שתף קטע נבחר
 

הפיגוע הבא כבר בדרך

דאעש נמצא תחת מתקפה במזה"ת והוא נרדף על ידי שירותי המודיעין באירופה. המצב דחק בו לבצע השבוע מתקפות טרור בבריסל, באיסטנבול ובסיני. לארגון יש כנראה עוד חוליות רדומות באירופה ובצפון אמריקה, והוא יפעיל אותן. מה מגביל את מדינות האיחוד במאבק שלהן מול הטרור האיסלאמי?

 

דריכות בנמל התעופה בבריסל אחרי הפיגוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דריכות בנמל התעופה בבריסל אחרי הפיגוע(צילום: EPA)

מתקפת הטרור הבוקר (ג') בבריסל לא הפתיעה את שירותי הביטחון והמודיעין האירופי. היה ברור שדאעש יפעיל את אחד הנכסים הרדומים שלו באירופה בזמן הקרוב, כנראה משום שהיו חששות בארגון שתפיסתו בסופ"ש של המחבל סאלח עבד א-סלאם, שנמלט מאז מתקפת הטרור בפריז, תוליך בסופו של דבר את שירותי המודיעין האירופים לחוליות מחבלים בבלגיה שהיו כבר מוכנות לבצע פעולות כגון אלה שבוצעו היום.

 

עבד א-סלאם לא היה אישיות חשובה במיוחד בדאעש, אבל בארגון יודעים מספיק על שיטות הפעולה של שירותי המודיעין באירופה, והם הבינו שהוא או אחד מאלה שנעצרו יחד עמו יישברו בחקירה, ואט אט יובילו דרך סייענים ובני משפחה אל החוליות שביצעו את הפיגועים היום.

 

ויש סיבה נוספת לכך שדאעש הזדרז להוציא לפועל פיגועים באירופה: הארגון נמצא בלחץ קשה מאוד במאחזיו העיקריים ב"חליפות" המזרח תיכונית, כלומר בסוריה ובעיראק. שלוש קואליציות רודפות אחריו מהאוויר ובאמצעות כוחות מיוחדים, כך גם הצבאות הסדירים של עיראק וסוריה, שלא לדבר על ההפצצות הרוסיות.

 

כתוצאה מכך, הפעילים הבכירים של דאעש נמצאים במנוסה מראקה שבסוריה למוסול שבעיראק, ומשם גם לאזור החוף בלוב. מצב כזה עשוי לפגוע קשות ביכולות הארגון לתפקד ולגייס מתנדבים כפי שהיה עד עכשיו. התדמית הבלתי מנוצחת של דעאש נסדקת ולכן הוא חייב לחפות על כך באמצעות פיגועי טרור ראוותניים.

 

תיעוד השניות שאחרי הפיצוץ בטרמינל בבריסל:  

שניות לאחר הפיצוץ בנמל התעופה בבריסל

שניות לאחר הפיצוץ בנמל התעופה בבריסל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הבהלה לאחר הפיצוצים בנמה"ת בבריסל

הבהלה לאחר הפיצוצים בנמה"ת בבריסל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
בהלה אחרי הפיגוע בבריסל (צילום: AP) (צילום: AP)
בהלה אחרי הפיגוע בבריסל(צילום: AP)

 
כבר בסוף השבוע החולף היו שני פיגועים כאלה: הראשון באל-עריש שבסיני, שבו נהרגו 13 חיילים מצריים, והשני באיסטנבול שבו נהרגו ונפצעו תיירים ישראליים.

 

המסקנה היא שצריך להתכונן ולצפות לפיגועים נוספים. אין ספק שלדאעש יש חוליות מוכנות, והוא יפעיל אותן בזמן הקרוב – באירופה, בטורקיה או בצפון אמריקה.

 

דאעש על הגדרות

גם בישראל יש לעלות את הכוננות ולצאת מההנחה שפיגוע של דאעש הוא אפשרות בסבירות בינונית. אפשר לומר שדאעש היה פועל כאן מזמן אילו לא היה עסוק עם אויבים אחרים – קרובים ומסוכנים יותר.

