסח בסוף השבוע הבא. אמסלם ציין כי בחוק ייקבע פסק זמן של 15 חודשים בין תחילת הגבייה של ההיטל בראשית 2017, בעוד כ-9 חודשים, למועד שבו יתחיל המשרד להגנת הסביבה לנצל את ההכנסות מההיטל וגם להחליט על עתידו. הוא אמר כי פסק הזמן דרוש למשרד כי לתכנן את מהלכיו על פי כמות ההכנסות שיצטברו.
במשך תקופת הביניים המשרד יעקוב אחרי קצב התרוקנות מלאי השקיות בעיקר ממחסני רשתות השיווק. דיווח ראשון על המלאי יידרש מהן ערב כניסת החוק לתוקף ובמהלך התקופה יידרשו מספר דיווחי מעקב. בתקופה עד להפעלת החוק המשרד והאוצר ידונו על דרכי השיפוי של תעשיית השקיות הדועכת.
השר אלי גבאי הבטיח סיוע למפעלים קיימים בלבד ובתנאי שלא יאיימו עליו. היו"ר אמסלם הבהיר כי מדובר באותו סיוע שהממשלה מגישה לחקלאים, כדי להקל על היצרנים לעמוד בדרישות החוק. "מדובר במספר קטן והדיון בעניינם יתחיל תוך ימים", אמר.