הדרך של טראמפ: אם אסיה רוצה - שתשלם
רבות דובר על השפעות זכייה אפשרית של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב. טל רשף בטורו השבועי, מפרט כיצד יגיבו כלכלות יבשת אסיה במידה והצהרותיו של הטוען לנשיאות יתממשו, והמעצמה האמריקנית תתנתק מבעלות בריתה. האם המיליארדר הוא "האדם המסוכן ביותר בעולם"?
מה לא אמרו על דונלד טראמפ? שהוא פה גדול, ליצן, קשקשן, בלי מושג בניהול מדינה וחסר אחריות. יחד עם זאת, הוא כובש את מהדורות החדשות ושערי המגזינים.
טורים נוספים מאת טל רשף
התכנית המגלומנית להפיכת הודו למעצמת על
חוקי הדרקון: כך תצליחו לעשות עסקים בסין פיזור כסף והתחנפות לחלשים: הדרך של סין לפסגה
המצביעים הרפובליקנים אוהבים אותו ומצביעים עבורו בהמוניהם. הוא עושה חיל בבחירות המקדימות בארה"ב ונראה, נכון לכתיבת שורת אלה, שהוא בדרך לזכייה במועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות.
בטור היום נבחן את מידת התאמתו של טראמפ ועד כמה תשפיע זכייתו לכל הקשור לכלכלה ועסקים במזרח אסיה. מה המשמעות מבחינת השווקים של ארצות המזרח?
היחס שלו לאזור זה של העולם, כמו לנקודות משמעותיות אחרות במדיניות ארה"ב, מתאפיין באגרסיביות וחיפוש אחר מאזן הרווח וההפסד של המדינה שלו. טראמפ הצהיר לא פעם כי הדרך בה אמריקה פועלת במזרח שגויה. לדעתו, ביטחון האיזור צריך לעניין את תושביו ולא את אלה שחיים בצד השני של האוקינוס.
מדינות דוגמת יפן וקוריאה הדרומית צריכות לקחת את מימון ההגנה שלהן על עצמן, ואם יבחר ידאג להגיש להן את החשבון תמורת נוכחות הצי השביעי מול חופי סין - אם ישלמו - יקבלו, ואם לא - ישארו לבד. בנוסף, טראמפ הצהיר כי סין, הודו ויפן גונבות מארה"ב מקומות עבודה, ובתור נשיא ארה"ב יגביל את ההגירה של אסיאתים לארצו, כולל אישור ויזות למהנדסי תוכנה וחומרה לעמק הסיליקון.
מומחי הגנה אוסטרלים הזהירו בפני כל שינוי מהאחיזה הצבאית הנוכחית של ממשל אובמה. המהלך ידרוש איזון מחדש לכלכלת לאסיה, מה שיוביל לחוסר יציבות באזור, הפקרת האינטרסים של מדינות האיזור וישאיר את אוסטרליה חשופה מול איזור לא יציב.
עוד נאמר כי ישנה משמעות לשינוי כה דרמטי במאזן הכוחות העולמי מבחינה גיאו-פוליטית, אבל גם מבחינה כלכלית. מי שאוחז ברובה גם מנהל את הפעילות הכלכלית. ארה"ב משיגה לחברות שלה עסקאות במיליארדים במפרץ הפרסי, בישראל ובים סין הדרומי.
המעורבות שלה באזורים אלו פותחת בפניה את שערי מנהיגי המדינות. כאשר אלה לא יזדקקו לה הברירה הטבעית תהיה סין, וכעסקת חבילה זו האחרונה תשיג גם את העסקאות והנאמנות הפוליטית והכלכלית. סוף עידן הדוד סם, לפחות במה שנוגע למזרח אסיה.
הקושי מתמקד לא רק בצעדים עליהם דונלד טראמפ מצהיר, אלא גם ברטוריקה וביחס העולה מבין השורות. מאז מלחמת העולם השניה, נשיאי ארה"ב לדורותיהם הציגו את המדינות האסיאתיות העמיתות כבנות ברית, ידידות, שותפות לדרך, המקבלות הגנה ותקציבים לצד אכפתיות ומחויבות. מר טראמפ מציג אותן כלקוחות, או במקרה הטוב כשותפים עסקיים, הכל ביזנס.
עסקים באסיה
באסיה המזרחית נהוג לעשות עסקים עם חברים או משקיעים. יצירת וטיפוח הקשר מגיע עד יצירת ידידות נפש ככל האפשר. זה העולם שממנו באה נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה, וממנו צמח ראש ממשלת יפן שינזו אבה. בעולם בו האדם שמולך רואה בך רק מקור להכנסות והוצאות, בלי חיבור שמעבר לכך, נוצר חוסר אמון, שמעורר חששות ועדיפות להימנע מלפעול יחד.
המגמה מחריפה כאשר מתעלמים מהתרומה. תחקיר של הוושינגטון פוסט מגלה כי יפן וקוריאה נושאות בכמחצית מעלות הצבא האמריקני המגן עליהן באיזור. משמעות הדבר היא 40% מתקציב הבטחון שלה. התעלמות נשיא אמריקני מאותם תשלומים יכולה להיתפש כמעליבה. לקוריאה יהיה קשה לבנות עם טראמפ יחסי עבודה, אמון וקירבה, לאחר שהגדיר אותה כנוסעת חינם על חשבון ארה"ב, וקרא לתשלומים שלה כ"בוטנים".