 

יש למעשה שתי גזרות גבול שמהן דאעש יכול לפעול, והיה פועל מזמן אילו התאפשר לו. הראשונה היא בסיני ועזה, אבל שם הסניף המקומי של הארגון נאלץ להשקיע את כל משאביו ולוחמיו בהתמודדות עם הצבא המצרי.

 

הגזרה השנייה היא בגבול הסורי. הסניף המקומי של דאעש, שוהדה אל-ירמוכ, מתכנן זמן רב פיגועים גדולים בישראל, אולם יש לו בעיה. כל משאביו ולוחמיו בגולן מושקעים במלחמה נגד הסניף המקומי של אל-קאעידה, ג'בהת א-נוסרה.

 

דאעש יכול פעול נגד ישראל גם באמצעות פעילים שלו שהגיעו מירדן או בטיסה מחוץ לארץ. לכן הופסקו הטיסות מבריסל והפיקוח הוגבר בגבול עם ירדן. אמצעי הביטחון של ישראל בנמלי התעופה ובמעברי הגבול עם ירדן הרבה יותר עצימים מאלו שיש באירופה, ולכן הנתיב אל תוך ישראל מחו"ל נמצא בעדיפות אחרונה מבחינת ארגוני הג'יהאד העולמי.

 

מלחמת העולם השלישית

למרות הפיגועים של השנים האחרונות, ורציחתם של עשרות בני אדם, אירופה עדיין לומדת להתמודד עם הטרור של האיסלאם הסוני הקיצוני. לא מדויק לומר שהם לא למדו דבר, ולראיה אמצעי איסוף המודיעין השתפרו מאוד, אבל בהשאלה מהעולם הכדורגל - אין "רגל סיכולית מסיימת". כלומר, אם אין בידי המשטרות והיחידות ללוחמה בטרור של מדינות האיחוד את היכולת החוקית לעצור בני אדם חשודים בלי שיש נגדם ראיות מספיקות מבחינת בית המשפט, אז אין סיכוי שהמודיעין יהפוך לסיכול פיגוע.

פינוי נמל התעופה אחרי הפיגוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פינוי נמל התעופה אחרי הפיגוע(צילום: EPA)

בישראל יש למשל את המעצר המנהלי, שנועד להגביל את יכולת הפעולה של מפגעים בפוטנציה והסייענים שלהם. באירופה זה לא קיים. חלק ניכר מהמחבלים שביצעו בשם האיסלאם את הפיגועים בבריסל, בפריז ובלונדון היו בעלי עבר פלילי, ששהו בעבר במעצר, הם ובני משפחותיהם נחקרו – אבל הם שוחררו בסופו של דבר כי לא היו נגדם ראיות מפלילות ברמה שתספיק להרשיעם בבית משפט.

 

בעיה נוספת היא הקושי של האירופאים לשתף פעולה אלה עם אלה. אף שהם לכאורה חברים בישות פוליטית אחת, הם עדיין מדברים בשפות שונות, וגם חלוקים מבחינת הנכונות להילחם בטרור ולחוקק לשם כך חוקים ותקנות שמתאימים למלחמה כזאת.

 

הסיבה הרביעית לחוסר היעילות במלחמה שהאירופאים מנהלים היא מנטלית: במדינות האיחוד – ובעיקר הגוש המערבי שבו חברות צרפת, גרמניה, בלגיה, הולנד, דנמרק ושוודיה – התושבים רואים את עצמם חלק מחברה נאורה, שוחרת זכויות אדם ובעלת ערכים הומניטריים. כתוצאה מכך הם נרתעים מלנקוט אמצעים שבישראל למשל, ואפילו בארצות הברית, הם מובנים מאליהם.

 

זאת לא בעיה של IQ. זאת בעיה של חוסר נכונות לוותר על דימוי עצמי שהאירופאים מתחבטים ומתלבטים בו. הם עדיין לא הבינו שהם במלחמת העולם השלישית, וכשהם יבינו הם כבר ינהגו כפי שנהגו במלחמת העולם השנייה נגד איום גרמניה הנאצית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחרי הפיצוץ בתחנת המטרו בבריסל
מומלצים