ג'יהאדיסטים חופשיים, אבטחה לקויה: השאלות הקשות
יצואנית הג'יהאדיסטים הגדולה באירופה לא הייתה ערוכה למתקפת טרור שכזו. על פי עדויות, התגובה לפיגועים בנמל התעופה בבריסל הייתה איטית. האם הטרור בבלגיה הוא נקמה על מעצר המחבל מפריז?
רק ביום שישי חגגו בבלגיה את אחד ההישגים הגדולים ביותר במלחמה בטרור בתקופה האחרונה - לכידתו של סאלח עבד א-סלאם, המחבל הנמלט מהטבח בפריז. אבל ארבעה ימים בלבד חלפו והבלגים ספגו את מתקפת הטרור הגדולה בתולדותיהם. 34 בני אדם לפחות נרצחו בפיגועים בנמל התעופה ובמטרו בבריסל, עשרות נפצעו - ושאלות קשות רבות עולות בעקבות שרשרת הפיגועים.
רמת האבטחה בשדה התעופה
ביחס לישראל, רמת האבטחה בשדות התעופה הגדולים באירופה נמוכה בהרבה. במקרים רבים קל יחסית להגיע לצ'ק אין, ואכן הפיגוע הראשון מבין השניים אירע מול דלפק "אמריקן איירליינס". גם בידוק הכבודה לוקה לעתים בחסר, ואחת ההערכות היא שפרט למחבל המתאבד, הוטמנה פצצה במזוודה. בפיגוע זה לפחות 11 בני אדם נרצחו ועשרות נפצעו, בהם ישראלי שנפגע באורח קל.
"אין ספק שהאירופאים לא היו ערוכים", אמר שר התחבורה ישראל כץ בראיון לאולפן ynet. "ברור שהיה פער עצום בין דרך החיים האירופית לבין מה שקורה כרגע. יש כאן חזית טרור איסלאמית קיצונית שאינה מונעת ממניעים לאומיים. לא נלחמים כאן על עניין לאומי, נלחמים כאן בתרבות המערב ובמקרה שלנו גם נגד היהודים". גם רם בן ברק, המשנה לראש המוסד לשעבר, העריך כי "בכניסות לשדה התעופה האבטחה לא כל כך חמורה".
התגובה האיטית
חלק מעדי הראייה לפיגוע ההתאבדות בנמל התעופה דיווחו על פער של שתיים או שלוש דקות בין שני הפיצוצים שאירעו שם – טענה שתצטרך להיבדק. עדים דיווחו גם כי במקום לא היו כוחות אבטחה משמעותיים מספיק וגם לא פרמדיקים, וכי עברו דקות יקרות עד להגשת הסיוע.
זאת, אף שעוד לפני הפיגוע רמת הכוננות בבלגיה הייתה גבוהה מאוד - דרגה 3 מתוך 4. גם את הפיגוע במטרו, שאירע שעה וחצי לאחר מכן, לא הצליחו הבלגים למנוע - אף שהיה ברור כבר מהרגע הראשון שהפיצוצים בשדה התעופה הם פיגוע טרור.
המעקב אחר הג'יהאדיסטים
בלגיה היא יצואנית הג'יהאדיסטים הגדולה באירופה. כ-300 בלגים יצאו להילחם בשנים האחרונות בסוריה לצד דאעש, ומעורבותם הרבה נחשפה במתקפת הטרור בפריז. ראש החוליה היה בלגי, וכמה מהמחבלים המתאבדים גדלו בבריסל, ב"פרבר הטרור" מולנבק.
אבל למרות זאת, ואף שחממת הטרור במולנבק הייתה ידועה לרשויות - נדרשו לבלגים, ולצרפתים שסייעו להם, יותר מארבעה חודשים עד שלכדו ביום שישי האחרון של עבד א-סלאם. הוא נעצר ימים ספורים לאחר שחברו הג'יהאדיסט נורה למוות בפשיטה בבריסל, אבל כבר לאחר מעצרו הודו הבלגים כי כמה מראשי ההתארגנות עדיין חופשיים.
"בבריסל יש היום רחובות שהם בשליטה מוחלטת של האוכלוסייה האיסלאמיסטית", אמר גילי נצר, מומחה לטרור בינלאומי, ומתח ביקורת על דרך ההתמודדות שלהם עם הטרור. "מה שהבלגים עושים זה לתת אקמול למחלה סופנית".
רם בן ברק, המשנה לראש המוסד לשעבר, קישר בין מתקפת הטרור בבריסל לבין הפיגוע בלב איסטנבול שבו נרצחו שלושה ישראלים. "זו מתקפת טרור שכנראה התחילה בטורקיה ונמצאת עכשיו בבריסל. יש מי שמכנה את זה מלחמת העולם השלישית בין האיסלאם הקיצוני לבין העולם המערבי הליברלי החופשי שאנחנו חיים בו. לבלגים אין ברירה אחרת, בסוף הם ילמדו.
הם נלחמים על הבית שלהם. אירופה זו יבשת שחיה בשלום ושקט יחסי די גדול בעשרות השנים האחרונות".
איפה חבריו של המחבל מפריז?
שניים מהחשודים בטרור שזוהו על ידי המשטרה הבלגית כסייענים למפגעים בפריז צפויים לעמוד במוקד חקירת הטרור בבריסל. נמשך המצוד אחרי השניים, נג'ים לאקרושי ומוחמד אבריני, בן 30 שעל פי הדיווחים נהג ברנו קליאו ששימשה לפיגועים בפריז.
על פי אחת ההערכות, השניים ביצעו את הפיגועים בבריסל לאחר שסברו כי מעצרו של עבד א-סלאם יוביל את המשטרה אליהם.