המתקפה - והתגובות: "העולם צריך להתאחד נגד הטרור"
נשיא ארה"ב קרא לאחדות עולמית והבטיח ניצחון, נשיא צרפת אמר כי אירופה במצב חירום, ראש ממשלת בריטניה הציע סיוע והאפיפיור גינה את "האלימות העיוורת שמולידה סבל". תגובות המנהיגים למתקפת הטרור בבריסל
בשעות שחלפו מאז מתקפת הטרור המשולבת בנמל התעופה ובמטרו של בריסל, שגבתה את חייהם של 30 בני אדם וגרמה לפציעתם של כ-190 נוספים, מיהרו מנהיגי העולם להתייצב מול המצלמות ולהציג חזית אחידה נגד הג'יהאדיסטים שהצליחו שוב לתפוס את אירופה לא מוכנה ולפגוע בבטן הרכה שלה.
נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוחח בטלפון עם ראש ממשלת בלגיה שארל מישל והביע את תנחומיו. אובמה, ששוהה בביקור היסטורי של נשיא אמריקני בקובה, גינה לאחר מכן את פעולת הטרור הקשה בנאום שנשא מהתיאטרון שבהוואנה. הוא אמר כי המתקפה בבריסל היא "תזכורת נוספת לכך שהעולם צריך להתאחד", והבהיר כי "אנחנו צריכים להיות יחד, ללא קשר ללאום, גזע או אמונה, במלחמתנו נגד נגע הטרור. אנחנו יכולים וננצח את אלו שמאיימים על שלומם וביטחונם של האנשים ברחבי העולם".
הנשיא הצרפתי, פרנסואה הולנד, אמר כי אירופה נמצאת במצב חירום: "הטרוריסטים תקפו בבריסל, אבל כל אירופה סומנה - והעולם כולו מודאג. אירופה צריכה לנקוט את הצעדים הדרושים בהתחשב בחומרת האיום".
בטורקיה, שמהווה בעצמה יעד למתקפות טרור בחודשים האחרונים ורק בסוף השבוע חוותה פיגוע נוסף באיסטנבול, מיהרו לגנות את הטרור בבלגיה. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן אמר כי "טורקיה עומדת לצד בלגיה בזמן הקשה הזה. האנשים שלנו, שהיו חשופים להתקפות נוראיות מצד ארגוני טרור שונים, חשים את הכאב של העם הבלגי".
"אני מקלל את המתקפה שהתרחשה הבוקר בבריסל, שמראה פעם נוספת את הפנים הגלובליות של הטרור", אמר ראש הממשלה הטורקי, אחמט דבוטאולו. "אני מביע את תנחומיי בפני הממשלה והאנשים בבלגיה וחולק עימם תחושת סולידריות בשם העם הטורקי".
"שוחחנו שוב ושוב על הנושאים שקשורים למאבק נגד הטרור, ואפשר להילחם בו ביעילות רק דרך מאמצים מאוחדים", אמר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
מזכ"ל האו"ם באן קי מון גינה בחריפות את "ההתקפות הבזויות שפגעו בלב בלגיה - המרכז של האיחוד האירופי", והוסיף כי הוא "מקווה שהאחראים לפיגוע יובאו במהירות לדין". בהודעה שפרסם אמר המזכ"ל כי הוא "בטוח שהמחויבות של אירופה ובלגיה לזכויות אדם, דמוקרטיה ודו-קיום בשלום ימשיכו להיות מענה אמיתי ובר קיימא לשנאה ולאלימות".
פטר אלטמאייר, ראש המטה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אמר כי "הטרוריסטים לעולם לא ינצחו. הערכים האירופיים שלנו חזקים בהרבה משנאה, אלימות וטרור". שר המשפטים הגרמני, הייקו מאס, אמר כי "זהו יום שחור לאירופה".
גם האפיפיור פרנסיסקוס הצטרף לגל המנחמים ואמר כי הוא "מגנה פעם נוספת את האלימות העיוורת שמולידה כל כך הרבה סבל". נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק מסר כי "ההתקפות הללו מסמנות שפל נוסף מצד הטרוריסטים שעובדים בשירות השנאה והאלימות".
שר הביטחון יעלון: "זו מלחמת עולם שלישית"
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר את תנחומיו למשפחות הנרצחים. בנאום ששודר באמצעות לוויין בוועידת איפא"ק אמר נתניהו: "שרשרת הפיגועים בפריז, סן-ברנרדינו, איסטנבול, חוף השנהב, וכעת בריסל, יחד עם המתקפות היומיומיות בישראל, הם התקפה אחת מתמשכת על כולנו. בכל המקרים הללו, אין לטרוריסטים כל קובלנה בת-פתרון, זה לא כאילו שנוכל להציע להם את בריסל או איסטנבול או קליפורניה או אפילו הגדה המערבית. זה לא יספק את דרישותיהם. מאחר ומה שהם באמת רוצים זה השמדה גמורה שלנו והגמוניה מוחלטת שלהם. תביעתם הבסיסית היא שכולנו פשוט ניעלם".
נשיא המדינה ראובן ריבלין שיגר איגרת תנחומים למלך בלגיה פיליפ, ובה כתב: "טרור הוא טרור הוא טרור - בין אם הוא תוקף בבריסל, בפריז, איסטנבול או ישראל".
שר הביטחון משה יעלון אמר כי "זו מלחמת עולם שלישית נגד ערכינו המשותפים. הטרור מחייב את מדינות המערב להתאחד ללחימה נחושה, יצירתית וחסרת פשרות במקורותיו, מממניו ומפעיליו".
הוא הוסיף כי "מדינת ישראל חולקת ותוסיף לחלוק ידע, ניסיון ומודיעין עם מדינות המערב, כדי להתמודד ביחד עם הטרור הזה. אסור לנו לתת לטרוריסטים ולשולחיהם להשפיע על חיינו. את המאבק הזה אנחנו ננצח, כי אין לנו ברירה אחרת".