כן, טראמפ הוא איש עסקים שרואה את הדברים במאזן של רווח,הפסד ודיווח רבעוני. דרך הפרספקטיבה הזאת הוא מכיר את היבשת האסייתית. מאז תחילת האלף הנוכחי הוא משקיע סכומים גדולים בשוק הנדל"ן ההודי, ואף בנה מגדל מגורים יוקרתי במומבאי לנוכח הגדילה המסיבית של שכבת העשירים בהודו.
המיליארדר גם הקים את מגדל טראמפ היוקרתי במאנילה, שישה מגדלי מגורים יוקרתיים בקוריאה ובשנים האחרונות מרחיב את השקעותיו ביפן ובסין. הוא מכיר את השווקים, אך רק מבחינה עסקית.
לתפישתו, אם אמריקה לא מרוויחה מנוכחותה בים סין - היא צריכה לעזוב אותו. הוא גם מצהיר כי יש לבטל את תוכנית ה-Trans Pacific Partnership שנועדה ליצור שוק חופשי משני צידי האוקינוס, מה שמשאיר את סין בחוץ ויוצר מערך מדינות עמיתות שקונות ומוכרות בארה"ב במקום לסחור עם סין.
לדעתו זה הסכם מגוחך. הוא גם מכריז כי יש להטיל מכס של 45% על כל סחורה שמגיעה מסין על מנת לאזן את מאזן הסחר איתה.
במידה ותוכניותיו של טראמפ יתממשו, עולות שאלות רבות על הדרך בה האיזור בפרט והעולם כולו יושפע. מה יקרה באסיה כאשר ארה"ב תפרק את השוק המשותף שאמור לגבות את הכלכלה שלה במזרח, תיכנס עם סין למלחמת מכסים, תוציא את חייליה מהמרחב האסיאתי ותשאיר את בנות בריתה (לשעבר) חשופות לנוכחות הסינית?
האם החשש של יפן מסין יכניס אותה למירוץ חימוש גרעיני? האם התעצמות צבאית יפנית תדחוף את קוריאה הדרומית לברית עם סין? איזה מסר כל זה יעביר לדמוקרטייה ולזכויות האדם של האיזור? ומעל לכל, איך יראו הכלכלה והמסחר באסיה כאשר סין תשלוט בנתיבי הסחר בלי צי שביעי שיתייצב מולה בעת הצורך?
העיתון The diplomat, העוסק בנושאי פוליטיקה עולמית, רואה בחירה אפשרית של טראמפ כקטסטרופה לכל דבר. בכירי האקונומיסט נבהלו לאחר שראיינו אותו, ומזהירים את העולם מפני בחירה בו. כך גם, ובמיוחד, באסיה.
ארביד סוברמניאן, היועץ הכלכלי הראשי של ממשלת הודו, הצהיר כי הכרזות טראמפ "מדאיגות מאוד". בכיר במשרד החוץ היפני הצהיר כי הצעדים שמציע טראמפ יחבלו במנהיגות ארה"ב באסיה.
בנוסף, ריצ'רד ג'ואד הידריאן, מומחה לבטחון באוניברסיטת דה לה סל בפיליפינים, הזהיר כי המדיניות המוצעת תגרום לעריקת בנות בריתה של ארה"ב לעבר המחנה הסיני. ובאופן ברור יותר דטוק סרי נזיר ראזק, אחיו של ראש ממשלת מלזיה ונשיא הבנק CIMB, פרסם בחשבון האינסטגרם שלו תמונה של טראמפ והגדיר אותו כ"האדם המסוכן ביותר בעולם". פשוט וקצר.
אנחנו לא מנסים לקבוע אם דונלד טראמפ הוא מועמד טוב או רע, אלא בוחנים את משמעות ההצהרות שלו מול שוקי מזרח אסיה. עושה רושם, כי במקרה ויבחר לנשיא ארה"ב, תוכן דבריו של טאמפ והטון בו הם נאמרים דוחפים ליציאה אמריקנית מהמחויבות לבעלות בריתה האסייתים, והותרת המרחב להשפעה סינית מתגברת.
סביר להניח כי אם הדבר אכן יתרחש, זאת תהיה ברכה גדולה למשק הסיני אשר רוב מדינות המזרח יהפכו לחצר אחורית שלו.
מעבר לכך, המדיניות המוצעת צפויה לעודד משטרים ותנועות בלתי דמוקרטיים ביחד עם מתנגדי זכויות אדם לפגוע בכלכלת המדינות המתחרות בסין, דוגמת וייטנאם, הודו, קוריאה ויפן. הותרת השטח למדיניות סינית אגרסיבית, כאמור, עלולה ליצור חוסר יציבות מדינית וצבאית, ולחיכוכים מתעצמים בים סין הדרומי, מול טאייוון ואיי שנקקו.
כל אלה יכולים לפגוע בנתיבי סחר עולמיים העוברים באיזור, ואף למלחמה אזורית שבבוא תורה תחבל בכלכלת האיזור בפרט ובכלכלת העולם בכלל. כנראה שיש צדק בדבריהם של עורכי האקונומיסט וה-The diplomat.
טל רשף - יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה, מכשיר עובדים ומאמן מנהלים לעסקים במזרח אסיה , מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין" , ועורך המדריך ליבוא מסין של אגוד לשכות המסחר.